CIA: Στα χνάρια της Γκεστάπο

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/22891.cia-%CE%A3%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%BA%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%80%CE%BF

small_img_22891

Σου σηκώνεται η τρίχα διαβάζοντας την έκθεση της αμερικάνικης Γερουσίας για τα βασανιστήρια που έκανε η περιβόητη CIA στους κρατούμενους που έπεφταν στα χέρια της την περασμένη δεκαετία σε διάφορες φυλακές ανά τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ταϊλάνδη, κ.α.).

Η έκθεση των 525 σελίδων, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη 9/12 (http://www.intelligence.senate.gov/study2014/sscistudy1.pdf), δύο χρόνια από τότε που εγκρίθηκε για πρώτη φορά (3/12/12), αποτελεί μόνο την περίληψη της συνολικής έκθεσης των 6.000 σελίδων, η οποία εξακολουθεί να παραμένει μυστική. Η περίληψη αυτή είναι όμως αρκετή για να αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της πιο μισητής υπηρεσίας στον κόσμο.

Σίγουρα πίσω από την έκθεση κρύβονται αντιθέσεις μεταξύ υπηρεσιών και κέντρων εξουσίας. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αποκαλύψεις της έκθεσης αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος των εγκλημάτων της CIA. Γιατί η CIA είναι ένας από τους πυλώνες της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής εξουσίας και η αμερικάνικη Γερουσία το γνωρίζει καλά αυτό. Η έκθεση αυτή ίσως να αποσκοπεί σε μια λειτουργία «κάθαρσης» της κόπρου του Αυγείου, που η μπόχα της έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό, όμως, δε θα το καταφέρουν ποτέ. Γιατί η CIA έχει αναδειχτεί στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο ως εφάμιλλη της Γκεστάπο κι αυτό αποκαλύπτεται κάθε φορά που βγαίνει στο φως έστω κι ένα μικρό μέρος της αλήθειας.

Ανθρωποι αδίστακτοι βασανίζουν συστηματικά, με επιστημονική υποστήριξη και μελέτη, τα θύματά τους, προκειμένου να πάρουν τις πληροφορίες που θέλουν για να προστατεύσουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Διαβάστε μερικές από τις αποκαλύψεις και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Αγρια βασανιστήρια

Μερικές από τις μεθόδους ανάκρισης που εφαρμόζονται στους κρατούμενους στις φυλακές της CIA είναι:

• Χτυπήματα στους τοίχους (wallings). Οι ανακριτές χτυπούν τον κρατούμενο πάνω στον τοίχο.
• Στέρηση ύπνου για μέρες. Μέχρι 180 ώρες έχουν κρατήσει ξύπνιο κρατούμενο, σε όρθια στάση, κρεμασμένο με αλυσίδες από τα χέρια. Η αϋπνία προκάλεσε σε κρατούμενους απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας και οράματα.
• Εκτόξευση νερού σε αλυσοδεμένο κρατούμενο (waterboard). Ο κρατούμενος ξαπλώνεται σε ένα πάγκο και δένεται. Του καλύπτουν το κεφάλι με ύφασμα για να μην βλέπει, ενώ του κρατούν ανοιχτό το στόμα. Πάνω από το ύφασμα του ρίχνουν νερό στο στόμα για αρκετό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να δημιουργείται το αίσθημα του πνιγμού. Ο κρατούμενος παθαίνει σπασμούς και προκαλούνται εμετοί με τη βίαιη εισροή του νερού στον οισοφάγο. Ενας από τους κρατούμενους που υπέστησαν αυτό το βασανιστήριο ήταν ο Khalid Shaykh Mohammad (αναφέρεται με την κωδική ονομασία KSM), που τον θεωρούσαν ως έναν από τους εγκέφαλους της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη. Στις 10/3/2003, ο κρατούμενος υποβλήθηκε σε waterboard για 30 λεπτά (χρόνο δεκαπλάσιο από το μέγιστο χρόνο που σύστηνε το γραφείο νομικής βοήθειας των βασανιστών). Τα αρχεία της CIA που επικαλείται η έκθεση της Γερουσίας αναφέρουν ότι «η κοιλιά του φούσκωσε και ξέρασε νερό όταν την πίεσαν. Τα γαστρικά υγρά του KSM διαλύθηκαν τόσο πολύ στο νερό που ο παριστάμενος γιατρός δεν ανησυχούσε μήπως η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών κατέστρεφε τον οισοφάγο, αλλά ανησυχούσε για την τοξικότητα του νερού και τη διάλυση των ηλεκτρολυτών και ζήτησε από τον ανακριτή σε μελλοντικές εφαρμογές waterboarding να προστίθεται αλάτι»!!! Τύφλα νά ’χει ο Μένγκελε!
• Μπάνιο σε μπανιέρες με παγωμένο νερό.
• Απομόνωση σε απόλυτο σκοτάδι με δυνατή μουσική.
• Κλύσμα με βίαιη εισροή πολτού από τον πρωκτό.
• Εκφοβισμοί για βιασμό των κρατουμένων και μελών των οικογενειών τους.

Ηταν τέτοια η βιαιότητα των ανακριτών-βασανιστών, που ορισμένες φορές άτομα από το προσωπικό της CIA ξέσπασαν σε λυγμούς!

Μπόλικο παραδάκι στους βασανιστές

Τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για το πρόγραμμα «Παράδοση, κράτηση και ανάκριση» (Rendition, Detention, and Interrogation – RDI) της CIA ήταν φυσικά πάρα πολλά. Τα χρήματα που δόθηκαν για την υλικοτεχνική υποδομή έφτασαν τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Οσο για τους διεστραμμένους εγκεφάλους που οργάνωσαν τα μεσαιωνικά βασανιστήρια, αυτοί πληρώθηκαν γενναία!

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας (σελ. 11), το 2005 η CIA απευθύνθηκε σε δύο ψυχολόγους για να αναπτύξει ανακριτικές τακτικές με επιστημονικό τρόπο. Οι ψυχολόγοι αυτοί έφτιαξαν μα εταιρία το 2005, με την οποία η CIA υπέγραψε σύμβαση ύψους 180 εκατ. δολαρίων, μέχρι το 2009. Πριν τη λήξη της σύμβασης, η εταιρία τσέπωσε 81 εκατ. δολάρια.

Οι ψυχολόγοι αυτής της εταιρίας συμμετείχαν στα βασανιστήρια σε φυλακές ξένων χωρών, παρέχοντας επιστημονική υποστήριξη, και επικοινωνούσαν με τις ασφαλίτικες υπηρεσίες άλλων χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας.

Για να προστατεύσει την εταιρία που σύστησαν οι δύο ψυχολόγοι, η CIA την ασφάλισε (τους ίδιους και το προσωπικό τους) για να έχουν νομική προστασία! Για το σκοπό αυτό ξόδεψε πάνω από 1 εκατ. δολάρια.

Η απάντηση της CIA

Η CIA υπεραμύνθηκε, όπως ήταν φυσικό, των πράξεών, της δημοσιεύοντας μάλιστα ξεδιάντροπα, στις 27/3/2013, πολυσέλιδο κείμενο με τις παρατηρήσεις της πάνω στην έκθεση της Γερουσίας. Διαβάστε πώς δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα:

«Συμφωνούμε ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις που η CIA χρησιμοποίησε ακατάλληλες και μη εγκεκριμένες μεθόδους ανάκρισης, ειδικά στην αρχή του προγράμματος. Ωστόσο, συνολικά πιστεύουμε ότι η Εκθεση υπερτιμά τον αριθμό των περιπτώσεων χρήσης βίαιων τεχνικών χωρίς εξουσιοδότηση, όπως και τον αριθμό των μη πιστοποιημένων ατόμων, τα οποία λανθασμένα συμμετείχαν στις ανακρίσεις. Η Εκθεση επίσης προσπερνά το γεγονός ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες της CIA να οργανώσει και να ενισχύσει τις ανακριτικές της προσπάθειες σε ένα πρόγραμμα οργανωμένο από το Αρχηγείο, η Υπηρεσία εργάστηκε ώστε να εξασφαλίσει ότι οι καταγγελίες για κακώς κείμενα θα αναφέρονταν κατάλληλα στη διοίκηση, το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή και το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Οσο για ορισμένα βασανιστήρια, όπως το waterboard, η απάντηση της CIA είναι ότι έχει σταματήσει εδώ και μια δεκαετία και έγινε μόλις σε τρεις κρατούμενους (όποιος είναι αφελής το πιστεύει).
Ποια δημοκρατία;

Ισως ορισμένοι να ισχυριστούν ότι η διαφορά της αμερικάνικης δημοκρατίας από τη χιτλερική δικτατορία είναι ότι τα βασανιστήρια βγαίνουν στη δημοσιότητα και έτσι εμποδίζεται η επανάληήη τους στο μέλλον, ενώ στα δικτατορικά καθεστώτα υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή. Ας αναλογιστούμε, όμως, πόσες φορές δεν έχουν αποκαλυφθεί τέτοια πράγματα στο παρελθόν (π.χ. τα οργανωμένα βασανιστήρια από αμερικάνους πεζοναύτες στο Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ). Ηταν αυτό αποτρεπτικό για την επανάληψή τους; Φυσικά όχι. Η έκθεση επισημαίνει την ατιμωρησία των ανακριτών, ακόμα κι όταν ο… υπερβάλλων ζήλος τους γινόταν γνωστός στα ανώτερα κλιμάκια.

Μήπως τελικά αυτή η επίφαση δημοκρατίας λειτουργεί σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αμερικάνικο κράτος, ώστε οι μηχανισμοί του, όπως η CIA, να συνεχίσουν –μετά την απαραίτητη «κάθαρση»- το «θεάρεστο» έργο τους; Ρητορικό είναι το ερώτημα, γιατί η απάντηση μόνο θετική μπορεί να είναι.

Η δημοσιότητα, με τον τρόπο που γίνεται και με τις πληροφορίες που βγαίνουν στο φως (ας μην ξεχνάμε ότι μόνο 522 από τις 6.000 σελίδες έχουν δημοσιοποιηθεί), κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά μπορούν να λειτουργήσουν για τους επόμενους βασανιστές. Γιατί κανένας τους δεν πρόκειται να σαπίσει στη φυλακή. Το πολύ-πολύ κάποιοι αποδιοπομπαίοι τράγοι να πάρουν απόσπαση ή πρόωρη συνταξιοδότηση για να συνεχίσουν άλλοι το έργο τους.

Αν κρίνουμε από τη μη παραπομπή των δύο μπάτσων που πρόσφατα σκότωσαν αφροαμερικανούς, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανένας δε θα καταδικαστεί. Οσο για την «Υπηρεσία,» ξέρει καλά ότι είναι μισητή παγκόσμια, αλλά ουδόλως την ενδιαφέρει. Η δουλειά της να γίνεται, και έχει τον τρόπο να μπαλώνει τις βρομιές της ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που ορισμένες θα δουν το φως της δημοσιότητας, όπως τώρα.

Για ένα μόνο πράγμα είναι ωφέλιμες αυτές οι αποκαλύψεις. Για να φανεί ακόμα και στον πιο ανίδεο η υποκρισία της «αντιτρομοκρατίας» που λειτουργεί με καθαρά φασιστικό τρόπο. Να φανεί ότι ο ιμπεριαλισμός φέρει το σπέρμα του φασισμού που τον χρησιμοποιεί κατά βούληση. Αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της δημοκρατικής επίφασης με την οποία καμουφλάρεται.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *