Eπιχείρηση Πανδώρα

http://eagainst.com/articles/pandora-ispania-anarquista/

Eπιχείρηση Πανδώρα – Υo tambien soy anarquista
efor in Αναλύσεις, Ελληνικά Comments Off on Eπιχείρηση Πανδώρα – Υo tambien soy anarquista
Download article as PDF
Το κείμενο είναι μέρος της εισήγησης που παρουσίασε η συντακτική ομάδα Ιωαννίνων της εφημερίδας δρόμου Άπατρις στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην κατάληψη Αντιβίωση (22/01) και στην κατάληψη Apertus (13/02) με θέμα την επιχείρηση Πανδώρα, το νόμο Φίμωτρο και την εκκένωση/ανακατάληψη/ανακατασκευή της κατάληψης Can Vies. Μέρος των πληροφοριών που κατατίθενται αντλήθηκαν από τηλεφωνική επικοινωνία με συντρόφισσες και συντρόφους, από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που συνδιοργανώθηκαν απ’ τη Σ.Ο Λάρισας και Ιωαννίνων στο στέκι La Rage στη Βέροια (08/01) και των Σ.Ο Λάρισας, Θεσ/νίκης και Ιωαννίνων στο Άνευ Αρχών στη Θεσσαλονίκη (09/01)

Η κατάσταση στην Ισπανία δε διαφέρει σημαντικά από αυτή που εξελίσσεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με την ανεργία να κυμαίνεται τον περασμένο Ιανουάριο στο 23,7% του εργατικού δυναμικού, που σημαίνει 4,5 εκατομμύρια άνεργες/ους, και τον κατώτερο μισθό στα 485 ευρώ, το κράτος βγάζει κάθε όπλο απ’ τη φαρέτρα του ώστε να αντιμετωπίσει τις διεκδικήσεις και τους ριζοσπαστικούς αγώνες που αναδύονται μέσα απ’ την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων.
Αυτά μπορεί να είναι νέες μέθοδοι, μονάδες και εξοπλισμός της αστυνομίας, όπως οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και οι αύρες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό μ’ ένα νέο νομικό οπλοστάσιο (όπως ο τρομονόμος, το άρθρο 187 Α του ποινικού κώδικα για τη σύσταση εγκληματικών οργανώσεων ,η σύσταση φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄, οι επιστρατεύσεις απεργών κτλ) που ποινικοποιούν την αντιθεσμική πολιτική δράση- αποδίδοντας βαριές κατηγορίες σε διάφορες μορφές πολιτικής ανυπακοής στα προστάγματα του κράτους και του κεφαλαίου.
Αυτή ακριβώς είναι η κατεύθυνση που επιλέγει ν’ ακολουθήσει το ισπανικό κράτος, που κάνει ολοένα και περισσότερα βήματα ώστε να μοιάσει στο φρανκικό καθεστώς. Η πολιτική αυτή εκφράζεται με το χειρότερο τρόπο μέσα από το συνδυασμό του νόμου Φίμωτρου και της επιχείρησης Πανδώρα.
Νόμος Φίμωτρο
Στα μέσα, λοιπόν, του Δεκέμβρη του 2014, η ισπανική βουλή ενέκρινε τον περιοριστικό Νόμο για την Ασφάλεια του Πολίτη ή αλλιώς Νόμο Φίμωτρο. Τα σημεία που περιλαμβάνει και τα πρόστιμα από 600 έως 30,000 ευρώ που προβλέπει δικαιολογούν το όνομα του. Συγκεκριμένα, το τιμολόγιο που καταρτίστηκε στο όνομα της ασφάλειας είναι το εξής:
1. Φωτογράφηση ή ηχογράφηση της αστυνομίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
2. Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
3. Κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
4. Διαμαρτυρία χωρίς άδεια – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
5. Πραγματοποίηση συνελεύσεων ή συναντήσεων σε δημόσιους χώρους – 100 έως 600 € πρόστιμο.
6. Παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
7. Παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση)
8. Οι μαύρες λίστες της αστυνομίας για διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό Τύπο έχουν νομιμοποιηθεί.
9. Συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά από το Κογκρέσο – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
10. Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.
11. Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, διευκολύνοντας τη στοχοποίηση μεταναστών και μειονοτήτων.
12. Η αστυνομία μπορεί πλέον να πραγματοποιεί επιδρομές κατά την κρίση της, χωρίς να έχει διαταραχθεί η “τάξη” .
13.Επιτρέπονται πλέον οι σωματικοί έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών
14. Η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση.
15. Οποιαδήποτε ασαφώς προσδιορισμένη «υποδομή ζωτικής σημασίας» θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις αν θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία τους.
16. Υπάρχουν επίσης πρόστιμα για όσους ανεβαίνουν σε κτίρια και μνημεία χωρίς άδεια

Επιχείρηση Πανδώρα
Το ισπανικό κράτος επέλεξε να εξαπολύσει την επιχείρηση Πανδώρα την αμέσως επόμενη ημέρα της ψήφισης, ώστε να επιχειρήσει την κοινωνική νομιμοποίηση του Νόμου Φίμωτρου, μέσω της δήθεν αποκάλυψης μιας αναρχικής τρομοκρατικής οργάνωσης, εγείροντας ζητήματα περί της ασφάλειας των πολιτών.
Στις 16 Δεκεμβρίου, λοιπόν, στις 6 το πρωί ξεκίνησε μια επιχείρηση της αστυνομίας, που εισέβαλε σε 13 χώρους. Οι επιδρομές έγιναν σε δύο αναρχικά στέκια της Βαρκελώνης, στην κατάληψη Kasa de la Montanya, σε δέκα σπίτια, εκ των οποίων τα 9 στη Βαρκελώνη και ένα στη Μαδρίτη. Στην ιστορική Kasa de la Montanya (που υφίσταται εδώ και 25 χρόνια), οπου έγινε ειδική επιχείρηση της αστυνομικής δυναμης των Mossos d’Esquadra (η καταλανική αστυνομία), δεν εγινε εκκένωση, αλλά κατάσχεση υλικών. Οι έρευνες διήρκησαν μέχρι το απόγευμα και κατασχέθηκε οτιδήποτε είχε να κάνει με έντυπα αναρχικής προπαγάνδας,σκληρούς δίσκους ή αλλα ηλεκτρονικά μέσα.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες συνελήφθησαν 7 αναρχικές και 4 αναρχικοί με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως και οι 7 συλληφθείσες είναι ομοφυλοφιλες. Ως αποδεικτικά στοιχεία τα ΜΜΕ εμφάνισαν βιβλία και αναρχικά φυλλάδια, λογαριασμούς mail στο riseup και εστίασαν στην πολιτική ταυτότητα του αναρχικού. Σε κανένα συλληφθέντα δεν εφαρμόστηκε ο αντιτρομοκρατικός νόμος, οπότε την επόμενη μέρα είχαν πρόσβαση σε δικηγόρους.
Τρεις μέρες μετά οι συντρόφισσες/οι που συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη μεταφέρθηκαν στη Μαδρίτη στην Οντιένσα Νασιονάλ, ένα ειδικό δικαστήριο, ρόλος του οποίου είναι να συγκεντρώνει όλα τα περιστατικά που επιλέγει στη Μαδρίτη, ανεξάρτητα απ’ το που έλαβαν χώρα τα «αδικήματα» για τα οποία κατηγορούνται. Το δικαστήριο αυτό κληροδοτείται απ’ το καθεστώς του Φράνκο, δημιουργήθηκε το 1977 και αντικαθιστά το «δικαστήριο για τη δημόσια τάξη». Έχει ειδικές δυνατότητες, με τους δικαστές τους να έχουν αυξημένες δικαιοδοσίες, έχει δεχθεί κριτική για περιστατικά βασανισμών, κι εκεί δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι της ΕΤΑ.
Οι 11 συλληφθέντες της επιχείρησης Πανδώρα αποφάσισαν να μην απολογηθούν στο δικαστήριο και το μόνο που θέλησαν ειναι να καταγραφεί στα πρακτικα πως δε συμμετεχουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά απ’ αυτη τη μη απολογία οι 7 συλληφθείσες/έντες προφυλακιζονται με κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και 4 αφήνονται ελεύθερες με κατηγορίες. Ουσιαστικά, ο δικαστής έκανε ό,τι ακριβώς ζήτησε ο εισαγγελέας: για όποιους ζήτησε προφυλάκιση προφυλακίστηκαν, για όσους όχι, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η έρευνα ήταν μυστική, ακολουθώντας μια μέθοδο που λέγεται secreto de sumario και χρησιμοποιείται απ το δικαστήριο της Οντιένσα Νασιονάλ, με την οποία οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δεν έχουν πρόσβαση στην έρευνα και τη δικογραφία. Απ’ τους 7 συντροφους/ισσες που ήταν φυλακισμένοι, 3 συντρόφισσες ήταν μαζί στην ιδια φυλακη, 2 κοπελες μαζι σε μια αλλη, και οι δυο σύντροφοι βρίσκονταν σε ξεχωριστές φυλακές. Ορισμένοι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε φυλακές με επίπεδο φίες 3 (στην Ισπανία δεν υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά διαφορετικά καθεστώτα μέσα στην ίδια γενική φυλακή) και ορισμένοι βρίσκονται σε απομόνωση. Απομόνωση σημαίνει 21 ωρες στο κελι μονοι τους, και 3 ωρες προαυλισμού, επίσης μόνοι του, με μόνη επαφή με οικογένεια και δικηγόρους.
Η επιχείρηση Πανδώρα δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Το 2010, με την εκλογή του δισεκατομμυριούχου Sebastian Pinera στην προεδρία της Χιλής, ξεκίνησε μια κατασταλτική και δικαστική επιχείρηση εναντίον του αντιεξουσιαστικού χώρου, με την ονομασία «επιχείρηση Salamandra», σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση. Η επιχείρηση Salamandra, ή αλλιώς «Casos Bombas»κατέληξε σε φιάσκο, όμως η συνεργασία της χιλιανής και ισπανικής κυβέρνησης συνεχίστηκε, φθάνοντας σε κοινή δήλωση συνεργασίας των υπουργείων Δημόσιας Ταξης τον περασμένο Δεκέμβρη. Έτσι, ένα χρόνο πριν, πέντε αναρχικοί/ές, πρώην κατηγορούμενοι της επιχείρησης-φιάσκο «Casos Bombas», συνελήφθησαν στην Ισπανία, και δύο εξ αυτών, η Monica Caballero και ο Francisco Solar, είναι ακόμη προφυλακισμένοι/ες, κατηγορούμενοι για τοποθετηση εκρηκτικων στην εκκλησια Λα Πινάρ στη Σαραγόσα, για παλαιοτερη τοποθετηση εκρηκτικων σε εκκλησια στη Μαδρίτη, και για σχέδιο εμπρησμου της εκκλησίας Μονσεράλ.
Αυτό που εξαρχής επιχειρήθηκε να στηθεί ως περιστατικό είναι πως τα δύο ατομα δε δικάζονται μόνο για τις δύο μεμονωμένες πράξεις, αλλά πως μετέχουν σε μια οργανωμένη ομάδα, την GAC (Coordinated Anarchist Groups) – τις Οργανωμένες Αναρχικές Ομάδες. Έτσι, ο κυκλος των αλληλεγγυων βρισκόταν υπο στενη παρακολουθηση. Η Μόνικα Καμπαλέρο, φυλακισμένη ακόμη με την κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πρόσφατα με κείμενο της πως «ποινικοποιείται η αλληλεγγύη», καθώς δεν είναι τυχαίο πως οι συλλήψεις της επιχείρησης Πανδώρα είναι μέρος του άμεσου κύλου της και μάλιστα πως οι μισοί απ’ αυτούς την επισκέπτονταν συχνά στη φυλακή.
Οι Οργανωμένες Αναρχικές Ομάδες (GAC) υπάρχουν απ τον Ιούνιο του 2012 και στόχος τους ειναι να προωθήσουν τις αναρχικές ιδέες και μεθόδους. Δεν υπογράφουν ως τέτοιες, καθώς είναι μία σύμπραξη ομάδων με διαφορετικές πολιτικές θεωρήσεις, αλλα υπήρχε μια σύμπραξη μεταξύ των ατόμων που μετέχουν, ώστε να παράγουν υλικό. Το μόνο που συνυπογραφουν είναι η μπροσούρα με τίτλο “Contra la Democracia”, δηλαδή “κατά της δημοκρατίας”, η κατοχή του οποίου χρησιμοποιείται απ την αστυνομία και τους δικαστές σαν αποδεικτικό στοιχείο για τη συμμετοχή στη GAC. .
Πώς λοιπόν συνδέεται η επιχείρηση Πανδώρα με τις συλλήψεις αυτές, πριν από ένα χρόνο; Οι 11 συλληφθέντες/είσες και οι 7 κρατουμενοι/ες της επιχείρησης Πανδώρα κατηγορουνται επίσης για συμμετοχή στις Οργανωμένες Αναρχικές Ομάδες (GAC). Οπότε συνειδητοποιούμε πως πρόθεση τους ειναι να χτυπήσουν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αυτο της αναρχίας, να τον στοχοποιήσουν και να του αποδώσουν χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης. Mέσω αυτής της διαδικασίας, οι δικαστές επιχειρούν να συμπεριλάβουν στα αδικήματα περί τρομοκρατίας, πέρα από τις βίαιες ενέργειες υψηλής ισχύος (που θα μπορουσαν να εχουν ή να μην εχουν γινει) και αυτό που αποκαλούν «τρομοκρατία χαμηλής έντασης», δηλαδή τις συγκρουσιακές διαδηλώσεις, καθώς και πολλές απ’ τις δράσεις που ποινικοποιούνται μέσω του Νόμου Φίμωτρου.
Oι δράσεις αλληλεγγύης που ακολούθησαν σε αλληλεγγύη στους/στις συλληφθέντες/είσες της επιχείρησης Πανδώρα ήταν ιδιαίτερα μαζικές, με σημαντικό ρόλο να διαδραματίζει η ξεκάθαρη πρόθεση του κράτους να στοχοποιήσει την αναρχία και ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, όπως η Πλατφόρμα Ζημιωμένων από τα Στεγαστικά Δάνεια (PAH). Ιδιαίτερη απήχηση είχε η καμπάνια αλληλεγγύης με κεντρικό σλόγκαν «yo tambien soy anarquista» (μτφ. είμαι κι εγώ αναρχικός).
Στις 30 Γενάρη, οι 7 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, με εγγύηση 3.000 ευρώ έκαστος. Το δικαστήριο της Οντιένσα Νασιονάλ επέτρεψε την πρόσβαση στη δικογραφία μόλις μία μέρα πριν και αυτά που είναι γνωστά είναι όσα δημοσιοποίησε η Mossos d’Esquadra, η αστυνομία της Καταλωνίας. Οι 7 λοιπόν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή στη GAC, επιθέσεις σε τράπεζες, τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών (μία στο Archbishop της Pamplona, μία σε μέλος της φασιστικής οργάνωσης Λεγεωνάριοι του Χριστού και άλλους σε ιταλικές εταιρίες), και είναι συνδεδεμένοι, σύμφωνα με την αστυνομία με την εμπρηστική επίθεση στον Καθεδρικό Ναό της Almudena στο Madrid (February 7th, 2013) και στη Βασιλική του Pillar στη Zaragoza (October 2nd, 2013), επιθέσεις για τις οποίες είναι προφυλακισμένοι και η Μόνικα και ο Φραντσίσκο που προαναφέραμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *