ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ-ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ:ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΛΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ Β΄ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε.Α.

 

https://athens.indymedia.org/post/1589897/

 

από Νίκος Μαζιώτης-Πόλα Ρούπα

09/07/2018 4:36 μμ.

 

Ζητούμε να κληθεί να καταθέσει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος ο οποίος ήταν διοικητής της ΤτΕ όταν έγινε η επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στις 10/4/2014 στο κτίριο της οδού Αμερικής 3 στο Σύνταγμα όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας και το γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα……….. ……….. Η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το 1990-93 και ταυτόχρονα αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σύμβουλος της ALPHA BANK το 1993-2004, διοικητής της Eμπορικής Τράπεζας το 2004-2006, αντιπρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς το 2006-2008, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το 2008-2014 ενώ μετά την θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν στο Δ.Σ της Eurobank, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Ποιός είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος; Είναι Κοινωφελής Οργανισμός η ΤτΕ; Ποιά η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ; Aν έχει την διαχείριση των αποθεματικών δημοσίων οργανισμών όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία και πως τα διαχειρίζεται; Ποιά η σχέση της Τράπεζας της Ελλάδας με την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης – μνημόνια που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010;…………………….

Επαναστατικός Αγώνας  

ΑΙΤΗΣΗ ΚΛΗΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ Β΄ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Ζητούμε να κληθεί να καταθέσει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος ο οποίος ήταν διοικητής της ΤτΕ όταν έγινε η επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στις 10/4/2014 στο κτίριο της οδού Αμερικής 3 στο Σύνταγμα όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας και το γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Η κατάθεσή του δεν έχει σκοπό να συμβάλλει όπως άλλωστε δεν θα μπορούσε σε σχέση με το γεγονός της τοποθέτησης του παγιδευμένου αυτοκίνητου – βόμβα  από τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και το τι ακριβώς συνέβη εκεί αλλά θα μπορούσε να συμβάλλει έτσι ώστε να γίνει γνωστός ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας ως παραρτήματος της Ε.Κ.Τ στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής από το ελληνικό κράτος και τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.

Το τι είναι πραγματικά η Τράπεζα της Ελλάδος και ποιος ο ρόλος της είναι κάτι που θα συνέβαλε στη περαιτέρω κατανόηση των πολιτικών κινήτρων του Επαναστατικού Αγώνα που πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον της, υπόθεση που εκδικάζει το παρόν δικαστήριο.

Πιστεύουμε πως ένα δικαστήριο οφείλει να εξετάζει όχι μόνο τα γεγονότα αυτά καθ’ εαυτά σε σχέση με την διερεύνηση της πραγματικότητας που αφορά μια πράξη παράνομη αλλά και τα κίνητρα αυτής της πράξης. Θα πρέπει να εξεταστεί κατά την γνώμη μας ποιο έννομο αγαθό έβλαψε ο Επαναστατικός Αγώνας με την επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας, ποιο έννομο αγαθό αντιπροσωπεύει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Είναι συχνό φαινόμενο άλλωστε πολλοί οργανισμοί και θεσμοί όπως υπουργεία ή τράπεζες να εμφανίζονται στα κατηγορητήρια που συντάσσονται με βάση τον 187 Α  ως ’’Οργανισμοί  Κοινής Ωφέλειας’’ κάτι που είναι περισσότερο επιβαρυντικό.

Η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το 1990-93 και ταυτόχρονα αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σύμβουλος της ALPHA BANK το 1993-2004, διοικητής της Eμπορικής Τράπεζας το 2004-2006, αντιπρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς το 2006-2008, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το 2008-2014 ενώ μετά την θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν στο Δ.Σ της Eurobank, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • Ποιός είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος; Είναι Κοινωφελής Οργανισμός η ΤτΕ;
  • Ποιά η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ;
  • Aν έχει την διαχείριση των αποθεματικών δημοσίων οργανισμών όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία και πως τα διαχειρίζεται;
  • Ποιά η σχέση της Τράπεζας της Ελλάδας με την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης – μνημόνια που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010;

Επίσης σε σχέση με την επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα κατά του κτιρίου της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσε ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος ως πρώην κεντρικός τραπεζίτης να απαντήσει στο κατά πόσο επηρέαζε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας η επίθεση στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας και μάλιστα στο ενδεχόμενο αν αυτή η επίθεση κατάφερνε την κατάρρευση του κτιρίου.

Πρόσφατα ο εισαγγελέας Δράκος στις 8  Ιουνίου 2018 στην Γ΄ δίκη εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα για την επίθεση της οργάνωσης στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο γραφείο του ΔΝΤ όπου δικάζεται μόνη της η συντρόφισσα Ρούπα, στην αγόρευσή του δήλωσε ότι από τύχη δεν κατέρρευσε το κτίριο της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ επειδή οι δυο υπάλληλοι security  πρόλαβαν λίγα λεπτά πριν την έκρηξη να κλείσουν το ρολό της τράπεζας και έτσι δεν πέρασε συνολικά  το ωστικό κύμα της έκρηξης εντός του κτιρίου και ότι αν κατέρρεε το κτίριο θα κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η οικονομία.

Κατά την άποψή μας είναι σημαντική η άποψη του κεντρικού τραπεζίτη σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο αφού η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια νευραλγική δομή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και οι τράπεζες είναι η καρδιά της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Να επισημανθεί ότι η για πρώτη φορά αποδοχή από έναν εισαγγελέα ότι μια συγκεκριμένη επίθεση όπως και ότι η δράση του Επαναστατικού Αγώνα συνολικά θα μπορούσε να επιφέρει αλυσιδωτά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας αναιρεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων που δικάζουν με βάση τον 187Α περί απροσφορότητας της ένοπλης δράσης στο να επιφέρει την κατάλυση της καθεστωτικής τάξης και επιβεβαιώνει αντίθετα την αντικειμενική δυνατότητά της και την προσφορότητά της ως μέσο για να πλήξει καίρια μέχρι κατάρρευσης το οικονομικοπολιτικό σύστημα, πράγμα που με την σειρά του καθιστά την ένοπλη δράση ως πολιτικό αδίκημα.

 

 

Πόλα Ρούπα – Νίκος Μαζιώτης

Μέλη του Επαναστατικού Αγώνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *