«Πάρτε θέση»

http://www.efsyn.gr/arthro/parte-thesi

dikigorikos_sillogos_athinon_eurokinissi.jpg

Με τη χθεσινή κατάληψη του ΔΣΑ, συλλογικότητες και πολίτες ζητούν από τους δικηγόρους να τοποθετηθούν για τις φυλακές τύπου Γ’, που «διεθνώς συνιστούν βασανιστήριο» |
08.01.2015, 06:00 |
Συντάκτης:
Δημήτρης Αγγελίδης
Κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έκαναν χθες το πρωί συλλογικότητες και πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ΄ του Δομοκού, τις οποίες ξεκίνησε η κυβέρνηση προεκλογικά, θυσιάζοντας βασικές αρχές του κράτους δικαίου στον βωμό της κατασκευής κλίματος φόβου με άξονα τις διώξεις για τρομοκρατία.
Αίτημα της κατάληψης είναι να σπάσει τη σιωπή του ο Δικηγορικός Σύλλογος και να καταδικάσει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, «δεδομένου ότι είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι συνθήκες και το πλαίσιο που διέπουν τις φυλακές τύπου Γ’ είναι απάνθρωπες και συνιστούν βασανιστήριο», αναφέρει ανακοίνωση της κατάληψης.
«Να καταργηθούν»
«Οι φυλακές απομόνωσης στερούν από τους φυλακισμένους την επαφή με τον έξω κόσμο και την συμβίωση με τους άλλους κρατουμένους. Το νομοθέτημα υπερβαίνει τις συνταγματικές αρχές και τον στόχο του σωφρονισμού. Πρέπει να καταργηθεί και πρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος να τοποθετηθεί», είπε ο Β. Παπαστεργίου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ.
Οπως επισημάνθηκε, ο όρος «φυλακές υψίστης ασφαλείας» χρησιμοποιείται καταχρηστικά και προσχηματικά. Σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δεν έχει γίνει καμία εργασία διαμόρφωσης της υπάρχουσας φυλακής του Δομοκού, παρά μόνο βάψιμο των κελιών. Επισημάνθηκε επίσης πως είναι ψευδεπίγραφη η σύνδεση των φυλακών με την υπόθεση του Χρ. Ξηρού. «Τα ΜΜΕ αποκρύβουν σκοπίμως πως ο Ξηρός έφυγε από το σπίτι του, δεν απέδρασε μέσα από τη φυλακή», είπε ο Ν. Γιαννόπουλος, από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Στις φυλακές τύπου Γ’ προβλέπεται να μεταφέρονται οι καταδικασμένοι που κρίνονται επικίνδυνοι με κριτήριο όχι μόνο τη συμπεριφορά τους, αλλά και το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν (παραβιάζοντας την αρχή του σωφρονιστικού δικαίου πως κριτήριο για την επιβολή πειθαρχικής ποινής είναι η συμπεριφορά).
«Κουραστήκαμε σε δύο δίκες και δώδεκα χρόνια να ακούμε ότι δεν υπάρχει πολιτικό έγκλημα και ότι οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη “17 Νοέμβρη” δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά απλώς ποινικοί. Γιατί τότε δεν τους φέρονται όπως σε όλους τους ποινικούς, γιατί τους διαχωρίζουν;», σημείωσε η Αγγ. Σωτηροπούλου, σύντροφος του Δ. Κουφοντίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *