Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατούμενων

1546790
από Κόντρα 10/07/2015 1:01 πμ.,

________________________________________
Στις 3 Ιούλη, με καθυστέρηση σχεδόν εφτά μηνών, δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 1368 Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατούμενων, υπόδικων ή κατάδικων, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του νόμου 4312/2014, που ψηφίστηκε προκειμένου να σταματήσει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, που είχε φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση. Την εφτάμηνη καθυστέρηση χρεώνεται καταρχήν ο υπουργός Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου Χ. Αθανασίου, που ήταν αυτός που αναγκάστηκε να εισηγηθεί τη σχετική διάταξη, και στη συνέχεια ο υπουργός της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου Ν. Παρασκευόπουλος, που επί πέντε μήνες δεν έκανε τίποτε για να εκδοθεί η ΚΥΑ και το έκανε μόνο όταν άρχισαν οι καταγγελίες του Ν. Ρωμανού και ο δημοσιογραφικός θόρυβος (πρωτοστάτησε η εφημερίδα μας).

Θυμίζουμε ότι το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής απέρριψε αίτηση του Ν. Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, αφού πρώτα απευθύνθηκε στον εφέτη ανακριτή Ε. Νικόπουλο, κατά παράβαση του ισχύοντος νόμου. Ο ανακριτής, γνωστός για το μένος του κατά των πολιτικών κρατούμενων και προσωπικά κατά του Ν. Ρωμανού, αφού επεσήμανε ότι το αίτημα για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας δεν έχει νόμιμη βάση, διότι δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ, στη συνέχεια έκρινε το αίτημα με βάση το παλιό καθεστώς και εισηγήθηκε αρνητικά. Βάσει αυτής της εισήγησης και εφαρμόζοντας το παλιό νομικό καθεστώς, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής Κορυδαλλού, απέρριψε το αίτημα του Ν. Ρωμανού, στερώντας του έτσι τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην εξεταστική περίοδο της σχολής του, όπως είχε δικαίωμα βάσει του νόμου.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι «κρατούμενος που έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, δικαιούται να αιτηθεί ενώπιον του Συμβουλίου του άρθρου 70 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα εκπαιδευτικής άδειας καθώς και άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση». Αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας είναι πλέον το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, χωρίς να χρειάζεται θετική εισήγηση από το αρμόδιο ανακριτικό όργανο. Δεν έχουν πλέον κανένα πρόσχημα και οφείλουν, όποτε ο Ν. Ρωμανός υποβάλει αίτηση για εκπαιδευτική άδεια, να του τη χορηγήσουν αμέσως. Και να μην αρχίσουν τα γνωστά γραφειοκρατικά κολπάκια με στόχο να εξακολουθήσουν να φαλκιδεύουν αυτό το δικαίωμα του πολιτικού κρατούμενου. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς ή με «βραχιολάκι». Ας το καταστήσει αυτό σαφές στους υφισταμένους του ο Ν. Παρασκευόπουλος. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, μετά την εγκληματική (και σκόπιμη κατά τη γνώμη μας) παράλειψή του να μην ετοιμάσει την ΚΥΑ επί τόσους μήνες. http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/24294.Δημοσιεύτηκε-η-ΚΥΑ-για-τις-εκπαιδευτικές-άδειες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *