Ενημέρωση για Μάρκο Κάμενις

https://athens.indymedia.org/post/1544642/

από Κόκκινη Βοήθεια Ελβετίας 24/05/2015 11:47 πμ.,
Η Κρατική επίδειξη δύναμης εναντίον του Μάρκο μας αφορά όλους! Ο αγώνας για την αποφυλάκιση του είναι και δικός μας αγώνας! Η διεθνής αλληλεγγύη είναι το όπλο μας …ας το χρησιμοποιήσουμε! Λευτεριά στον Μάρκο Κάμενις!
________________________________________
Μάρκο Κάμενις: η ψυχιατρική πτέρυγα των ΡΟΣ λαμβάνει την αρμοδιότητα να καθορίσει την εκτέλεση της αναστολής και του διορθωτικού νόμου.
Το γραφείο αναστολών και διορθωτικών υπηρεσιών των καντόνιων Γραφείων Εκτέλεσης Ποινών και Δικαιοσύνης σαμποτάρει όλες τις προσπάθειές που αποσκοπούν στην ελάφρυνση της κατάστασης κράτησης του Μάρκο η της χορήγησης αναστολής. Το γραφείο εφαρμογής 3 (smv3) χρησιμοποιεί ξεκάθαρα πολιτικά επιχειρήματα: Ως αμετανόητος αναρχικός δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος και χρησιμοποιεί μια αναφορά των ΡΟΣ (περί εφαρμογής κυρώσεων λόγο ριψοκίνδυνου προσανατολισμού) που είναι ενα είδος “Θεσμού υλικού τεσταρίσματος” προσθέτοντας νέες ενστάσεις.

Εδώ και καιρό στο ποινικό σύστημα έχει εισχωρήσει επιθετικά η ψυχολογία και οι ψυχιατρική στις φυλακές της Ζυρίχης όπως και γενικότερα. Η αναφορά του δικανικού ψυχιατρικού τμήματος στις 31.3.15 παρέχει μια εκτίμηση περί “εφαρμογής κυρώσεων λόγω ριψοκίνδυνου προσανατολισμού” , μια νέα ανάπτυξη αξιολόγησης από την στιγμή που η αναφορά χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο ψυχιατρικά επιχειρήματα και για πρώτη φορά δημιουργεί συγκεκριμένες “συστάσεις”. Η ψυχιατρική του Urbaniok κάνει απαγόρευση επικοινωνίας- καθορίζει την πολιτική αποστασιοποίηση η μάλλον την πολιτική αποκήρυξη ως προϋπόθεση για υφ όρων απόλυση. Το μεγάλο ζήτημα είναι και παραμένει η “ιδεολογία προώθησης του εγκλήματος”!

Παραθέτουμε μερικά επίμαχα σημεία από τις αναφορές:
Η νομική πρόγνωση υποτίθεται πως είναι κακή από την στιγμή που “ασχολείται συνεχόμενα, δυναμικά και ενεργά με την ιδεολογία του και είναι σε επικοινωνία με συντρόφους του” το οποίο “είναι φανερό και στις δηλώσεις του όπως και στην δικτύωση του με τον χώρο”.

“Έχει παρατηρηθεί ότι η συμπεριφορά του Μ.Κ. είναι στερεοποιημένη και η φυλάκιση του δεν ενεργοποίησε την διαδικασία αλλαγής του”.

“Ο Μ.Κ. είναι ενα άτομο που κάνει δηλώσεις -γνωρίζοντας την επιρροή που ασκεί και τις πιθανές συνέπειες- και μπορεί να αναγνωριστεί πως έχουν περιεχόμενο υποκίνησης λιγότερο η περισσότερο κάθε φορά. Για να μειωθεί αυτό το ρίσκο ο Μ.Κ. θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις πεποιθήσεις του για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο” αφού “δεν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι όσον αφορά τα εγκλήματα του”.

Και στις “Παρεμβατικές συστάσεις” διαβάζουμε:
“Στήριξη της εγκαθίδρυσης ενός κοινωνικού περιβάλλοντος μακριά από την εγκληματικότητα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής αρωγής.”
“έλεγχος πληροφοριών για επαφές με βίαιους συμπαθούντες”.

“Προϋπόθεση για ευνοϊκή μεταχείριση θα είναι ο Μ.Κ. να ανακοινώσει την προθυμία του να επιτρέψει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του και να συνεργαστεί με τον δικαστικό του σε κοινούς στόχους με σεβασμό στην επανένταξη.
(Προσοχή: στην ανοικοδόμηση ενός μακρινού εγκληματικού περιβάλλοντος).”

Και για πολλοστή φορά:
“Ο Μ.Κ. θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εγκαθιδρύσει ένα κοινωνικό περιβάλλον μακριά από την εγκληματικότητα” και όσον αφορά την ανάγκη ελέγχου ” έχει νόημα μόνο αν αυτές οι περιοχές προκύψει πως είναι καλά ελεγχόμενες και δεν μπορεί να προκύψει κάποια αντίδραση” και περεταίρω ” ο Μ.Κ. ο ίδιος θα πρέπει να συνεργαστεί ενεργά για αυτό τον έλεγχο. Παραπέρα θα πρέπει να αποδείξει κατά τρόπο αξιόπιστο ότι απομακρύνετε και ενεργητικά από μια ηγετική θέση αλλά και παθητικά από ένα σχεδιαστικό η υποστηρικτικό ρόλο σε πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες και επίσης δεν θα κάνει ριψοκίνδυνες συναναστροφές.”

Με απλά λόγια: ο Μάρκο πρέπει να αποκηρύξει τους πολλούς και διεθνώς συντρόφους του, φίλους και γνωστούς πολλών χρόνων και με την βοήθεια και υπό τον έλεγχο των εκτελεστικών αρχών να χτίσει ένα “χωρίς εγκληματικότητα” περιβάλλον ώστε να θεωρηθεί ένα “εφαρμοστικό πλάνο με μια ρεαλιστική προοπτική επανένταξης”.

Κοιτώντας πίσω: τον Δεκέμβρη του 2014 δημοσιεύθηκε πως το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λωζάνης απέρριψε την υφ’ όρων απόλυση του Μάρκο η οποία θα του δινόταν αφότου είχε ήδη εκτίσει πάνω από τα 2/3 της ποινής του. Το δικαστήριο βάσισε την ετυμηγορία του στις συνήθεις φράσεις τις οποίες αντέγραψε από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις. Η ετυμηγορία ήταν πως ο Μάρκο δεν έπρεπε να αποφυλακιστεί επειδή δεν απομακρύνθηκε από την πολιτική του ταυτότητα. Την ίδια στιγμή το ανώτερο δικαστήριο τόνισε πως θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν ευνοϊκές ρυθμίσεις επειδή πλησιάζει η λήξη της ποινής του το 2018.

Το καντονιανό Γραφείο Εκτέλεσης Ποινών ανταποκρίθηκε στις ευρείες υποδείξεις και άρχισε έρευνα. Σε μια εκτενή αναφορά η προαναφερθήσα έρευνα των ΡΟΣ κατέληξε σε λεπτομερείς εξηγήσεις, πρώτον γιατί ο Μάρκο δεν αποφυλακίστηκε και δεύτερον γιατί δεν λήφθηκαν υπόψιν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις. Η αναφορά είχε συνταχθεί από την δικνική ψυχιατρική υπηρεσία του Καντονιανού Ποινικού Γραφείου που είναι επικεφαλής ο Frank Urbaniok . Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η υπηρεσία στόχευσε πρωτίστως στην πολιτική ταυτότητα του Μάρκο. Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; από την στιγμή που ο Μάρκο αρνείται την συνεργασία με αυτή την υπηρεσία που υπό την αμφίεση του ψυχιάτρου είναι ένας ηθοποιός που οδηγεί προς μια κοινωνία μηδενικής ανοχής υπέρ της απόλυτης ασφάλειας (ενώ την ίδια στιγμή ο καπιταλισμός παράγει τις μεγαλύτερες συγκρούσεις και τα μεγαλύτερα ρίσκα).

Αντ αυτού είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική ταυτότητα του Μάρκο σίγουρα δεν μπορεί να γίνει υποκείμενο ψυχιατρικής έρευνας. Αυτό που γράφει το Γραφείο σημαίνει: όποιος μετά από τόσα χρόνια παραμένει “ενεργά και δυναμικά στην ιδεολογία του” έχει κάποια ψυχική διαταραχή. Είναι κατανοητό πως ο Μάρκο δεν καταδέχεται να πέσει σε αυτό το επίπεδο αποπολιτικοποίησης και δυσφήμησης.

Αναλόγως παρά την έκταση της, το περιεχόμενο της αναφοράς είναι πενιχρό και είναι ξεκάθαρο πως το Γραφείο παραδίδει την εξουσία του ορισμού της απόφασης στο δικανικό ψυχιατρείο που κάνει ότι μπορεί για να μην δώσει στον Μάρκο υφ’ όρων απόλυση. Και με την δειλία τους εμποδίζουν οποιαδήποτε εφαρμογή ευνοϊκής μεταχείρισης.

Όσο το γραφείο επαναλαμβάνει το μότο περί “ιδεολογίας που προωθεί την εγκληματικότητα, με ισχυρή ροπή προς την βία” και θέλει ο Μάρκο να απαρνηθεί την ταυτότητα του και να αποστασιοποιηθεί από τους συντρόφους και τους φίλους του, οι αναφορές αυτού του γραφείου θα είναι αρνητικές και έτσι οποιαδήποτε κίνηση προς ευνοϊκότερη μεταχείριση θα σαμποτάρετε. Ο Μάρκο γράφει πως αυτές οι συστάσεις (οι οποίες γίνονται για πρώτη φορά) που γίνονται για να αποκοπεί από το περιβάλλον του, αντιπροσωπεύουν “μια κοινωνική και υπαρξιακή θανατική ποινή από μια εικονικότητα εντελώς αποκομμένη από το όλο το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στα τόσα χρόνια, με το να αποκόβεται από όλους τους σημαντικούς, κοντινούς και αγαπημένους του ανθρώπους”.

Η ποινή του Μάρκο λήγει το 2018. Η πολιτική επίθεση εναντίον του και ενάντια σε ότι αντιπροσωπεύει είναι συνεχής και προφανή. Στοχεύουν ξανά και ξανά την πολιτική του ταυτότητα, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας την δικανική ψυχιατρική προσπαθώντας να δείξουν πως έχει κάτι παθολογικό και να του επιβάλλουν προϋποθέσεις που αντιπροσωπεύουν μια επίδειξη δύναμης του κράτους. Είναι η εξουσία του κράτους που καθορίζει, δίνει εντολές και χρησιμοποιεί τις κατασταλτικές του δυνάμεις προσπαθώντας να καταγράψει ποιος θα είναι υπό επιτήρηση, σε ποιον θα κάνουν έξωση η ποιος θα φυλακιστεί. Στην περίπτωση του Μάρκο θα παραμείνει έτσι ώσπου να αποκηρύξει τις πολιτικές του θέσεις, την ταυτότητα του, ώσπου να αποξενωθεί από τις ρίζες του και να σπάσει, να πέσει στα πόδια της μπουρζουάδικης τάξης.

Η εκβιαστική επίδειξη δύναμης του κράτους έχει πολλά προσωπεία, γνωρίζουμε αρκετά από αυτά από τους αγώνες μας, για παράδειγμα τις δημόσιες κινητοποιήσεις μας όπως αυτή της Πρωτομαγιάς, του αγώνα ενάντια στην αστική ανάπτυξη με σκοπό το κέρδος, τους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες ενάντια στην μεταναστευτική πολιτική κ.ο.κ..

Η Κρατική επίδειξη δύναμης εναντίον του Μάρκο μας επηρεάζει όλους!

Ο αγώνας για την αποφυλάκιση του κρατώντας καλή στάση ωστε να έχει μια ζωή αυτοκαθοριζόμενης αξιοπρέπειας, είναι και δικός μας αγώνας!

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι σημαντικό όπλο. ..
…ας την χρησιμοποιήσουμε!

Λευτεριά στον Μάρκο!
Κόκκινη Βοήθεια Ελβετίας
15/5/15

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *