Πανούσης: Σε τι ωφέλησαν τα κέντρα κράτησης μεταναστών;

panousisamigdaleza2.jpg
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
18.02.2015, 12:32 |
Συντάκτης:
efsyn.gr
Τη θέληση της κυβέρνησης να επανεξεταστούν οι φάκελοι των μεταναστών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Βήμα FM, ανοίγουν με την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου «έναν έναν» τους φακέλους προκειμένου να δουν πόσοι βρίσκονται στους χώρους αυτούς.
«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι πρόσφυγες δεν πρέπει να κρατούνται και οι άλλοι μετανάστες, σύμφωνα και πάλι με τον ισχύοντα νόμο, θα πρέπει να δηλώνουν πού θα διαμένουν και θα υπάρχει και η υποχρέωση να δίνουν “παρών”» σημείωσε ο υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι οι προκάτοχοί του υποστήριζαν πως «αυτοί μεταδίδουν αρρώστιες, φέρνουν εγκληματικότητα και τρομάζουν τους πολίτες», ο κ. Πανούσης πως είναι παράλογο να μιλάμε για 1.500 ανθρώπους σε μια χώρα που κυκλοφορούν ελεύθεροι 500.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά.
«Το τείχος όμως τους παρεμποδίζει, όπως και τα στρατόπεδα από το να έρχονται ενώ τώρα θα αυξηθούν αν ξέρουν ότι θα είναι ελεύθεροι» ήταν η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον υπουργό να απαντά πως αυτό είναι μύθος.
«Κάθε μέρα 70 μετανάστες επαναπατρίζονται και 700 μπαίνουν από τα νησιά. Υπάρχουν ρεύματα προσφύγων από πολέμους. Παρόλα αυτά σταδιακά θα απελευθερωθούν οι 4500 που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και θα βγουν όσοι δεν βαρύνονται με αδικήματα. Τί να κάνουμε δηλαδή να τους φυλακίζουμε να τους πετάμε στη θάλασσα; Είμαστε και λόγο ΕΕ υποχρεωμένοι να τους περιθάλψουμε ειδικά για τα παιδιά να βρούμε δομές. Το να κρατάμε 4500 ανθρώπους σε κρατητήρια σε τι ωφέλησε τον πολίτη σε τι ωφέλησε γενικά;» ανέφερε ο κ. Πανούσης και συμπλήρωσε την προσωπική του θέση για το ζήτημα: «Εγώ αν με ρωτούσατε προσωπικά θα έσπαγα τη Σέγκεν. Η Ευρώπη πρέπει να μοιραστεί μαζί μας τα κύματα των προσφύγων. Οι νέοι πόλεμοι συνεχώς αυξάνουν τον αριθμό των προσφύγων. Γιατί μόνο η Ελλάδα να υφίσταται τις συνέπειες;»
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Τρίτης στην Αμυγδαλέζα, λέγοντας πως σημειώθηκαν μια πυρκαγιά, δύο εμπρησμοί και μια απόπειρα απόδρασης. «Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη, που θα κρατήσω εγώ, είναι η ανάγκη για ελευθερία ανθρώπων που ενώ δεν έχουν κάνει τίποτα, κρατούνται» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *