Κείμενο του απεργού πείνας Σπύρου Μάνδυλα

 

ΕΚΙΝΩΝΤΑΣ…
Σήμερα 12/04 βρίσκομαι στην 30η ημέρα απεργίας πείνας. Σε αυτές τις 30 ημέρες απεργίας πείνας έχω χάσει 13 κιλά, τα επίπεδα ζαχάρου και πίεσης είναι σε οριακό σημείο ενώ είχα και κάποια λιποθυμικά επεισόδια. Τις επόμενες ημέρες είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά από πρόταση των γιατρών, να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο. ενημερώνω, λοιπόν, ότι η απεργία πείνας μου θα συνεχιστεί και εκεί, ενώ ξεκαθαρίζω από τώρα ότι δεν πρόκειται να βάλω ορό, και δεν επιτρέπω στους γιατρούς να μου χορηγήσουν ακόμα κι αν πέσω σε κώμα. Την ευθύνη για την ζωή μου έχω μόνο εγώ. Η ευθύνη, ωστόσο, που είμαι φυλακή βαραίνει αποκλειστικά τους δικαστές Λύγκα, Παναγιωτακοπούλου, Στεργούδη, Ζωγράφου καθώς και τους 39 συγκατηγορούμενους μου.
Όλο αυτό το διάστημα επέλεξα συνειδητά να μην τοποθετηθώ με δεύτερο προσωπικό κείμενο, αφού βρίσκονταν παντελώς ανικανοποίητα τα αιτήματα των άλλων απεργιών πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από εμένα. Αρκέστηκα έτσι μόνο σε κάποιες ενημερώσεις για την πορεία της υγείας μου. Άλλωστε, όποιος ήθελε να ξέρει τι γίνεται, ήξερε.
Όλο αυτό το διάστημα οι 39 κατηγορούμενοι, αντί να προσπαθήσουν να μαζέψουν την ξεφτίλα τους, εντούτοις έχουν επιδοθεί σε ένα φθηνό παιχνίδι εντυπώσεων με διαδικτυακά σχόλια και κείμενα ψεύδους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει την τακτική του στρουθοκαμήλου.
Οπότε, οφείλω να απαντήσω δημόσια, αφού όλοι αυτοί προσπαθούν να παρουσιάσουν μια τελείως διαστρεβλωτική άποψη αρκετών γεγονότων.
ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ
1. «Ξεκίνησε την απεργία πείνας ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη οι άλλες απεργίες πείνας»
Για εμένα δεν πρέπει να τίθεται τέτοιο ζήτημα αφού απλά συνέπεσε η φυλάκιση μου με άλλες απεργίες πείνας πολιτικών κρατουμένων που ήταν και είναι το ίδιο διάστημα σε εξέλιξη. Ας αναρωτηθούν οι καλοπροαίρετοι σύντροφοι ποιος ήταν ο ένας από τους δυο συνδιοργανωτές της εκδήλωσης που έγινε στο πολυτεχνείο της Αθήνας ( κτίριο Γκίνη ) τέσσερις ημέρες πριν από τη σύλληψη μου με αφορμή τις απεργίες πείνας που ήταν σε εξέλιξη από τότε.
2. «Δεν σέβεται και απαξιώνει το μέσο της απεργίας πείνας»
Αν επιλέγω το μέσο της απεργίας πείνας είναι δικό μου θέμα και κανενός άλλου. Το δικό μου σώμα βάζω ως ενέχυρο, όχι το δικό τους. Μήπως έπρεπε να ρωτήσω το «χώρο» πρώτα ή την διαχειριστική ομάδα του indymedia; Το μέσο της απεργίας πείνας το σέβεται κανείς εάν κάνει πραγματική απεργία πείνας ή όχι. Άλλωστε, εγώ δεν απαίτησα από καμία συνέλευση να τρέξει για μένα και ζήτησα κιόλας η υπόθεση μου να διαχωριστεί από τις άλλες απεργίες πείνας που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε εξέλιξη.
3. «Λόγω της απεργίας πείνας του Στρατούλη απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης όλοι οι κατηγορούμενοι»
Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει επ’ ουδενί. Η δικογραφία όλη σε γενικές γραμμές ήταν μια υπόθεση κακοστημένη και πρόχειρα δημιουργημένη. Ήδη από τις πρώτες ημέρες των συλλήψεων ήταν προφανές ότι κάτι τέτοιο (εγκληματική οργάνωση) θα έπεφτε. Ειδικά για το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης είχαν γίνει πολλές συζητήσεις με δικηγόρους, που όπως έλεγαν κάτι τέτοιο δεν μπορούσε για πάρα πολλούς λόγους να στοιχειοθετηθεί. Αυτό το λέω επειδή το αναρχικό στέκι Ναδίρ έχει και άλλη υπόθεση – 1η εισβολή στο αναρχικό Στέκι Ναδίρ τον Δεκέμβρη του 2010 κατηγορία για εγκληματική οργάνωση – οπότε το συγκεκριμένο ζήτημα με είχε απασχολήσει και τότε.
4. «Δεν ενδιαφέρθηκε για τη δίκη, δεν επικοινώνησε μαζί μας»
Δηλαδή η επικοινωνία με τους δικηγόρους της δίκης και με αρκετούς συγκατηγορούμενους τι ήταν; Έφτασα μάλιστα στο σημείο να δημοσιεύσω ανοιχτή επιστολή ώστε να μην μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήξερε, το τι μου απάντησαν όλοι όσοι απευθύνθηκα, τα έχω αναφέρει ξανά.
5. «Ο συνήγορος του Φραγκίσκος Ραγκούσης δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα την υπόθεση της δίκης»
Ο συνήγορος μου Φραγκίσκος Ραγκούσης είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος που εδώ και δύο χρόνια, από τις πρώτες ώρες που ήμουν στην αντιτρομοκρατική, με έχει βοηθήσει θυσιάζοντας δεκάδες ώρες για την υπόθεση του σχεδίου «Φοίνικας» που δικάζομαι εδώ και 11 μήνες. Για μένα έχει έρθει σε πάρα πολλές ρήξεις με μπάτσους της αντιτρομοκρατικής κατά τη διάρκεια της δίκης, έχει αφιερώσει ώρες αγορεύσεων και είναι ο άνθρωπος που όλα αυτά τα έκανε με μεγάλο προσωπικό κόστος. Έτσι και σε αυτή τη δίκη, έκανε όλες εκείνες τις κινήσεις που χρειάζονταν, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης.
6. «Μόνο αυτός και οι μπάτσοι αναφέρονται σε εμφύλιες διενέξεις και ενδοκινηματικές ρήξεις»
Η θέση μου για αυτό το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί πλήρως στην απολογία μου στην ανακρίτρια. Αναφέρω εκεί λοιπόν ότι : «Προφανώς και υπήρξαν ενδοκινηματικές ρήξεις χωρίς ωστόσο ποτέ αυτό να εκδηλωθεί με κάποια βίαια ενέργεια ή κάποια κακουργηματική πράξη ». Προφανώς κι αυτό είναι κάτι γνωστό, όμως στο πόλεμο εντυπώσεων που έχουν επιλέξει κάποιοι, το να διαστρεβλώνουν τα πάντα είναι μια πολύ προσφιλής τους μέθοδος.
7. «Οι πιο πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπάρχουν στην δικογραφία είναι δικές του»
Η άποψή μου για τις συνομιλίες που με κατηγορούν οι μπάτσοι είναι πολύ συγκεκριμένη και αυτό έχει αποτυπωθεί και στην ανακρίτρια. Συνοπτικά λοιπόν, εκεί υποστηρίζω ότι δεν είμαι εγώ αυτός που χρεώνουν οι μπάτσοι ως ομιλητή σε αξιόποινες πράξεις και επίσης ότι δεν αποδέχομαι τις τηλεφωνικές υποκλοπές ως στοιχείο για την στοιχειοθέτηση δικογραφίας. Εσείς πως έρχεστε τώρα και μου λέτε ότι οι συνομιλίες είναι δικές μου; Αυτά τα λένε οι μπάτσοι.
8. «Κάνει απεργία πείνας για να εκβιάσει τους συγκατηγορούμενούς του»
Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει φυλακισμένος αναρχικός απεργός πείνας που ευθύνονται από κοινού το κράτος και ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνουν το σκεπτικό που με θέλουν να κάνω απεργία πείνας για να εκβιάσω τους συγκατηγορούμενους. Η απεργία πείνας έχει ξεκινήσει από την έναρξή της με κατάθεση εγγράφου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που ζητώ την απελευθέρωσή μου. Ωστόσο, οι 39 συγκατηγορούμενοι θα μπορούσαν να πληρώσουν την εγγύηση αυτή, ώστε να αποφυλακιστώ. Αυτό μάλλον δικαιολογεί και το γεγονός που νιώθουν εκβιασμένοι αφού αν και δηλώνουν αναρχικοί, εντούτοις είναι συνυπεύθυνοι για την φυλάκισή μου εδώ και ένα μήνα. Φαντάζομαι, επίσης, ότι πιο εκβιασμένοι θα νιώθουν τα άτομα από αυτούς που στο παρελθόν, είτε είχαν βρεθεί στη φυλακή είτε είχαν βγει καταζητούμενοι. Γι΄αυτούς η ντροπή είναι διπλή.
9. «Η περίπτωση του Στρατούλη»
Αν και δεν θέλω να αναλωθώ άλλο ειδικά αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο άτομο, εντούτοις τίθενται πολλά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, με πόση ευκολία ανακηρύσσεται ως αγωνιστής ένας τοξικομανής, με πόση ευκολία αποθεώνονται ποινικοί τη στιγμή που δεκάδες φυλακισμένοι αναρχικοί όλων των τάσεων βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές, πότε θα διδαχθούν κάποιοι από το παρελθόν αφού την τελευταία δεκαετία σε αρκετές περιπτώσεις, οι αντίστοιχοι του Στρατούλη, ποινικοί, αργά ή γρήγορα απογοήτευσαν τους αλληλέγγυους. Με τέτοια άτομα, όχι συντροφικές αλλά και φιλικές σχέσεις πρέπει να κάνεις με πολύ μεγάλη επιφύλαξη.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…
Είναι τραγική η ευκολία που οι 39 κατηγορούμενοι σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους τους λέγοντας “να πεθάνει στη φυλακή…” και είναι προκλητική η αδιαφορία συντρόφων που δεν έχουν απομονώσει ακόμη τέτοια άτομα που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί, ξεφτυλίζοντας όλη την ουσία της αναρχίας. Τέτοια κατρακύλα και τέτοια δειλία δεν έχω ξανασυναντήσει.
Για τα “στέκια Θεσσαλονίκης”, έχω να πω ότι είστε φθηνοί γιατί η απάντησή σας ήταν ένα ψευδές κείμενο, τη στιγμή μάλιστα που εγώ ήμουν στην 15η μέρα απεργίας πείνας.
Για τα πρώην μέλη του Ναδίρ, έχω να πω ότι είστε ξεφτίλες και αναντίστοιχοι της περίστασης αφού όχι μόνο δεν προσπαθήσατε να επανορθώσετε αλλά εκτοξεύατε και απειλές, πόσο μάλλον όταν για πολλούς από εσάς έχω τρέξει και σας έχω βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Και κάτι άλλο. Κανονικότητα δεν είναι μόνο τα μαγαζιά και ο εναλλακτισμός αλλά μπορεί να γίνει το ίδιο εύκολα η μοικάνα, τα fly μπουφάν και η αλήτικη συμπεριφορά. Ό,τι δεν μετατρέπεται σε επίθεση ενάντια στην εξουσία, τότε σαπίζει και αφομοιώνεται. Αυτό συνέβη με σας. Στο σύνολό σας, οι 39 συγκατηγορούμενοι κάνατε το μεγαλύτερο πολιτικό φάουλ που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που κινείται στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο, φτιάχνοντας το πιο άσχημο “βιογραφικό”. Πλέον και τους 39 δεν σας χωρίζουν και πολλά πράγματα, αντίθετα σας ενώνει ένας κοινός αξιακός κώδικας.
Υ.Γ. Ευχαριστώ τους συντρόφους που με έχουν στηρίξει με τα κείμενά τους και τους συντρόφους που μου αφιέρωσαν τις νυχτερινές περιπλανήσεις τους.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ – ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Σπύρος Μάνδυλας – αναρχομηδενιστής,
μέλος της συνέλευσης του αναρχικού Στεκιού Ναδίρ
12/4/2015
H mpalothia αναδημοσιεύει από interarma.info

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *