Κείμενο της Κατάληψης Πολυτεχνείου

https://athens.indymedia.org/post/1536916/

Aπό Κατάληψη Πολυτεχνείου Δεκ. 11, 2014, 10:47 μμ.,

Πέρα από τη νίκη και την ήττα Ο αιχμάλωτος αναρχικός Νίκος Ρωμανός βάζοντας μπροστά το μόνο μέσο που διέθετε στη συνθήκη του εγκλεισμού, το σώμα του, διεξήγαγε έναν σκληρό και αποφασιστικό αγώνα από τις 10/11/2014, απαιτώντας μια ανάσα ελευθερίας.
________________________________________
Πέρα από τη νίκη και την ήττα

Ο αιχμάλωτος αναρχικός Νίκος Ρωμανός βάζοντας μπροστά το μόνο μέσο που διέθετε στη συνθήκη του εγκλεισμού, το σώμα του, διεξήγαγε έναν σκληρό και αποφασιστικό αγώνα από τις 10/11/2014, απαιτώντας μια ανάσα ελευθερίας. Εκμεταλλευόμενος τις αντιφάσεις του νομικού συστήματος, συγκρούστηκε μαζί του και τις ανέδειξε. Το κράτος τηρώντας απόλυτη στάση απέναντι στην απεργία πείνας μέχρι και την 6ηΔεκέμβρη όπου και κορυφώθηκε η πολεμική εναντίον του, οπισθοχωρώντας οδηγήθηκε σε αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων.
Η αναπροσαρμογή του νομοθετικού οπλοστασίου είναι διφορούμενη. Αφενός, οι πολιτικοί κρατούμενοι θα μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες με βραχιολάκι. Το κράτος υπαναχώρησε σε σχέση με τη μάχη του Νίκου και των αλληλέγγυων, κάτι που αποτελεί νίκη του κινήματος απέναντι στην κυβερνητική πυγμή. Αφετέρου,στο πρόσφατα θεσπισμένο καθεστώς ψηφιακής ομηρίας, στο λεγόμενο βραχιολάκι, εντάσονται και οι εκπαιδευτικές άδειες των υποδίκων. Το σωφρονιστικό τοπίο της ευκολότερης απόδοσης ποινών σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού διευρύνεται και αποενοχοποιείται. Ωστόσο, δεν πρόκειται για έναν καθαρά επιθετικό σχεδιασμό, αλλά για μια προϋπόθεση του συμβιβασμού στον οποίο προχώρησε το κράτος.
Η καθεστωτική αριστερά, που έτσι κι αλλιώς είναι μια συστημική δικλείδα ασφαλείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να ισχυροποιήσει τον έλεγχο και την καταστολή, αφοπλίζοντας τους αντιστεκόμενους. Οι ρεφορμιστές καπηλευόμενοι την απεργία πείνας του Νίκου επιχείρησαν να υποβιβάσουν έναν καθαρά πολιτικό αγώνα σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.Το πρόταγμα της εκπαίδευσης ως υπέρτατη κοινωνική αξία δεν αποτελεί παρά μια προσπάθεια αποπολιτικοποίησης του αγώνα για ελευθερία.
Η απεργία πείνας του Νίκου αποτέλεσε αιχμιακό σημείο ανάδυσης και σύγκλισης πολύμορφων κινητοποιήσεων, διότι ο σύντροφος υπερασπίστηκε με σθένος τα συνολικά ανατρεπτικά προτάγματα που συνεγείρουν τους καταπιεσμένους εμπνέοντας προοπτικές νίκης. Ένας αιχμάλωτος αναρχικός αντάρτης που συνδέεται ενεργητικά με το νήμα της εξέγερσης κα ιαντιστέκεται μέχρι τέλους, ξυπνάει το αχαλίνωτο. Το κίνημα αλληλεγγύης που ξεσηκώθηκε είχε μαζικά χαρακτηριστικά, γιατί ο αγώνας του Νίκου άγγιξε κομμάτια των καταπιεσμένων που αναγνώρισαν σ’αυτόν και τον δικό τους αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ο αλληλέγγυος αγώνας πήρε έδαφος απελευθερώνοντας δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα τα οποία λειτούργησαν ως εστίες συσπείρωσης και διάχυσης της δράσης. Έτσι κατάφερε να ανατρέψει σε ελάχιστο χρόνο το καθεστώς ολοκληρωτικού κρατικού ελέγχου πάνω στο δημόσιο χώρο που εντείνεται μετά την εξέγερση του ’08. Οι συλλογικές καταλήψεις αντίστασης αφήνουν παρακαταθήκες για έναν κόσμο ελευθερίας και αυτοοργάνωσης. Οι συνεχείς επιθετικές πρωτοβουλίες, παρότι ακολούθησαν καθυστερημένα και με υποδεέστερη ένταση την πυγμή που προέταξε ο απεργός πείνας, θυμίσαν πως οι καταπιεσμένοι μπορούν να σπάσουν τη κρατική τρομοκρατία.
Το διογκούμενο κίνημα αλληλεγγύης λειτούργησε απειλητικά εξαναγκάζοντας τους “αντιπροσώπους του λαού ”να χρησιμοποιήσουν πρακτικές αποσυμπίεσης, επισπεύδοντας και την διεξαγωγή εκλογών. Πρόκειται για μια μέθοδο διαφυγής του κράτους από την επερχόμενη σύγκρουση με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η επανάκαμψη της εξέγερσης που πυροδότησε ο Νίκος αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα στην παρούσα καθεστωτική αναδιάταξη, υποχρεώνοντάς το κράτος να εγκαταλείψει την επίπλαστη κοινοβουλευτική πολεμική του και να αντιτάξει ένα ενιαίο μέτωπο.
Το κράτος διανύοντας μια βαθιά πολιτική κρίση προσαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση και γι’αυτό όλες αυτές τις μέρες κρατούσε αμυντική στάση. Όμως, η επιχειρούμενη αποκατάσταση του τρωμένου δημοκρατικού προσωπείου της κυριαρχίας προμηνύει την όξυνση της επίθεσης κράτους και κεφάλαιου, από όλες τις δυνάμεις του καθεστωτικού φάσματος. Ειδικότερα η καθεστωτική αριστερά, επιχειρώντας την ενσωμάτωση των αντιστάσεων στο θεσμικό παιχνίδι, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποδυνάμωση του αγώνα. Εαυτούς τους λόγους αναγνωρίζουμε ότι όχι μόνο τίποτα δεν τελείωσε, πως όχι μόνο όλα συνεχίζονται, αλλά ότι πρέπει και να οξύνουμε την αντεπίθεση στον πολιτισμό της φυλακής και της εκμετάλλευσης. Να μην αφήσουμε ούτε στο ελάχιστο να εγκατασταθεί η νεκρική σιγή της πλασματικής συναίνεσης.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΛΑ-ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΥΠΟΥ Γ’
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 11/12/2014

Η Κατάληψη του Πολυτεχνείου συνεχίζεται.
1541638
από @ Δεκ. 12, 2014, 12:37 μμ.,
Η Κατάληψη του Πολυτεχνείου συνεχίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *