Ανοίγοντας λίγο το παράθυρο στο Ψυχιατρείο των φυλακών

 

13.02.2017, 23:20

Συντάκτης: 

Αντα Ψαρρά

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πάψουν οι φυλακές να αποτελούν ένα «κρυμμένο» από τα βλέμματα των πολιτών εξαθλιωμένο άβατο, είναι πλέον δυνατό να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς φορείς και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελευταία επίσκεψη ήταν αυτή της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που επισκέφτηκε το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες διαπιστώνονται τα εξής:

■ «Πρόκειται για ένα ίδρυμα όπου η ίδια η ομάδα της διοίκησης διαφωνεί για τα χαρακτηριστικά του: αν είναι πρώτιστα φυλακή ή ψυχιατρείο».

Εδώ επισημαίνεται η άνιση σε αριθμούς σχέση σωφρονιστικών και γιατρών νοσηλευτών.

Η Πρωτοβουλία σημειώνει την απουσία μεθόδων σταδιακής επανένταξης αλλά και ουσιαστικής θεραπείας, ειδικά των αλλοδαπών, που είναι και οι περισσότεροι, ενώ δεν υπάρχουν ούτε διερμηνείς.

■ Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στην κατάσταση της υγείας των ασθενών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους επιβιώνουν αποτραβηγμένοι σιωπηλά ή χαμένοι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ούτε καν προαυλίζονται στο υποτυπώδες προαύλιο.

Παραδόξως υπάρχει έντονη διαφοροποίηση των συνθηκών διαμονής, με σαφώς καλύτερες εκείνες του τελευταίου ορόφου (σ.σ.: πρόκειται για τα παλιά γνωστά κελιά «εκλεκτών» κρατουμένων).

Αυτό φυσικά δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των κρατούμενων δύο ταχυτήτων.

■ Οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκέστατες. Αυτή την περίοδο στο ΨΚΚ εργάζονται 1 ψυχίατρος και 3 νοσηλευτές σε μόνιμη βάση, ενώ κάποιες ανάγκες καλύπτονται με 7 εξωτερικούς ψυχιάτρους-επισκέπτες.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από 9 σωφρονιστικούς υπαλλήλους κλάδου φύλαξης!

Επισημαίνεται ότι στο ψυχιατρείο δεν υπάρχει ψυχίατρος στη βραδινή βάρδια. Είναι γεγονός ότι υπάρχει απροθυμία των γιατρών να εργαστούν στο συγκεκριμένο ίδρυμα με τις ιδιαιτερότητές του.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη πρόβλεψης κινήτρων για την πλήρωση μόνιμων θέσεων ιατρικού καθώς και καταρτισμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

■ Η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη δεν είναι κάτι σύνηθες. Στο σημείο αυτό η Πρωτοβουλία αναφέρεται στη συνέχιση της λειτουργίας των «μπλε» κελιών της απάνθρωπης μεταχείρισης και απομόνωσης, παρατηρώντας ότι συνεχίζουν να λειτουργούν με άλλο χρώμα.

«Είναι άμεση προτεραιότητα κοινωνικές ομάδες και επιστημονικές κοινότητες να επέμβουν για να σταματήσει αυτή η ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση, αυτό το βασανιστήριο που συντελείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού».

■ Η κοινωνική λειτουργός σημείωσε τη θετική ανταπόκριση των ασθενών στις λίγες δραστηριότητες και την ανάγκη για αύξησή τους.

Οι ίδιοι οι κρατούμενοι, όσων η κατάσταση το επιτρέπει, ζητούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

■ Ζητούν με αγωνία ανθρώπινα επισκεπτήρια -όχι μέσα από τζάμια και τηλέφωνα-, ώστε να υπάρξουν στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης στήριξης και επικοινωνίας.

Υπάρχουν ωστόσο και μερικά θετικά βήματα και αλλαγές, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία:

■ Διαπιστώθηκε καθαριότητα, γενικώς, και επαρκής θέρμανση.

■ Οι χώροι είχαν πρόσφατα βαφτεί.

■ Υπάρχουν φωνές στη διοίκηση του ΨΚΚ που αντιτίθενται στην υπαγωγή του στο ΕΣΥ. Είναι θετικό ότι παρά τις εσωτερικές αντιστάσεις άνοιξε και ολοκληρώθηκε το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υπαγωγή του ΨΚΚ στο ΕΣΥ και ελπίζουμε να προχωρήσει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *