Ενημέρωση απο την 4η δίκη εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα (δίκη για υποθέσεις ληστειών τραπεζών)

 

https://athens.indymedia.org/post/1589691/

 

από Νίκος Μαζιώτης-Πόλα Ρούπα

02/07/2018 6:02 μμ.

 

Ενημέρωση από τη 4η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα που αφορά υποθέσεις ληστειών.

Στη  2η συνεδρίαση της 4η δίκης εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα που αφορά ληστείες τραπεζών, έγιναν ενστάσεις κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής την τραπεζών και για το ”πολιτικό έγκλημα”, και την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που μίλησε ήταν ο σύντροφος Μαζιώτης.
Ο σύντροφος δήλωσε αρχικά ότι είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενος που είναι μέλος του Επαναστατικού Αγώνα και ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είναι η μοναδική οργάνωση αντάρτικου που έχει αναλάβει απαλλοτριώσεις τραπεζών. Όμως οι συγκεκριμένες ληστείες – απαλλοτριώσεις του κατηγορητηρίου δεν έχουν σχέση με την οργάνωση.

Σε σχέση με την παράσταση πολιτικής αγωγής και με τον ισχυρισμό των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ότι οι ληστείες πλήττουν την αξιοπιστία των τραπεζών, ισχυρίστηκε ότι επ’ ουδενί ληστείες – απαλλοτριώσεις τραπεζών μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία και το κύρος των τραπεζών και ότι οι τράπεζες έχουν πληγεί, είναι χρεοκοπημένες και αφερέγγυες λόγω της κρίσης η οποία έχει προκληθεί  από την απληστία τους και ότι είναι εκτεθειμένες σε ένα χρέος που δεν μπορούν να εισπράξουν. Συνέχισε λέγοντας ότι άλλου τύπου ενέργειες μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία των τραπεζών όπως βομβιστικές και αντάρτικες επιθέσεις σε νευραγλικά σημεία-δομές του συστήματος και ανέφερε τις επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδας και το ΔΝΤ, το Χρηματιστήριο, τα κεντρικά γραφεία της Citibank. Μάλιστα ανέφερε και την ομολογία του εισαγγελέα Δράκου στις 8 Ιουνίου στην 3η δίκη εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα όπου δικάζεται μόνη της η συντρόφισσα Ρούπα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η επίθεση στην Ττε και στο ΔΝΤ θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του κτιρίου και αν συνέβαινε αυτό, θα κατέρρεε συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η οικονομία. Και συνεχίζοντας, ο σύντροφος δήλωσε ότι είναι η 1η φορά που εισαγγελέας αποδέχεται την προσφορότητα της ένοπλης δράσης και συγκεκριμένα του Επαναστατικού Αγώνα στο να προκαλέσει την υπονόμευση και την κατάρρευση της οικονομίας ή όπως λέει ο 187Α να πλήξει αντικειμενικά τις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές της χώρας το οποίο είναι προϋπόθεση για την ανατροπή ενός καθεστώτος.

Να επισημανθεί ότι το ζήτημα της προσφορότητας της ένοπλης δράσης στο να μπορεί να ανατρέψει ένα καθεστώς το έβαλε πρώτη φορά η συντρόφισσα Ρούπα στην δίκη που δικάζεται για την επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην Ττε και στο ΔΝΤ,  και αργότερα μπήκε στο Εφετείο της Β΄ δίκης από τους συντρόφους Μαζιώτη–Ρούπα για την ίδια επίθεση. Επιπλέον, ο σύντροφος είπε ότι θα πρέπει να απορριφθεί η παράσταση της πολιτικής αγωγής γιατί οι τράπεζες είναι εγκληματικοί-ληστρικοί οργανισμοί, ότι η τοκογλυφία είναι νόμιμη μορφή ληστείας και ότι διαπράττουν εγκλήματα κατά του λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας αφού γι’ αυτούς έχουν υπογραφεί τα μνημόνια εδώ και 8 χρόνια, και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται η πολιτική της κοινωνικής γενοκτονίας που έχει ως αποτέλεσμα πείνα, φτώχεια και θανάτους λόγω των μέτρων. Επίσης ότι οι τραπεζίτες θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματα αυτά.
Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση περί αοριστίας των ισχυρισμών της πολιτικής αγωγής αλλά επιφυλάχτηκε για τον ισχυρισμό του συντρόφου ότι οι ληστείες – απαλλοτριώσεις δεν πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος των τραπεζών και θα το κρίνει από την εξέλιξη της αποδεικτικής διαδικασίας. Ακολούθως έγιναν ενστάσεις συνηγόρων άλλων κατηγορουμένων για το ‘‘πολιτικό έγκλημα’’ και την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου αφού κατηγορούνται ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα από το 2012 και μετά. Ο ένας μάλιστα από αυτούς δήλωσε ότι παρ’ όλο που είναι ποινική η δίκη η ένσταση γίνεται γιατί υπάρχουν κατηγορίες με τον 187Α, τον αντιτρομοκρατικό.

Ο σύντροφος Μαζιώτης απάντησε σε αυτόν τον ισχυρισμό ότι εφόσον η δίκη αυτή αφορά τον Επαναστατικό Αγώνα είναι πολιτική δίκη ασχέτως αν ληστείες τραπεζών του κατηγορητηρίου δεν έχουν σχέση με την οργάνωση, ότι η δίκη αυτή έχει σκοπό την πολιτική αποδόμηση και απονοηματοδότηση του Επαναστατικού Αγώνα έτσι ώστε να φανεί ότι είναι μια οργάνωση που από το 2012 και μετά  διαπράττει ληστείες τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά ο σύντροφος δήλωσε ότι δεν κάνει ένσταση για το πολιτικό αδίκημα αφού η ένσταση αυτή γίνεται με κριτήριο την πολιτική φύση των πράξεων που αποδίδονται στο κατηγορητήριο όπως είναι οι ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις σε στόχους της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας ενώ οι ληστείες τραπεζών από μόνες τους δεν είναι πολιτικές πράξεις παρά μόνο όταν εντάσσονται στη δράση και για την χρηματοδότηση ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων ή για την επιβίωση στην παρανομία μελών τέτοιων οργανώσεων όπως είναι η περίπτωση των Ρούπα – Μαζιώτη.

Όμως οι συγκεκριμένες ληστείες είναι κοινές ληστείες που δεν έχουν σχέση με επαναστατική – πολιτική δράση. Το δικαστήριο θα απαντήσει για την ένσταση στις 23 Ιουλίου που θα συνεχιστεί η δίκη.

Αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες
στον Επαναστατικό Αγώνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *