ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗ

https://athens.indymedia.org/post/1545317/

από ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ 10/06/2015 7:29 πμ.,

Τίποτα δεν έχει αλλάξει
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με έκπληξη και αγανάκτηση ένα δικαστικό πραξικόπημα να επιβάλλει την αδικία και την εκδικητικότητα ενάντια σε συγγενείς πολιτικών κρατουμένων.
Μετά την πολυήμερη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, που κάποιοι απ’ αυτούς έφτασαν στα όρια του θανάτου, το υπουργείο δικαιοσύνης φάνηκε να ευαισθητοποιείται και να παίρνει αποφάσεις που θα τερμάτιζαν την άδικη προφυλάκιση συγγενικών προσώπων. Παρ’ όλα αυτά , δύο μήνες δύο μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τη μη προφυλάκιση ανθρώπων λόγω της συγγενικής και συναισθηματικής σύνδεσης με πολιτικούς κρατούμενους, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πριν λίγες μέρες απορρίφτηκε για τρίτη φορά από τον ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, η αίτηση αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη χωρίς καν να υπάρξει αιτιολογία που να εξηγεί τους λόγους στέρησης της ελευθερίας της.
Μάλιστα ο ανακριτής Ευτύχης Νικόπουλος εκδίδει καρμπόν απορριπτικές αποφάσεις για την Εύη δίχως καν να διαβάζει τις αιτήσεις αποφυλάκισης. Είναι ο ανακριτής που έχει προσωπική εμπάθεια και εμμονές με τους πολιτικούς κρατούμενους όπως επανειλημμένα έχει δείξει και στην περίπτωση του αναρχικού Νίκου Ρωμανού.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν η Εύη Στατήρη βρίσκεται φυλακή λόγω των εμμονών ενός ανακριτή που αρνείται να διαβάσει ακόμα κα και τις αιτήσεις αποφυλάκισης που αποδεικνύουν την αθωότητά της και την άδικη ταλαιπωρία της στη φυλακή.
Συγκεκριμένα η Εύη Στατήρη παραμένει προφυλακισμένη με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ότι είναι σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου μέλους της Επαναστατικής Οργάνωσης ΣΠΦ. Παράλληλα απορρίφτηκε από το δικαστικό συμβούλιο με πρόεδρο την Ισιδώρα Πόγκα, το αίτημα της μητέρας Αθηνάς Τσάκαλου για άρση του περιοριστικού όρου που της απαγορεύει την έξοδο από τα όρια του νησιού της Σαλαμίνας, για να βλέπει τα παιδιά της. Έτσι εγκαινιάζεται στις μέρες της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το νέο καθεστώς τόπων εξορίας όπως ήταν παλιά η Μακρόνησος και ο Αη-Στράτης…Επίσης η Αθηνά Τσάκαλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται να κάνει ιατρικές εξετάσεις (είχε και παραπεμπτικό για το Γενικό Κρατικό Νικαίας) καθώς στη Σαλαμίνα δεν υπάρχουν αντίστοιχες νοσοκομειακές υποδομές. Όμως το δικαστικό συμβούλιο της Ισιδώρας Πόγκα , φαίνεται να μην νοιάζεται για την αξία της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να εξυπηρετήσει την εκδικητικότητα μερίδας δικαστών. Και όλα αυτά με την ανοχή και την παθητικότητα της ηγεσίας του υπουργείου δικαιοσύνης, η οποία παρακολουθεί αμέτοχη την πιο κατάφωρη αδικία που συντελείται: Μία σύζυγος στη φυλακή, ούτε καν λόγω φρονημάτων, αλλά λόγω συγγενικής σχέσης με πολιτικό κρατούμενο και μία μάνα σε τόπο εξορίας αποκλεισμένη από το να βλέπει τα παιδιά της και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θέλει αρετή και τόλμη η δικαιοσύνη.
Τις επόμενες μέρες εξετάζεται σε δικαστικό συμβούλιο (μετά από την τρίτη απόρριψη του ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου , πνευματικό τέκνο του πρώην υπουργού δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου) η αίτηση αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, για την οποία είχε κάνει θετική εισήγηση ο εισαγγελέας κ. Ασπρογέρακας.
Είναι ώρα η δικαιοσύνη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Είναι ώρα ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος να σπάσει τη σιωπή του και να πάρει θέση.
Πριν ενάμιση μήνα, ψηφίστηκε μια τροπολογία στη βουλή για να σταματήσει το άδικο καθεστώς διώξεων των συγγενικών σχέσεων. Μία τροπολογία που ψηφίστηκε ενάντια στις φωνές δεξιών νοσταλγών της έκδοσης πιστοποιητικών φρονημάτων (Χαράλαμπου Αθανασίου, Κυριάκου Μητσοτάκη, Βασίλη Κικίλια, Ιάσονα Φωτήλα, Άδωνη Γεωργιάδη).Μια τροπολογία που τελικά ψηφίστηκε για να μην ισχύει και να μετατραπεί σ΄ ένα χαρτί άνευ ουσίας που συγκεκριμένοι δικαστικοί, εν μέσω ειρωνικών σχολίων το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει το λαό και οι δανειστές εκβιάζουν σπρώχνοντάς μας σε αδιέξοδο, η δικαιοσύνη οφείλει να είναι καθρέφτης της δημοκρατίας. Οι προφυλακίσεις συζύγων και οι νέοι τόποι εξορίας – Μακρονήσια, για τις μητέρες των πολιτικών κρατουμένων, σε συνδυασμό με την προκλητική αδιαφορία μερίδας δικαστών για τους ίδιους τους νόμους και τις τροπολογίες του υπουργείου δικαιοσύνης, κάνουν τις ερπύστριες των τάνκ από άλλες εποχές να αντηχούν σήμερα όλο και πιο κοντά…

Συγγενείς πολιτικών κρατουμένων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *