Εφετείο EA: Δεν άφησαν τους σεκιουριτάδες να βγουν από το Χρηματιστήριο!

https://athens.indymedia.org/post/1562623/

από ΚΟΝΤΡΑ 08/09/2016 12:15 μμ.

Εφετείο EA: Δεν άφησαν τους σεκιουριτάδες να βγουν από το Χρηματιστήριο! Στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτέμβρη προσήλθαν τελικά και οι τρεις μάρτυρες, τα διευθυντικά στελέχη του Χρηματιστηρίου Ε. Πολυταρίδης και Δ. Κοκκίνη και ο σεκιούριτι Μαυροειδάκος. Ο τελευταίος είχε καταθέσει εξαρχής ότι δεν του δόθηκε ρητή εντολή εκκένωσης του κτιρίου, ώστε να βγουν οι τρεις φύλακες πριν την έκρηξη της βόμβας. Είχε επίσης καταθέσει ότι από τον Κανονισμό απαγορεύεται στους σεκιούριτι να φεύγουν από το κτίριο που φυλάσσουν ακόμη και σε περίπτωση τοποθέτησης βόμβας!

Οι τρεις μάρτυρες εξετάστηκαν ανά δύο. Ο σεκιούριτι Μαυροειδάκος επανέλαβε αυτά που είχε πει από την πρώτη προανακριτική κατάθεσή του: σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν επιτρέπεται στους σεκιούριτι να αποχωρούν από τα κτίρια που φυλάσσουν ακόμη και όταν μπαίνουν βόμβες και υπάρχει κάλεσμα αποχώρησης από την αστυνομία.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ε. Πολυταρίδης από την αρχή ακόμη της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασής του προσκόμισε χειρόγραφη αναφορά του Μαυροειδάκου, που έλεγε ότι δόθηκε εντολή από την κ. Κοκκίνη να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε έντονα αρνητικά σχόλια στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο συνήγορος υπεράσπισης Φρ. Ραγκούσης και ο Νίκος Μαζιώτης υπέβαλαν ερωτήσεις  και στους τρεις μάρτυρες και ευθέως επεσήμαναν ότι η εμφάνιση, για πρώτη φορά, αυτού του εγγράφου έγινε ενόψει της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης,  προκειμένου να κουκουλωθούν οι ευθύνες των διευθυντικών στελεχών του Χρηματιστηρίου, που δεν επέτρεψαν στους τρεις σεκιούριτι να φύγουν από το κτίριο.

Ο φύλακας Μαυροειδάκος, στις πιεστικές ερωτήσεις απ’ όλους τους διάδικους να πει τίνος είναι ο Κανονισμός που δεν τους επιτρέπει να φεύγουν από απειλούμενο με βομβιστική έκρηξη κτίριο, δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι δεν το γνωρίζει και δεν τον ενδιέφερε να το μάθει. Αυτός έπρεπε να εφαρμόσει τον Κανονισμό, γιατί διαφορετικά θα κινδύνευε η δουλειά του.

Τα δύο διευθυντικά στελέχη ρωτήθηκαν επανειλημμένα από τον Φρ. Ραγκούση αν οι σεκιούριτι, από τη στιγμή που αναλαμβάνουν τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Χρηματιστηρίου, υπάγονται στην αρμοδιότητά τους και αν ελέγχονται και λογοδοτούν σ’ αυτούς για το κατά πόσο κάνουν σωστά τη δουλειά τους, πότε έρχονται και πότε φεύγουν, απάντησαν -ψευδόμενοι κατά τη γνώμη μας- ότι υπάγονται στην εταιρία σεκιούριτι. Αυτή η απάντησή τους προκάλεσε αίσθηση γιατί είναι γνωστό τοις πάσι πώς φυλάσσονται αυτά τα κτίρια και σε ποιούς λογοδοτούν οι σεκιούριτι. Κουμάντο κάνουν και ελέγχουν τους φύλακες τα αρμόδια όργανα των υπηρεσιών που στεγάζονται στα κτίρια και όχι οι εταιρίες σεκιούριτι. Αυτό καταγράφεται ρητά στη σύμβαση που υπογράφεται ανάμεσα στις φυλασσόμενες υπηρεσίες ή εταιρίες και στις εταιρίες σεκιούριτι. Οι εταιρίες αυτές ρυθμίζουν τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά  των σεκιούριτι, ενώ στις περιπτώσεις  που οι σεκιούριτι κρίνονται από τους φυλασσόμενος ανεπαρκείς, η εταιρία σεκιούριτι καλείται και προχωρεί στην αντικατάστασή τους.

Ως δημοσιογράφοι έχουμε εμπειρία στο ποιος καθορίζει τα καθήκοντα των σεκιούριτι σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, γιατί προσπαθώντας να κάνουμε ρεπορτάζ και να μην κοινοποιήσουμε ποιους υπάλληλους θα επισκεφτούμε, συναντάμε την άρνηση των σεκιούριτι που ζητούν επίμονα να τους πούμε πού θα πάμε, γιατί τέτοια εντολή έχουν είτε από το γραφείο του υπουργού είτε από το γραφείο του γενικού διευθυντή. Οπως μας λένε, αν δεν κάνουν αυτό τον έλεγχο, αυτοί που καθορίζουν τα καθήκοντά τους, αν το μάθουν, θα τους απολύσουν. Ποτέ δεν μας έχουν αναφέρει ότι τα καθήκοντα φύλαξης τα ορίζουν οι εταιρίες σεκιούριτι. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι σεκιούριτι έμαθαν ποιους υπάλληλους θα επισκεφτούμε, και αυτοί οι υπάλληλοι μετά από σύντομο διάστημα κλήθηκαν από υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες να δώσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο συνάντησαν δημοσιογράφο και τι είπαν μ’ αυτόν.

Οι φύλακες είναι υπάλληλοι εταιριών σεκιούριτι, όμως παίρνουν εντολές και ελέγχονται από τους υπεύθυνους των φυλασσόμενων κτιρίων. Σεκιούριτι μας έχουν πει ότι το καθηκοντολόγιό τους καταγράφεται στη σύμβαση που υπογράφει ο υπεύθυνος του προς φύλαξη κτιρίου με την εταιρία σεκιούριτι. Γι’ αυτό λέμε ότι ψεύδονται τα διευθυντικά στελέχη που ισχυρίζονται ότι οι φύλακες των εγκαταστάσεων του Χρηματιστηρίου υπάγονται στις εταιρίες σεκιούριτι και όχι στη δική τους αρμοδιότητα. Κατά την γνώμη μας ο πρόεδρος του τρομοδικείου Γρ. Κουτσοκώστας και ο εισαγγελέας Παν. Πούλιος όφειλαν να ζητήσουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη σύμβαση που υπέγραψε με την εταιρία BRINKS. Οφείλουν να το κάνουν έστω και τώρα.

Αίσθηση προκάλεσε η ευκολοπιστία που έδειξαν πρόεδρος και εισαγγελέας στους ισχυρισμούς των Κοκκίνη και Πολυταρίδη ότι δεν είχαν και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα πάνω στους φύλακες των εγκαταστάσεων του Χρηματιστηρίου. Αίσθηση προκάλεσε και η σπουδή του εισαγγελέα να ρωτήσει τον Μαυροειδάκο, μετά την απάντηση που έδωσε στον συνήγορο υπεράσπισης Φρ. Ραγκούση ότι το έγγραφο αυτό είναι κατασκευή.

Ο Φρ. Ραγκούσης και ο Νίκος Μαζιώτης υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις: για το έγγραφο που έφερε στο δικαστήριο ο Πολυταρίδης, γιατί δεν έφυγαν από το Χρηματιστήριο οι τρεις φύλακες, ποιος έδωσε την εντολή να μην εγκαταλείψουν το κτίριο. Θα παραθέσουμε αποσπάσματα αυτών των ερωταπαντήσεων, που αποκαλύπτουν τις μεγάλες ευθύνες των δύο στελεχών του Χρηματιστηρίου.

Ο Μαυροειδάκος, ανάμεσα στ’ άλλα, δήλωσε, ότι ο Κανονισμός δεν επέτρεπε να βγουν έξω οι φύλακες και γι’ αυτό δεν βγήκαν. Ο εισαγγελέας ρώτησε αν ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης δεν έπρεπε να βγουν. Ο Μαυροειδάκος απάντησε ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να μείνουν μέσα. Στην συνέχεια, ο εισαγγελέας άρχισε να διαβάζει απόσπασμα από την προανακριτική κατάθεση του Μαυροειδάκου. Ο Μαυροειδάκος τον διέκοψε, λέγοντας ότι ενημέρωσε πολλούς και αφού πήρε την έγκριση βγήκε έξω μαζί με την καθαρίστρια, ενώ οι δύο συνάδελφοί του έμειναν στο λίβινγκ ρουμ.

Εισαγγελέας: Είπατε πήρε την έγκριση, δηλαδή;
Μαυροειδάκος: Για να συνοδεύσω την κυρία έξω.
Εισαγγελέας: Γιατί την συνοδεύσατε έξω;
Μαυροειδάκος: Μας είπε η αστυνομία ότι εάν υπάρχει προσωπικό να το βγάλουμε έξω.
Εισαγγελέας: Η εντολή ήταν μόνο για την κυρία και όχι για εσάς;
Μαυροειδάκος: Τι λέτε, ήθελε να βγω και δεν έβγαινα;
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του Μαυροειδάκου από τον εισαγγελέα πήρε το λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης.
Φρ. Ραγκούσης: Αρα υπήρξε επαρκέστατος  χρόνος απ’ αυτούς που έβαλαν τη βόμβα για να μην πάθει κανείς τίποτα.
Μαυροειδάκος: Ναι.
Φρ. Ραγκούσης: Ο μόνος κίνδυνος που υπήρξε δεν ήταν μόνο από την εντολή να μην βγείτε έξω;
Μαυροειδάκος: Ναι

Ο συνήγορος επανήλθε στο τέλος με μερικές ερωτήσεις. Από τις απαντήσεις του Μαυροειδάκου «πήραν φωτιά» κάποιοι από τους διάδικους, όπως ο εισαγγελέας Παν. Πούλιος.

Φρ. Ραγκούσης: Γιατί πήρε αυτό το χαρτάκι; (προφανώς ο συνήγορος  αναφερόταν στον  Ελ. Πολυταρίδη).
Μαυροειδάκος: Δεν ξέρω.
Φρ. Ραγκούσης: Μήπως αυτό είναι ένα κατασκεύασμα για να μην υπάρχει ευθύνη του Χρηματιστηρίου γι’ αυτόν που έδωσε την εντολή να πάει μέσα; Ευθέως κάνω την ερώτηση, συμπέρασμα θέλω. Μήπως είναι ένα κατασκεύασμα;
Μαυροειδάκος:  Εάν ρωτάτε την δική μου άποψη, (Ραγκούσης: ναι, την ρωτάω-) ναι. Εάν ρωτάτε, ναι.
Φρ. Ραγκούσης: Αρα δηλαδή, έτσι, σεβασμός σ’ αυτούς που θάρθουν μεθαύριο.
Μαυροειδάκος: Θα σας παρακαλέσω πολύ, δεν θέλω να μου δημιουργείτε ηθικό πρόβλημα, ότι είσαι υπεύθυνος για τα άλλα. Εγώ ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Το έκανα εγώ.
Φρ. Ραγκούσης: Αυτό το κατασκευασμένο γιατί το υπογράψατε;
Μαυροειδάκος: Ρωτήστε το Χρηματιστήριο.

Οι αποκαλυπτικές απαντήσεις του σεκιούριτι Μαυροειδάκου, που συνυπήρχαν με την έμμεση ομολογία ενοχής του, επειδή αναγκάστηκε να υπογράψει αυτό το χειρόγραφο (γι’ αυτό ζητούσε από τον συνήγορο να μην του δημιουργεί ηθικό πρόβλημα) ενόχλησαν σφόδρα τον εισαγγελέα, που ξαναπήρε το λόγο για να θέσει ερωτήσεις στο μάρτυρα, προκειμένου να τον οδηγήσει σε ανασκευή της δήλωσής του ότι το έγγραφο ήταν κατασκεύασμα.

Εισαγγελέας: Υπάρχει και η αντίφαση σε σχέση με την ερώτηση του κ. συνήγορου και την απάντηση του μάρτυρα, ότι το έγγραφο αυτό είναι κατασκεύασμα του Χρηματιστηρίου.
Φρ. Ραγκούσης: Ετσι.
Εισαγγελέας: Προηγουμένως είπε ότι το έγραψε αυτοβούλως. Αλλο αυτοβούλως και άλλο κατασκεύασμα. Καθ’ υπόδειξη γράφτηκε;
Μαυροειδάκος: Α όχι , όχι. Αυτό είναι ένα βιβλίο που γράφω προς την εταιρία.
Εισαγγελέας: Πως κατασκευάστηκε;
Μαυροειδάκος: Κατασκευάστηκε με την  έννοια…
Φρ. Ραγκούσης: Να ρωτήσω…
Μαυροειδάκος: Μην μου βάζετε ηθικά προβλήματα.
Φρ.Ραγκούσης: Ηθικά δεν βάζω, πραγματικά βάζω.

Εγινε φανερό ότι οι φύλακες έμειναν μέσα στο Χρηματιστήριο, περιμένοντας να σκάσε η βόμβα που ήταν μεγάλης ισχύος (αντίθετα, έβγαλαν έξω την καθαρίστρια), γιατί υποχρεώθηκαν από τα στελέχη του Χρηματιστηρίου, ενώ το χειρόγραφο που κατέθεσε ο Πολυταρίδης γράφτηκε από τον Μαυροειδάκο υπό το φόβο της απόλυσης. Με το φόβο της απόλυσης έμεινε μέσα στο Χρηματιστήριο, με το φόβο της απόλυσης υπέγραψε το χειρόγραφοπροκειμένου να το αξιοποιήσει το Χρηματιστήριο για την συγκάλυψη των ευθυνών της διοίκησης και των στελεχών του.

Πολύ φοβόμαστε, ότι ο εισαγγελέας  Παν. Πούλιος προσπαθεί να αθωώσει τα διευθυντικά στελέχη του Χρηματιστηρίου και τη διοίκησή του, προκειμένου να προτείνει την ενοχή των μελών του Επαναστατικού Αγώνα και για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής.

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Μαζιώτης δήλωσε πως αυτό που ισχύει είναι ότι οι φύλακες-σεκιούριτι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γιατί αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό. Το Χρηματιστήριο και οι Τράπεζες θεωρούν τους εργαζόμενους αναλώσιμους. Την ευθύνη για τον κίνδυνο σε βάρος των τριών φυλάκων-σεκιούριτι φέρουν στο ακέραιο τα δύο αυτά διευθυντικά στελέχη του Χρηματιστηρίου και όλη η διοίκησή του, που τους θεωρούν αναλώσιμους.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο (Παρασκευή, 9 Σεπτέμβρη) στο τρομοδικείο του Κορυδαλλού.  

ΚΟΝΤΡΑ   http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/26807.Εφετείο-ea-Δεν-άφησαν-τους-σεκιουριτάδες-να-βγουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *