Ελβετία: Διεθνείς μέρες δράσης για τον Marco Camenisch, 20-22 Ιουνίου

https://interarma.info/2015/06/03/elvetia-diethneis-meres-allileggiis-ston-marco-camenisch-iounios-20-22/

topelement1

Καλούμε σε δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης στο διάστημα 20-22 Ιουνίου για τον Marco Camenisch, ο οποίος βρίσκεται μακροχρόνια έγκλειστος στην Ιταλία και την Ελβετία, από το 1991. Ο Marco είναι ένας αμετανόητος πράσινος αναρχικός επαναστάτης, ο οποίος έχει ιστορία πολιτικού ακτιβισμού που χρονολογείται από το 1970. Βρέθηκε πρώτη φορά έγκλειστος στην Ελβετία το 1980 για σαμποτάζ σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει το 1981. Μετά από χρόνια στην παρανομία, συνελήφθη το 1991, στην Ιταλία, σε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας. Παρέμεινε φυλακισμένος στην Ιταλία μέχρι το 2002. Καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για μαχητικές άμεσες δράσεις σε βάρος γραμμών υψηλής τάσης. Εκτίοντας την ποινή του στην Ιταλία, εκδόθηκε στην Ελβετία για να εκτίσει το υπόλοιπο της αρχικής του ποινής. Καταδικάστηκε, επίσης, για τον φόνο ενός Ελβετού συνοριοφύλακα το 2002. Ο Marco έχει δηλώσει επανειλημμένως την αθωότητά του για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Μέσα στα τελευταία 24 χρόνια, ο Marco έχει διατηρήσει την πολιτική του ταυτότητα. Αλληλεπιδρά με πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, συμμετέχει σε πολιτικές πρωτοβουλίες και υποστηρίζει την επαναστατική διαδικασία τόσο εντός, όσο και εκτός φυλακής. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τις αποφάσεις που αφορούν τον εγκλεισμό του Marco, αρνούνται να χαλαρώσουν τις συνθήκες του εγκλεισμού. Ξανά και ξανά αρνούνται κάθε βήμα που θα άνοιγε τον δρόμο προς την ελευθερία του λέγοντας πως «αντιπροσωπεύει μια ιδεολογία που προωθεί την παραβατικότητα». Αυτό το επιχείρημα επαναλαμβάνεται διαρκώς από το Γραφείο Διορθώσεων της Ζυρίχης στα δικαστήρια, κάθε φορά που απαιτείται απάντηση για την υπόθεσή του. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να τον απελευθερώσουν επειδή είναι ακόμη αριστερός αναρχικός.
Ένας παράγοντας της αντιπαράθεσης γύρω από την υπόθεση του Marco είναι σίγουρα η πολιτική του ταυτότητα. Το αστικό κράτος χρησιμοποιεί τους μακροχρόνια κρατούμενους στον αγώνα, όπως τον Marco, σαν παράδειγμα, ώστε να αποτρέψει άλλους από τον πολιτικό αγώνα με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν μακροχρόνια κρατούμενοι όπως ο Mumia Abu Jamal και ο Georges Ibrahim Abdallah – αρνούνται να τους απελευθερώσουν εξαιτίας των πολιτικών τους ταυτοτήτων.
Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη ένας παράγοντας που σχετίζεται ειδικά με την υπόθεση του Marco και είναι ο αυξανόμενος ρόλος που διαδραματίζει στη φυλακή η ιατροδικαστική ψυχιατρική. Ενώ τα επιχειρήματα για την άρνηση της απελευθέρωσης άλλων μακροχρόνια κρατουμένων είναι καθαρά πολιτικά (η υπόθεση του Georges Ibrahim Abdallah για παράδειγμα), το Γραφείο Διορθώσεων ντύνει τώρα την πολιτική επίθεση εναντίον του Marco με ψυχιατρικούς όρους. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Μια πολιτική ταυτότητα δεν είναι υποκείμενο ψυχιατρικής διαπραγμάτευσης. Το να είσαι αναρχικός δεν είναι ψυχολογικό πρόβλημα!
Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης του Marco, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας διέταξε το Γραφείο Διορθώσεων να εκτιμήσει κατά πόσον θα ήταν δυνατές οποιεσδήποτε χαλαρώσεις των όρων εγλεισμού του Marco. Ένα μεγάλο μέρος της αξιολόγησης ήταν μια «προσανατολισμένη στον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων έκθεση» (ROS), που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ψυχιάτρων με επικεφαλής τον Frank Urbaniok, γεγονός που αποδεικνύει περαιτέρω τον τεράστιο ρόλο που η ψυχιατρική παίζει τώρα στις φυλακές. Εφόσον ο Marco αρνείται την ψυχιατρική διάγνωση της πολιτικής του ταυτότητας, οι «ειδικοί» αποφαίνονται πως είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο της χαλάρωσης των περιορισμών του εγκλεισμού του ή της πρότασης αποφυλάκισής του.
Η έκθεση αναφέρει πως επειδή ο Marco ακόμη κρατά σταθερές τις πολιτικές του πεποιθήσεις και διατηρεί ακόμη τακτική επαφή με συντρόφους και υποστηρικτές εκτός φυλακής, ήταν μεγάλο ρίσκο η χαλάρωση των συνθηκών ή η πρόταση αποφυλάκισης. Η έκθεση βασικά αναφέρει πως ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθεί ο Marco θα ήταν να αποκοπεί εντελώς από το δίκτυο των συντρόφων και υποστηρικτών του και να απαρνηθεί εντελώς την πολιτική του ιδεολογία και να μετανοήσει για τις προηγούμενες δραστηριότητές του.
Η ημερομηνία αποφυλάκισης του Marco, το 2018, πλησιάζει γοργά. Μέχρι τότε, μια επανεξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο Διορθώσεων και τους ψυχιάτρους του για να αξιολογηθεί η πιθανότητα αποφυλάκισής του. Είναι εξαιρετικά πιθανόν πως αν ο Marco δεν απαρνηθεί την πολιτική του ταυτότητα, θα συνεχίσουν να του αρνούνται την αποφυλάκιση ξανά και ξανά.
Θεωρούμε πως είναι σημαντικό, τώρα περισσότερο από ποτέ, να δράσουμε σε αλληλεγγύη με τον Marco! Χρησιμοποιώντας πολυμορφία τακτικών, μπορούμε να συνδυάσουμε τον αγώνα μας έξω από τη φυλακή με τον αγώνα του Marco εντός της!
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ MARCO CAMENISCH, 20-22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015-06-02

marco_call_fr

marco_eng

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *