Έναρξη της δίκης των 4 ιταλών φυλακισμένων διαδηλωτών του No Expo – Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα & Πάτρα

https://athens.indymedia.org/post/1558543/

NO EXPO 1

από Free5,gr 30/04/2016 3:10 μμ.

tutti liberi per no expo

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Στις 20 Απριλίου στο δικαστήριο του Μιλάνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση της δίκης των 4 ιταλών συντρόφων για την υπόθεση no expo.  Εκεί αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η «βραχεία διαδικασία», που σημαίνει ότι η έρευνα σταματά και δεν μπορούν να εισαχθούν νέα στοιχεία στο δικαστήριο τόσο από την πλευρά των κατηγόρων, όσο και από την πλευρά της υπεράσπισης. Παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή η τράπεζα Unicredit, με αίτημα αποζημίωσης 870.000 ευρώ για φθορές σε δύο καταστήματά της. Επίσης παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή και το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα αποζημίωσης αφενός 300.000 ευρώ λόγω «των εικόνων καταστροφής που έπληξαν το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο» και αφετέρου 8.000 ευρώ για «τα έξοδα υπερωριών της ιταλικής ασφάλειας, που εργάστηκαν πολύ, για να αναλυθεί το πλήθος των βίντεο και φωτογραφιών από την πρωτομαγιάτικη πορεία».

Δεν παραστάθηκε ωστόσο για να ζητήσει αποζημίωση η τοπική αρχή της πόλης, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση και τώρα δηλώνουν ότι θα παρασταθούν στην επόμενη ακρόαση «αν το επιτρέψει το δικαστήριο», αφού έχει χαθεί η σχετική προθεσμία. Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ότι οι Digos (ειδική υπηρεσία της αστυνομίας με αρμοδιότητα την καταστολή και διαχείριση των διαδηλώσεων), «επέτρεψαν» να συμβούν τα επεισόδια και οι φθορές στο κέντρο του Μιλάνο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ουσιαστικά ομολογείται ότι όλο το ενδιαφέρον τους ήταν να προστατευτεί η έκθεση των πολυεθνικών, αφού τα χειρότερα θα ήταν να μην είχε εμποδιστεί η διαδήλωση και να είχε όντως φτάσει μέχρι την Expo.

Υπενθυμίζουμε ότι από τους 4 συλληφθέντες συντρόφους, οι δύο βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλοι δύο είναι στις φυλακές San Vittore του Μιλάνου από τις 12 Νοέμβρη 2015. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: απόκρυψη των χαρακτηριστικών, αντίσταση κατά της αρχής, λεηλασίες και καταστροφές. Ειδικά για τις λεηλασίες και καταστροφές, πρόκειται για το άρθρο 419 του ποινικού κώδικα Rocco, από το όνομα του φασίστα υπουργού που τον συνέταξε, κατά τη φασιστική περίοδο της Ιταλίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ποινές κάθειρξης 8-15 ετών. Αυτές οι κατηγορίες δεν υπάρχουν στον ελληνικό ποινικό κώδικα και οι αντίστοιχες θα ήταν η «αντίσταση κατά της αρχής» και η «φθορά ξένης περιουσίας».

Οι επόμενη ακρόαση τελικά θα γίνει στις 5 Μαΐου και η τελευταία στις 9 Ιούνη, με πιθανή έκδοση της απόφασης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ & ΠΑΤΡΑ

Την Τρίτη 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την Ιταλική πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει του δικαστηρίου [20/4 & 3/5] των 4 Ιταλών συλληφθέντων διαδηλωτών της πορείας ΝΟEXPO 2015 στο Μιλάνο. Η συγκέντρωση αριθμούσε 60 αλληλέγγυους-ες και ήταν ορατή σε διερχόμενα οχήματα και πεζούς, ενώ μοιράστηκαν πολλά κείμενα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις [6 κλούβες των ΜΑΤ] είχαν αποκλείσει περιμετρικά το κτήριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σέκερη και Β. Σοφίας.

NO EXPO 3                               NO EXPO 4

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους ιταλούς διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε επίσης και στο ιταλικό προξενείο (π.π. γερμανού 63) την Τρίτη 19 Απρίλη στις 11.00 πμ. Την συγκέντρωση κάλεσε η πρωτοβουλία για την αλληλεγγύη στους 5 αγωνιστές, ενάντια στην κρατική καταστολή.

NO EXPO 5

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Στις 20 Aπριλίου και 5 Μαΐου δικάζονται τέσσερις Ιταλοί διαδηλωτές για την συμμετοχή τους στην μεγαλειώδη και συγκρουσιακή πρωτομαγιάτικη διαδήλωση NO EXPO στο Μιλάνο το 2015. Μια διαδήλωση η οποία επιδίωξε να απονομιμοποιήσει τη διεθνή έκθεση EXPO Milano – οι προετοιμασίες της οποίας λάμβαναν χώρα τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ εκείνη την ημέρα είχε τα εγκαίνιά της- αλλά και να αντισταθεί στα αναπτυξιακά της σχέδια. Ο επταετής αυτός πόλεμος στην πόλη του Μιλάνο σήμαινε ανάπλαση κι εμπορευματοποίηση περιοχών, μαζικές εξώσεις και μετακινήσεις φτωχοποιημένων πληθυσμών από τις γειτονιές τους, παιχνίδια αντικειμενικών αξιών για τη συσσώρευση ακινήτων σε χέρια επενδυτών, επισφάλεια και απλήρωτη εθελοντική εργασία.

Οι διώξεις εναντίον διαδηλωτών δεν ξεκίνησαν ούτε φαίνεται ότι θα τελειώσουν αυτές τις μέρες καθώς η δικαστική έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η παραπομπή σε δίκη των τεσσάρων Ιταλών – οι οποίοι εδώ και μήνες είναι προφυλακισμένοι – αποτελεί μόλις μια στιγμή ενός κύματος διώξεων που εξαπέλυσαν οι ιταλικές αρχές. Στις 12 Νοεμβρίου του 2015 εξέδωσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για πέντε έλληνες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη πορεία NO EXPO στο Μιλάνο, καθώς κι εντάλματα σύλληψης για άλλους πέντε Ιταλούς – εκ των οποίων ο ένας ακόμη διαφεύγει της σύλληψης. Κι ενώ στην Ελλάδα στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου το κίνημα αλληλεγγύης κατάφερε να επιτύχει το μπλοκάρισμα των εκδόσεων των πέντε αγωνιστών φοιτητών στην Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει τις διώξεις των τεσσάρων Ιταλών διαδηλωτών απειλώντας τους μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης, καθώς τους αποδίδονται τα βαρύτατα αδικήματα, εκείνα της «ερήμωσης και λεηλασίας» [devastazione esaccheggio], μιας φασιστικής εμπνεύσεως διάταξη που θεσπίστηκε επί του καθεστώτος Μουσολίνι, η οποία προέβλεπε έως και θανατική ποινή. Αυτό που στην ουσία κάνουν οι πλέον δημοκρατικές ιταλικές αρχές είναι να διώκουν με εξοντωτικές ποινές ένα κίνημα το οποίο αμφισβήτησε την καπιταλιστική ανάπτυξη του Μιλάνο, αρνήθηκε να συναινέσει στο να πιάσει η ζωή του πάτο κι αποφάσισε να οργανωθεί και να αντιπαλέψει την πολιτική των αφεντικών.

Μπορεί με τους αγωνιζόμενους στην Ιταλία να μας χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα αλλά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποτίμησης είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει την υποβάθμιση των ζωών μας σε κάθε επίπεδο κι από διαφορετικούς διαχειριστές. Την σκυτάλη σήμερα έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του 3ο μνημονίου και το επερχόμενο (αντί)ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προορίζεται να ψηφιστεί στο άμεσο διάστημα. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ρέντσι εφαρμόζει την ίδια συνταγή απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Μερικοί τύποι συμβάσεων εργασίας, όπως οι κακόφημες συμβάσεις έργου [contratti a progetto], δεν παρέχουν απολύτως τίποτα: ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε άδειες μητρότητας, καμία εργασιακή σταθερότητα, ενώ ο λεγόμενος «μισθός μαθητείας», μικρότερος του βασικού, μπορεί να επεκταθεί έως και την ηλικία των 30 ετών. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ προβλέπει την απελευθέρωση των απολύσεων, συρρίκνωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις και την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με παράλληλη μείωση των αμοιβών για τις υπερωρίες. Η ελαστικοποίηση της εργασίας αποτελεί κοινή στρατηγική όλων των αφεντικών και των κρατών της Ευρώπης. Δεν αντιμετωπίζουμε απλώς μια επέκταση της επισφάλειας, αλλά η ίδια η «κανονική» μισθωτή σχέση παίρνει ολοένα και περισσότερο την μορφή της επισφαλούς εργασίας.

Σε όλη την Ευρώπη φτιάχνεται ένα δόγμα το οποίο προβλέπει ακόμη περισσότερες απαγορεύσεις, περισσότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους και μπάτσους στους δρόμους, περισσότερους στρατούς στα σύνορα, περισσότερα κέντρα κράτησης κι επαναπροωθήσεις μεταναστών, περισσότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, περισσότερους αποκλεισμούς από τα μέσα διαβίωσης, περισσότερη επισφάλεια και φόβο για τους εκμεταλλευόμενους- ες.

Τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους παγκοσμίως επιδιώκουν να μετακυλήσουν ξανά την κρίση τους στις δικές μας πλάτες. Στις 3 και 5 Μαΐου θα προσπαθήσουν να τιμωρήσουν όσους κι όσες αντιστάθηκαν στα σχέδιά τους προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Η αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Ιταλούς συντρόφους που δικάζονται για τη διαδήλωση ενάντια στην Expo είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένο ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους διεθνείς αγώνες ως κομμάτι της ίδιας μας της τάξης.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την πορεία ΝΟ EXPO στο Μιλάνο

 

από Free5,gr 30/04/2016 4:07 μμ.

Ιταλική Πρεσβεία

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *