Τρομοδίκη για τη ληστεία στον Φιλώτα Φλώρινας

1547279
από ΚΟΝΤΡΑ 17/07/2015 9:01 μμ.,

________________________________________
 Αρχισε την Πέμπτη 14 Ιούλη η τρομοδίκη για τη ληστεία στην ΑΤΕ του Φιλώτα Φλώρινας, με κατηγορούμενους τους Αργύρη Ντάλιο, Φοίβο Χαρίση, Γιάννη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Πολίτη και Γρηγόρη Σαραφούδη. Η σύνθεση του δικαστηρίου είναι η ίδια που δίκασε τους Γρ. Σαραφούδη και Ι. Ναξάκη για τη ληστεία στον Πυργετό Λάρισας και τους καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο και μόνο επειδή «είναι αναρχικοί, κάποια στιγμή εντάχθηκαν στη ΣΠΦ και κάποια στιγμή έκαναν τη ληστεία»! Τη θεωρία αυτή ανέπτυξε η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή, στην πρότασή της που διήρκησε μόλις 16 λεπτά της ώρας, και την υιοθέτησε με την απόφασή του το τρομοδικείο.

Είναι ίδια η σύνθεση, με πρόεδρο τον Κυρ. Οικονόμου και εισαγγελέα την Ολγ. Σμυρλή, που δίκασε για τρίτη φορά την υπόθεση του Βόλου, με κατηγορούμενους τους Αρ. Ντάλιο και Ν. Ρωμανό, και για δεύτερη φορά την υπόθεση της Πεύκης, με κατηγορούμενο τον Γ. Μιχαηλίδη. Στην τρομοδίκη αυτή η εισαγγελέας άλλαξε ριζικά τη θέση της. Στην πρότασή της δεν περιορίστηκε σε ευφυολογήματα του τύπου «είναι αναρχικοί, άρα κάποια στιγμή εντάχθηκαν στη ΣΠΦ και κάποια στιγμή έκαναν τη ληστεία», και δεν «ξεπέταξε» την αγόρευσή της σε 16 λεπτά. Η αγόρευσή της διήρκησε 156 λεπτά, δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω, έψαξε τα πράγματα απ’ όλες τις πλευρές, απέφυγε τα ευφυολογήματα, δε θεώρησε αρκετά τα αποτυπώματα και το DNA για να προτείνει την καταδίκη των Αρ. Ντάλιου και Ν. Ρωμανού και «τόλμησε» να προτείνει την αθώωση του Γ. Μιχαηλίδη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και την αλλαγή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σωματική βλάβη σε συνδυασμό με το άρθρο 315Α. Το κατηγορητήριο κατά του Ι. Μιχαηλίδη ήταν σαθρό και η κατηγορία της σωματικής βλάβης μετατράπηκε προκλητικά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το τρομοδικείο υιοθέτησε πλήρως την πρόταση της εισαγγελέα για τους Αρ. Ντάλιο και Ν. Ρωμανό και μερικώς την πρότασή της για τον Γ. Μιχαηλίδη, νομιμοποιώντας τους συντάκτες του κατηγορητηρίου, που μια υπόθεση σωματικής βλάβης την φούσκωσαν σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Επομένως, έχουμε δύο διαφορετικές και συγκρουόμενες προσεγγίσεις όσον αφορά την πρόταση της εισαγγελέας και την απόφαση του τρομοδικείου επί της ενοχής. Εκτιμούμε ότι η εκτενής δημοσιοποίηση και η σκληρή κριτική της εισαγγελικής πρότασης και της απόφασης του τρομιδικείου για τους Γρ. Σαραφούδη και Ι. Ναξάκη συνέβαλαν στο να αλλάξει ριζικά τη στάση της η εισαγγελέας.

Ενόψει της τρομοδίκης για τη ληστεία στην ΑΤΕ του Φιλώτα, τίθεται βασανιστικά το ερώτημα στην εισαγγελέα και στον πρόεδρο του τρομοδικείου: Θα κινηθούν με γνώμονα τη στάση τους στην πρώτη ή στη δεύτερη δίκη;

Στην αρχή της συνεδρίασης, η συνήγορος υπεράσπισης Α. Παπαρρούσου υπέβαλε ένσταση δεδικασμένου για τους κατηγορούμενους Δ. Πολίτη, Αρ. Ντάλιο, Ι. Μιχαηλίδη και Φ. Χαρίση, μετά την απόφαση 3390 του 2014, με την οποία αθωώθηκαν τελεσίδικα για την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση, και ζήτησε, με βάση το άρθρο 57 του ΚΠΔ, να κηρυχθεί απαράδεκτη η νέα δίωξη για συμμετοχή στη ΣΠΦ. Αναπληρώνοντας τη συνάδελφό της Μ. Δαλιάνη, ενημέρωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα υποβάλει και αυτή ένσταση εκκρεμοδικίας για τον Γρ. Σαραφούδη.

Η εισαγγελέας Ολγ. Σμυρλή, όπως ήταν αναμενόμενο, επιφυλάχθηκε για την ένσταση. Προφανώς, θα προτείνει στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, μαζί με τη συνολική της πρόταση επί της ενοχής ή μη των πέντε πολιτικών κρατούμενων.

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας διάβασε περίληψη του κατηγορητηρίου και οι τρεις παριστάμενοι κατηγορούμενοι Αρ. Ντάλιος, Φ. Χαρίσης και Γρ. Σαραφούδης δήλωσαν επιγραμματικά, μετά από σχετική ερώτηση του προέδρου, ότι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες και ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Σεπτέμβρη. ΚΟΝΤΡΑ http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/24347.Τρομοδίκη-για-τη-ληστεία-στον-Φιλώτα-Φλώρινας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *