Εξελίξεις στις φυλακές Δομοκού και τις πτέρυγες “Τύπου Γ”

https://omniatv.com/blog/5028
02 Ιαν 2015 | 18:41 Ειδήσεις & Ρεπορτάζ

Με τη μεταγωγή του Νίκου Μαζιώτη – μέλους του Επαναστατικού Αγώνα – από τις φυλακές Διαβατών εγκαινιάστηκε στις 30 Δεκεμβρίου η ειδική πτέρυγα τύπου Γ’ των φυλακών Δομοκού, ενώ ακολούθησε η μεταγωγή 10 ποινικών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού την παραμονή της πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής κατάκλισης.

Σήμερα 2 Ιανουαρίου παίχτηκε η 3η πράξη της κακόγουστης παράστασης Αθανασίου, με την μεταφορά των αναρχικών καταδικασθέντων για συμμετοχή στη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” Γ. Σαραφούδη και Ι. Ναξάκη, του μέλους της “17 Νοέμβρη” Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και του μέλους του 1ου κύκλου δράσης του “Επαναστατικού Αγώνα” Κ. Γουρνά. Μαζί τους και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, Α. Γιωτόπουλος και Β. Τζωρτζάτος.

Το κωμικοτραγικό της φιέστας “νόμος και τάξη” είναι ότι οι τρεις από τους μεταχθέντες στην ειδική πτέρυγα Δομοκού (2 από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου και ο Αναρχικός Γ. Σαραφούδης) σε μια εβδομάδα πρέπει να επιστρέψουν στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι δίκες τους οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 1 χρόνο.

Δεδομένου ότι οι φυλακές Δομοκού είναι από τον αρχικό τους σχεδιασμό υπερυψίστης ασφαλείας και λειτουργούν ούτως η άλλως στα πρότυπα ενός Μπενθαμικού πανοπτισμού υψηλής τεχνολογίας, το υπουργείο δικαιοσύνης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δικαιολογήσει τα προκλητικά υψηλά κονδύλια που έχουν εγκριθεί για τη δημιουργία του Ελληνικού Γκουαντάναμο. Έτσι μετά την τοποθέτηση ακόμα πιο σύγχρονων καμερών για την εποπτεία του εσωτερικού της ακτίνας και της καθημερινότητας των κρατουμένων, καθώς επίσης και την εγκατάσταση υπερσύγχρονων μηχανημάτων ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και ναρκωτικών ουσιών για τον έλεγχο των νεοεισερχομένων και των επισκεπτών, εργαζόμενοι κρατούμενοι υπό τις οδηγίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων τοποθετούν πιο πυκνά συρματοπλέγματα στα προαύλια κρύβοντας στην ουσία ακόμα περισσότερο τον ούτως η άλλως λιγοστό ουρανό δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα που αγγίζει τα όρια του βασανιστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες ακτίνες των Φυλακών Δομοκού λειτουργούν κάτω από το ίδιο καθεστώς, τις ίδιες συνθήκες και την ίδια αυστηρότητα με αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως τύπου Γ’. Οι κρατούμενοι σε αυτή βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς σωφρονιστικής ομηρίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δ. Μπαλτά που του αρνούνται τη χορήγηση άδειας την οποία δικαιούται με το σκεπτικό ότι βρίσκεται στη φυλακή τύπου Γ’, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ούτε εμπίπτει τυπικά σε αυτήν την κατηγορία αλλά ούτε βρίσκεται σε πτέρυγα τύπου Γ’.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η σαδιστικής έμπνευσης απαγόρευση συσκευών Mp3 player και USB stick – τα οποία επιτρέπονται σε όλες τις φυλακές – που είναι τα μοναδικά μέσα με τα οποία οι κρατούμενοι μπορούν να ακούνε μουσική δεδομένου ότι στο σημείο που είναι χτισμένη η εν λόγω φυλακή, το ραδιόφωνο πιάνει μόνο το δεύτερο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας. Από τις ακτίνες τύπου Γ’ έχουν επίσης αφαιρέσει ακόμα και το μονόζυγο που είναι απαραίτητο για τη σωματική άσκηση και εκτόνωση των κρατουμένων, με την υπηρεσία της φυλακής να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης επ’ αυτού στην αστυνομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *