Παραβιάζονται τα δικαιώματα του Σεϊσίδη, καταγγέλλει ο συνήγορός του

http://www.efsyn.gr/arthro/synelifthisan-sakkas-kai-seihidis

 

sakkas-seisidis-gada-630.jpg

Σακκάς και Σεϊσίδης προσάγονται στη ΓΑΔΑ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 
Τελευταία ενημέρωση: 05.08.2016, 21:57

Συντάκτης: 

efsyn.gr

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται από το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κώστας Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης. Οι δύο αντιεξουσιαστές, τους οποίους αναζητούσαν εδώ και χρόνια οι αρχές, συνελήφθησαν στη Λακωνία και οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα και τελικά παραπέμφθηκαν να δικαστούν το μεσημέρι του Σαββάτου, στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο.

Η εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

Σύμφωνα με το συνήγορο του Μ. Σεϊσίδη, Κώστα Παπαδάκη, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετέβη ιατροδικαστής μετά από αίτημα του κατηγορουμένου για να τον εξετάσει, καθώς καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς.

Video of sakkas_seisidis_gada

Καταγγελία για ξυλοδαρμό από την υπεράσπιση

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του Μάριου Σεϊσίδη, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι τόσο ο πελάτης του όσο και ο Κώστας Σακκάς καταδιώχθηκαν με πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, χωρίς εκείνοι να φέρουν ή να χρησιμοποιούν όπλο, ενώ ξυλοκοπήθηκαν άγρια από πολλούς αστυνομικούς μαζί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κ. Παπαδάκη:

Ανέλαβα σήμερα την υπεράσπιση του συλληφθέντος χθες Μάριου Σεισίδη, που για δέκα χρόνια ζούσε στοχοποιημένος έχοντας χαρακτηριστεί από τους μηχανισμούς της Ασφάλειας και από παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. ως μέλος της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα», και επικηρύχθηκε τον Οκτώβριο 2009 με ποσό 600.000 € από τον τότε Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρά το ότι οι τρεις από τους τέσσερις έχουν αθωωθεί αμετάκλητα (Δημητράκης πλην αυτής που συνελήφθη, Σίμος Σεϊσίδης, Γρηγόρης Τσιρώνης από όλες) και ο τέταρτος δεν έχει ακόμα δικαστεί, ασφάλεια και Μ.Μ.Ε. επιμένουν να μιλούν για «ληστές με τα μαύρα» ακόμα και στα σημερινά δελτία. Πρόκειται για μοναδική εμμονή σε μονομέρεια πληροφόρησης, παράβλεψη δικαστικών αποφάσεων, καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας και εμφανείς επικοινωνιακές και όχι μόνο σκοπιμότητες. Η υπεράσπιση του Μάριου Σεϊσίδη μαζί με το κίνημα συμπαράστασής του θα δώσουν τη μάχη της αλήθειας και εύχονται να περιμένουν οι κάμερες και τα πρωτοσέλιδα με τον ίδιο ζήλο της πρώτης ημέρας σύλληψης και την ώρα της τελικής απόφασης.

Οσον αφορά τις χθεσινές συνθήκες σύλληψης και κράτησης στη Σπάρτη, ο Μάριος Σεϊσίδης κατήγγειλε ήδη ότι μαζί με τον Κ. Σακκά : 1) Καταδιώχθηκαν με πυροβολισμούς από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ παρότι ούτε έφεραν ούτε χρησιμοποίησαν όπλο, ούτε προέβαλαν αντίσταση η βία. 2) Απαιτήθηκε από την αστυνομία να δώσει δακτυλικά του αποτυπώματα, στοιχεία του κλπ χωρίς προηγουμένως να του επιτραπεί, όπως ζήτησε, να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, πράγμα που αρνήθηκε, όπως είχε δικαίωμα. Απάντηση ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του από πολλούς αστυνομικούς μαζί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Ζήτησε ήδη την ποινική δίωξη των ενόχων και την εξέτασή του από ιατροδικαστή. Φαίνεται να μην έχουν αλλάξει πολλά στα αστυνομικά ήθη.

Για τις κατηγορίες που θα του αποδοθούν θα ακολουθήσει ανακοίνωση μετά τη γνώση της δικογραφίας.

Τι είπε στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος του Σακκά

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικοινώνησε με τον συνήγορο του Κώστα Σακκά, ο οποίος ύστερα από επικοινωνία που είχε με τους δύο συλληφθέντες μεταφέρει την εξής καταγγελία τους: αν και συνελήφθησαν σε τυχαίο έλεγχο, την ώρα που άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου για να διαφύγουν δέχτηκαν πυροβολισμό σε ευθεία βολή και μετά τη σύλληψή τους κακοποιήθηκαν βάναυσα.

Ο συνήγορος υπέβαλε στον αστυνομικό διευθυντή Σπάρτης αίτημα για μεταφορά τους στο νοσοκομείο της πόλης, όπως και έγινε. Ακολούθησε η μεταγωγή τους στην Αθήνα.

Ξυλοδαρμό καταγγέλλουν αλληλέγγυοι

Στις 09:16 το πρωί αλληλέγγυοι ανήρτησαν στο indymedia κείμενο συμπαράστασης στους συλληφθέντες, στο οποίο κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί επέφεραν σοβαρά χτυπήματα στους «συντρόφους που αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και να φωτογραφηθούν»

«Η κατάσταση της υγείας τους, μέτα τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν, χρήζει νοσοκομειακής φροντίδας», τονίζουν.

Από την άλλη πλευρά, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι Σακκάς και Σεϊσίδης αρνήθηκαν να πουν ποιοι είναι όταν προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας και στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών απάντησαν ότι δεν είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Το χρονικό της σύλληψης

Περίπου στις 4:20 το απόγευμα της Πέμπτης ομάδα ΔΙΑΣ έκανε σήμα σε αυτοκίνητο να σταματήσει για έλεγχο στον περιφερειακό της Σπάρτης.

Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη από αστυνομικούς.

Κάποια στιγμή οι επιβάτες εγκατέλειψαν το όχημα και χάθηκαν στην περιοχή κοντά στα ΚΤΕΛ του Νομού Λακωνίας.

Άρχισαν αναζητήσεις στην περιοχή και περίπου στις 16:45 τα δύο άτομα εντοπίστηκαν σε γκαράζ σπιτιού, όπου είχαν κρυφτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκε πάνω τους οπλισμός, ενώ το Golf στο οποίο επέβαιναν είχε κλαπεί τον περασμένο Ιούνιο από το Παλαιό Φάληρο.

Την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στη Λακωνία, ταυτοποίησε τους συλληφθέντες και πραγματοποιεί έρευνες για το κρησφύγετό τους.  

Γιατί κατηγορούνται

Ο 32χρονος σήμερα Κώστας Σακκάς συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, την στιγμή που εξέρχονταν από νοικιασμένη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός.

Μετά τη σύλληψή του αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή με τις ακόλουθες κατηγορίες: συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, άγνωστης ονομασίας πρόκληση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένη οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του αρνούνταν κατηγορηματικά ότι είναι μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο Σακκάς προφυλακίστηκε για 31 μήνες και στις 4 Ιουνίου του 2013 ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του αφού, σύμφωνα με τον νόμο, το ανώτερο χρονικό διάστημα προφυλάκισης είναι οι 18 μήνες.

Μετά από 38 ημέρες το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκισή του επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους -μεταξύ των οποίων και της απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής- ενώ του επεβλήθη η καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ.

Στις 7 Ιανουαρίου 2014, στον απόηχο της μη επιστροφής του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί (σ.σ. δεν κοιμήθηκε ένα βράδυ στο πατρικό του σπίτι, αλλά διανυκτέρευσε σε φιλικό του σπίτι, στο οποίο είχε μείνει μέχρι αργά), όμως στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.

Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη εκ νέου ύστερα από έκδοση νέου εντάλματος από Εισαγγελέα που ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου κατά της απόφασης του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και γιατί, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές μετά από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια (σ.σ. τη σακούλα σκουπιδιών που περιείχε μια χύτρα και σε άλλη μια σακούλα του «Πράκτικερ») που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενος του Σακκά, στο Χαλάνδρι.

Μετά όμως την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης πέντε χιλιάδων ευρώ.

Στις 10 Φεβρουαρίου δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων ως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να καταζητείται.

Λίγο αργότερα, ο Σακκάς σε ανακοίνωση-μανιφέστο του τόνισε ότι πέρασε στο «αντάρτικο».

Ο 35χρονος σήμερα Μάριος Σεϊσίδης είχε επικηρυχθεί μαζί με τον αδελφό του Σίμο και τον Γρηγόρη Τσιρώνη για το ποσό των 600.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους σε τουλάχιστον επτά ληστείες με λεία περίπου 700.000 ευρώ από το 2002 ως το 2006.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο 35χρονος έχει συμμετάσχει στις ληστείες που έγιναν σε Νέο Ηράκλειο Αττικής (27-10-2011), Π. Φάληρο (16-11-2011), Βελεστίνο Βόλου (14-08-2013), Ωρωπό (31-01-2014), Δώριο Μεσσηνίας (21-03-2014), Φαρκαδώνα Τρικάλων (02-04-2015).

Κατά τις αστυνομικές αρχές ουσιαστικά και οι δύο καταζητούμενοι «ληστές με τα μαύρα», Γρηγόρης Τσιρώνης και Μάριος Σεϊσίδης, είχαν… προσχωρήσει στους «ληστές του Διστόμου» και με «αρχηγούς» τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Νίκο Μαζιώτη συνέχιζαν τη δράση τους.

Τόσκας: Επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών

«Η σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών. Δίνει το στίγμα ότι είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ «για τη σύλληψη των αριστερών τρομοκρατών και αναρχικών Σακκά και Σεϊσίδη» και πρόσθεσε ότι το έγκλημα συγκάλυψης των τρομοκρατών είναι διαρκές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους τρομοκράτες.

Συγχαρητήρια από Νέα Δημοκρατία

Το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει μεν την αστυνομία, επιτίθεται δε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιτελεί υπεύθυνα το έργο του», αναφέρει η Συγγρού.

Και επαναλαμβάνει «τις ανησυχίες της για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται απόρρητα έγγραφα μείζονος σημασίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *