Επιστολή σωφρονιστικού υπαλλήλου φυλακών Αγ.Στεφάνου Πάτρας

https://athens.indymedia.org/post/1539489/

1539489
από . Φεβ. 10, 2015, 2:45 μμ.,
Φυλακές
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η πίεση που ασκεί αυτή η επιστολή σήμερα δημιουργώντας έτσι πολιτικό ζήτημα, έχει την αρχή της (και) στις κατά καιρούς “επισκέψεις” αναρχικών στα κολαστήρια του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες σπάγανε την “αρμονική κανονικότητα” των φυλακών. Και δεν είναι θέμα copyright ή υστεροφημίας, αλλά επίγνωσης της πραγματικότητας.
________________________________________
Με ένα email προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας εκφράζει την απόγνωσή του για τις συνθήκες κράτησης και εργασίας και ενώνει τη φωνή του με αυτή των 26 «κρατούμενων – φιλοξενούμενων» μεταναστών, που πραγματοποιούν απεργία πείνας με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή τους.

Ενώ οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι έχουν πάρει αποφυλακιστήριο εδώ και 16 μήνες, συνεχίζουν να κρατούνται σ’αυτό το ιδιότυπο καθεστώς του «κρατούμενου – φιλοξενούμενου», που τους στερεί ακόμα και τα βασικά δικαιώματα των φυλακισμένων. Ο λόγος είναι πως έχουν καταδικαστεί επίσης σε δικαστική απέλαση, η οποία όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους.

«Το λάθος τους ήταν που έχουν μαύρη πέτσα για δέρμα! Το μόνο που ζητάνε είναι να απελαθούν, αφού «δεν τους θέλουμε και τους τιμωρούμε γι’ αυτό». Ζήτησαν να δουν τον Αρχιφύλακα, άφαντος, ζήτησαν να δουν τον Διευθυντή, ανένδοτος. Και στο τέλος μας διέταξε σε επιφυλακή και να τους «βάλουμε με το καλό η με το κακό» πίσω στα κελιά τους. Αυτοί έδειχναν τα αποφυλακιστήριά τους, λέγοντας και κλαίγοντας πως είναι ελεύθεροι!!! Και ξανά μέσα στα κελιά που είναι για 6 και ζουν μέσα 14 άτομα (ελεύθερα!!!). Και αν δεν μπορούν οι διοικούντες να τους απελάσουν, ας τους στείλουν τουλάχιστον σε χώρους ημιελεύθερης διαβίωσης, όπως είναι οι αγροτικές φυλακές. Μέχρι σήμερα προσωπικά είχα την ψευδαίσθηση ότι είμαστε σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά τελικά είμαστε απλώς δεσμοφύλακες και τίποτε παραπάνω», αναφέρει ο υπάλληλος στο email του στον πρωθυπουργό και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Παραθέτει επίσης κείμενο με τις υπογραφές 49 σωφρονιστικών υπαλλήλων του Αγίου Στεφάνου, το οποίο περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κράτησης για τους φυλακισμένους και τις άθλιες συνθήκες εργασίας για τους σωφρονιστικούς:

«Στο κατάστημα κράτησης Πάτρας δεν υπάρχει ιατρός για πάνω από 800 κρατούμενους, σε θαλάμους για έξι ζουν μέχρι και 14 άτομα, τις νύχτες ένας εργαζόμενος είναι υπεύθυνος για τη ζωή και την υγεία 280 κρατουμένων. Πολλοί κρατούμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδεια και ρεπό 2 και 3 χρόνια, πληρώνουν από την τσέπη τους τα καύσιμα του υπηρεσιακού λεωφορείου για να πηγαίνουν στη δουλειά τους ανελλιπώς, δεν γνωρίζουν από Χριστούγεννα, Πάσχα ή Σαββατοκύριακα, νύχτα ή μέρα και χωρίς κανένα μέσο, αντιμετωπίζοντας ακόμα και κολλητικές αρρώστιες. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», αναφέρει το κείμενο.

«Ζητάμε τα πιο αυτονόητα πράγματα στην ζωή των ανθρώπων: ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση στο χώρο εργασίας και επιτέλους αυτό που κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους σε παλιότερους εργατικούς αγώνες το δικαίωμα στην ξεκούραση. […] Δεν σας στέλνω τις υπογραφές μας για να δείτε το πόσο “είμαστε ευαίσθητοι” ή για να κάνετε διαπιστώσεις ούτε για να μας πείτε ωραία και παρηγορητικά λόγια. Εκπέμπουμε προς το DNA σας ως Αριστεροί, σε αυτό που λέγεται “ανθρωπισμός και ελευθερία”. Εσείς πια είστε το κράτος, μην αφήνετε το παρακράτος να κουμαντάρει ψυχές. ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ. Κοιτάξτε προς την γκρίζα πλευρά της κοινωνίας, ζουν και εκεί ΑΝΘΡΩΠΟΙ, διαβάστε τις υπογραφές μας!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *