Απομαγνητοφωνημένη η τηλεφωνική παρέμβαση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

ΣΤΙΣ ΡΑΔΙΟΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ( 93,8FM) Y309zVlX_bigger ΣΤΙΣ 25-11-2014
1535538
από Γιάννη Γερά! Δεκ. 4, 2014, 1:57 πμ.,
Δύναμη στους απεργούς πείνας
________________________________________
Έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύντροφο Γιάννη Μιχαηλίδη

Καλησπέρα, να πούμε καταρχάς καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην απεργία πείνας,

θα ήθελες να μας κάνει μια ενημέρωση για την κατάσταση υγείας του Νίκου Ρωμανού;
Ναι αυτό είναι και το βασικό, γι΄αυτό θέλησα να παρέμβω. Είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχω ιατρικές γνώσεις σε τέτοιο βάθος , θα μεταφέρω κάποια πράγματα ακριβώς όπως τα έχω ακούσει. Το πιο μεγάλο πρόβλημα που έχει είναι ότι οι σφυγμοί του είναι πολύ ψηλά, είναι στους 165 και αυτό από όσο μου είπανε είναι πολύ επικίνδυνο να πάθει ανακοπή από στιγμή σε στιγμή, δηλαδή μπορεί να σηκωθεί να ανέβουν οι σφυγμοί του και αυτό καθώς στους 180, όπως μου είπανε, πεθαίνεις ή πέφτεις σε κώμα ή κάτι τέτοιο από όσο μου είπανε. Η πίεση του , επίσης, είναι πολύ χαμηλή. Η μεγάλη πίεση είναι στο 60. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχει, είναι σε σοβαρή κατάσταση γενικότερα, τα οποία όμως δεν τα έχω συγκρατήσει, δεν τα ξέρω. Όμως αυτό είναι το βασικό είναι σε μια κατάσταση που δεν αναμένεται τόσο νωρίς στην απεργια πείνας, έχει έρθει τώρα σε μια κρίσιμη κατάσταση. Και νομίζω ότι αυτό κιόλας έχει σημασία να ειπωθεί γιατί μειώνονται τα χρονοδιαγράμματα, φαίνεται δηλαδή ότι δεν θα διαρκέσει η απεργία όσο διαρκεί κανονικά μια απεργία, θα έχει μια κατάληξη είτε την ευτυχή είτε την δυστυχή συντομότερα. Και αυτό αφορά και όλους τους συντρόφους που δραστηριοποιούνται για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι καλό είναι να επισπεύσουν τις δράσεις κτλ.

Να πούμε ότι αρνείται την χορήγηση ορού, κάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό.
Ναι αρνείται την χορήγηση ορού, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει άμεσα από αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ήδη έχει αρχίσει ο λεγόμενος καταστροφικός καταβολισμός δηλαδή κύτταρα του οργανισμού του κανιβαλίζουν άλλα κύτταρα για την άντληση ενέργειας κτλ και είναι αυτό το επικίνδυνο στάδιο στο οποίο τρώγονται και οι μυς.

Να σε ρωτήσω τώρα όσον αφορά το κομμάτι των εκπαιδευτικών αδειών, υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Αυτό που έχει γίνει είναι ότι πρώτα πέρασε από το συμβούλιο της φυλακής. Βασικά να πάρουμε το ιστορικό από την αρχή. Αρχικά, γνωρίζαμε ότι ο εφέτης- ανακριτής πρέπει να συναινέσει για να την πάρεις την άδεια, πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία πείνας. Και τότε πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία πείνας εκείνος έλεγε ότι δεν είναι υπεύθυνη μου- ο Νικόπουλος -δεν είναι ευθύνη μου, είναι ευθύνη της φυλακής. Έκανε συνεχώς αιτήσεις ο Νίκος, έπεφταν στα αζήτητα και ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και τότε όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας έστειλε ο Νικόπουλος διαβιβαστική πρόταση στην φυλακή η οποία όμως είναι δεσμευτική – ισχυρίζεται η φυλακή ότι είναι δεσμευτική γιατί όποτε θέλουν αυτοί έχουν ευθύνη όποτε θέλουν δεν έχουνε. Έστειλε αυτή την πρόταση που λέει ότι δεν πρέπει να πάρει την άδεια ο Νίκος γιατί είναι επικίνδυνο να γίνει το δικαστήριο χωρίς κατηγορούμενο. Και το συμβούλιο της φυλακής κάλεσε τον Νίκο να του πει ότι δεν είναι στην ευθύνη μας εφόσον έχει κάνει αυτή την πρόταση ο ειδικός εφέτης- ανακριτής είναι δεσμευτική η πρόταση οπότε δεν μπορούν να στην δώσουμε. Και μετά από αυτό έκανε προσφυγή ο Νίκος σε αυτή την απόφαση για να πάρει την άδεια, που θα εξεταστεί από ένα ανώτερο δικαστικό όργανο δεν γνωρίζω λεπτομέρειες- πως το λένε αυτό κτλ- στο εφετείο θα συνεδριάσει. Και τώρα αυτό υπάρχει μια εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει την Παρασκευή αλλά δεν ξέρουμε ακόμα, δεν έχουμε ενημερωθεί για το πότε θα περάσει, πότε θα εξεταστεί αυτή η προσφυγή.

Να πούμε ότι και εσύ έχεις ξεκινήσει απεργία πείνας στα πλαίσια αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό από τις 17/11. Θα ήθελες να μας κάνεις μια ενημέρωση και για την δική σου κατάσταση;
Εγώ ακόμα είμαι νωρίς, είμαι στις 10 ημέρες, δεν αντιμετωπίζω ακόμα κάποιο πρόβλημα, κάποια επιπλοκή. Οι μετρήσεις μου είναι φυσιολογικές, χάνω κιλά (έχω χάσει 5 κιλά μέχρι τώρα) αλλά δεν είναι ούτε πάρα πολλά , είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού για μια απεργία πείνας.

Και τώρα και στο κείμενο σου αναφέρεις ότι η απεργία πείνας θα είναι κυλιόμενη , μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα και για αυτό, δηλαδή υπάρχουν και άλλοι σύντροφοι οι οποίοι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας;Οι σύντροφοι που συλληφθήκαμε μαζί στο Βελβεντό , ο Δημήτρης- Ανδρέας Μπουρζούκος και ο Δημήτρης Πολίτης. Αυτοί θα μπούνε σε απεργία την Δευτέρα που έρχεται τώρα (1/12).

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τον οποίο δίνετε μαζί με τον Νίκο. Και κάτι άλλο Γιάννη γιατί δεν θέλουμε να σε κουράσουμε περισσότερο στην κατάσταση την οποία βρίσκεσαι. Θα ήθελα να μας πεις σχετικά με την απεργία πείνας (που είναι το πιο δυνατό μέσο αγώνα που έχετε ως έγκλειστοι) που είναι αγώνας για ελευθερία κρύβει μια αντίφαση ως προς τον κίνδυνο για την ζωή του κρατούμενου.
Προφανώς υπάρχει αυτή η αντίφαση που επισήμανες, συμφωνώ και εγώ δηλαδή. Και αρκετές άλλες αντιφάσεις έχει η επιλογή αυτού του μέσου γιατί ουσιαστικά ενώ είμαστε αναρχικοί αρνιόμαστε τις ανθρωπιστικές επιφάσεις της δημοκρατίας και εχθρευόμαστε το κράτος σε κάθε του μορφή παρόλα αυτά η ικανοποίηση του αιτήματος μας θα πατήσει ακριβώς πάνω σε αυτό. Και αυτό είναι και ένα μέσο εκβιασμού και αντίστοιχα κιόλας χτυπάει κιόλας αυτό το προσωπείου του κράτους. Δηλαδή, είναι και αυτό μια αντίφαση επιπλέον ότι είναι αγώνας για ζωή, για ελευθερία, διεκδικείς για να κερδίσεις κάτι και καταλήγεις να ρισκάρεις την ίδια σου την ζωή. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας εδώ πέρα να παλέψουμε είναι ελάχιστα και έχουμε κατά κάποιο τρόπο ηττηθεί αλλά δεν έχουμε παραδοθεί. Έχουμε ηττηθεί σαν άτομα σε ένα προσωπικό επίπεδο γιατί σε ένα πολιτικό και συλλογικό επίπεδο εννοείται ότι ο αγώνας συνεχίζεται και έξω από εμάς και φυσικά κάποια στιγμή αποσκοπούμε και εμείς να βρεθούμε ελεύθεροι. Αλλά όντας εδώ πέρα απλά ψάχνουμε τρόπους να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε κτλ.

Και αυτό έχει σημασία η συνέχιση του αγώνα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Και να πούμε, βέβαια, όπως και ο ίδιος ο Νίκος Ρωμανός έχει αναφέρει στα κείμενα του ότι ο αγώνας που δίνει δεν είναι για το δικαίωμα στην εκπαίδευση , δηλαδή δεν αποσκοπεί ο σύντροφος στην εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο σε κάποιες “ανάσες” και στιγμές ελευθερίας που θα έχει μέσα από αυτή την διαδικασία.
Το έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος, εγώ δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό.

Να σε ρωτήσουμε και κάτι τελευταίο : Ο Νίκος Ρωμανός στη παρέμβαση που έγινε στο πολυτεχνείο ανέφερε για πανελλήνια ημέρα δράσεων αλληλεγγύης. Εσύ ξέρεις κάτι για αυτό ή όσον αφορά τις δράσεις αλληλεγγύης εκτός των τειχών;
Προφανώς αυτό είχε γίνει ως πρόταση από τον Νίκο, είχε συζητηθεί και από άλλους συντρόφους- δεν θυμάμαι. Αλλά τώρα που πήγε νοσοκομείο έχει χαθεί η επικοινωνία και η επαφή μαζί του οπότε θεωρώ ότι είναι στο χέρι των συντρόφων έξω να κανονίσουν και να οργανώσουν αυτή την μέρα/ την βδομάδα , δεν ξέρω πως θα κινηθεί αυτό το πράγμα. Είναι στο χέρι των συντρόφων τώρα δηλαδή με τον Νίκο δεν υπάρχει άμεση επαφή μαζί του.

Θα ήθελες να πεις εσύ κάτι ακόμα;
Όχι, νομίζω ότι ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Το βασικό ήταν αυτό να γίνει μια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του γιατί αυτά τα πράγματα πρέπει να κυλύσουνε πιο γρήγορα τώρα.

Είναι σε κρίσιμο σημείο, αυτά που λέγαμε και πιο πριν. Να πούμε καλή δύναμη και σε σένα και στο Νίκο και στους συντρόφους που θα ξεκινήσουν, που θα συμμετέχουν και αυτοί στην απεργία πείνας. Καλή δύναμη. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και για την παρέμβαση. Και τώρα αυτό που μένει είναι οι έξω να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και των καταστάσεων και όπως πάει να κλιμακωθεί από εσάς το πράγμα- και κλιμακώνεται- να κλιμακωθεί και έξω αντίστοιχα. Να υπάρχει μια αντιστοιχία αγώνα.
Να προσθέσω κάτι σε αυτό για τις δράσεις που γίνονται έξω ότι πραγματικά είναι πολύ ευχάριστο ότι μετά από μια περίοδο μουδιάσματος του χώρου, των δράσεων κτλ βλέπουμε πάλι κάτι να κινείται. Δηλαδή εμπρηστικές επιθέσεις ξανά, γίνονται δράσεις , παρεμβάσεις. Αυτά είναι πράγματα προφανώς τα οποία μας ζεσταίνουν την καρδιά και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι αυτό που κάνουμε έχει αξία, έχει νόημα, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Αυτό ήθελα να πω.

Σε ευχαριστούμε πολύ Γιάννη
Και εγώ σας ευχαριστώ

* Η επικοινωνία έγινε στις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης στις 25/11/2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *