Δικαίωση για τον Ιλί Καρέλι

1553785
από αβ 05/01/2016 10:05 μμ.,

________________________________________
Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων : Δικαίωση και όχι άλλες αναβολές για τον Ιλί Καρέλι
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δικαίωση και όχι άλλες αναβολές για τον Ιλί Καρέλι
Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2016
Σήμερα, 4 Γενάρη 2016, έπειτα από μία αναβολή και μία ακόμη διακοπή, ξεκίνησε η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας και του διευθυντή τους, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ιλί Καρέλι, τον Μάρτιο 2014. Πρόκειται για μια δίκη που θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο τρόπος διεξαγωγής της και η έκβασή της θα πιστοποιήσουν αν η συνήθης ατιμωρησία των κρατικών υπαλλήλων εξακολουθεί να είναι ο κανόνας με βάση τον οποίο λειτουργούν οι δικαστές αυτής της χώρας.
Απαιτούμε ο βασανισμός Καρέλι να λάβει την προσοχή που του αξίζει. Και αυτό όχι γιατί είναι η πρώτη φορά που σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί βασανίζουν με άγρια συστηματικότητα κρατούμενο, αλλά επειδή είναι η πρώτη φορά, εδώ και αρκετά χρόνια, που τα στοιχεία ενοχής εκείνων οι οποίοι είναι θεωρητικά υπεύθυνοι για την ασφάλεια των φυλακισμένων είναι συντριπτικά.
Τα βίντεο και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι γνωστά σε όλους, το ίδιο και οι άγραφοι νόμοι της φυλακής. «Νόμοι» που θεσμοθετούν το «δίκαιο» του ισχυρού, «νόμοι» που στο όνομα μιας δήθεν ιερής αγανάκτησης δίνουν το «δικαίωμα» στους σωφρονιστικούς να εκδικηθούν με τον πλέον σαδιστικό δολοφονικό τρόπο τον Καρέλι, καίγοντας, ξυλοκοπώντας, διεμβολίζοντας με γκλομπ το θώρακα, φαλαγγίζοντας τα άκρα και χοροπηδώντας πάνω στο ετοιμοθάνατο κορμί του με αγριότητα και μένος που σοκάρει ακόμη και τους πλέον ψύχραιμους.
Απέναντι σ’ αυτούς τους άγραφους νόμους, απέναντι σ’ αυτό το «δίκαιο» του ισχυρού, καλούμε κάθε φορέα, κάθε συλλογικότητα και κάθε άνθρωπο που αντιτίθεται στα βασανιστήρια και τη θανατική ποινή να πάρει θέση, προκειμένου η αυτοδικία των κάθε λογής σερίφηδων να μη μείνει ατιμώρητη. Από την πλευρά μας θα παρακολουθήσουμε τη δίκη όσο πιο στενά μπορούμε και σας καλούμε να πράξετε το ίδιο. Γνωρίζουμε καλά ότι οι σωφρονιστικοί των φυλακών Νιγρίτας δεν ήταν οι μόνοι που παραβιάζοντας καθήκον και ηθική βασάνισαν τον Καρέλι. Σ’ αυτό το ξέφρενο πανηγύρι απανθρωπιάς συμμετείχαν κι άλλοι, τόσο στο Μαλανδρίνο όσο και κατά τη μεταγωγή του. Δεν πρέπει, ωστόσο, η ατιμωρησία των υπόλοιπων βασανιστών να αποτελέσει άλλοθι για τους «οικογενειάρχες» εκείνους που παραμονεύοντας ψύχραιμοι στη Νιγρίτα, παρέλαβαν όρθιο τον Καρέλι κι έπειτα από ώρες ομαδικής και βάρβαρης κακοποίησης τον άφησαν αβοήθητο στο ψυγείο για να πεθάνει, εφαρμόζοντας με τον πλέον απεχθή και κυνικό τρόπο την, από το 1972 ανεπίσημα και από το 1993 επίσημα, καταργημένη θανατική ποινή.
Απαιτούμε την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του Ιλί Καρέλι.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στη φυσική και ψυχική τους εξόντωση.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Αναδημοσίευση από tokeli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *