Να αποφυλακιστεί άμεσα η Μαρία Θεοφίλου

1553392
από αβ 23/12/2015 1:39 μμ.,
___________________________
Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα κρατουμένων :Να αποφυλακιστεί άμεσα η παράνομα προφυλακισμένη Μαρία Θεοφίλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να αποφυλακιστεί άμεσα η παράνομα προφυλακισμένη Μαρία Θεοφίλου
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2015
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να προβούν στη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου, έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον του ίδιου, της συντρόφου του Μαρίας Θεοφίλου και των δύο ανήλικων παιδιών τους 2 και 4,5 ετών.
Πέντε μέρες αργότερα, οι δικαστικές αρχές προέταξαν τα δικά τους «όπλα». Η δίωξη του Γιώργου Πετρακάκου με βάση τις αμφιλεγόμενες διατάξεις των τρομονόμων κρίθηκε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει προσωπική υπόθεση. Έτσι, η υποτιθέμενη ποινική του ευθύνη διαχύθηκε σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του: η Μαρία Θεοφίλου με ανεπαρκέστατα στοιχεία κατηγορήθηκε για σωρεία εγκλημάτων και προφυλακίστηκε, ενώ τα παιδιά της «καταδικάστηκαν» να στερηθούν μέσα σε μία ημέρα και τους δύο γονείς τους.
Η εκδικητικότητα μέσω των άδικων προφυλακίσεων συγγενών υποδίκων ή καταδίκων δεν είναι άγνωστη στην ελληνική δικαστηριακή πρακτική. Η πρόσφατη διάταξη στον νόμο Παρασκευόπουλου, με την οποία προκρίνεται η επιβολή περιοριστικών όρων αντί της προσωρινής κράτησης στις υποθέσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται. Η περίπτωση της Μαρίας Θεοφίλου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να τεθεί τέλος στoν άδικο εγκλεισμό της, ο οποίος έχει ως μόνο έρεισμα μία παρωχημένη αντίληψη «περί ευθύνης συγγενών» και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ψυχική υγεία των δύο νηπίων της.
Η μόνη συγγενική σχέση που θα έπρεπε να απασχολεί τις αρχές, είναι αυτή που συνδέει τη Μαρία Θεοφίλου ως μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της και επιβάλλει να βρίσκεται δίπλα τους σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό της Μαρίας Θεοφίλου και ζητά την άρση της άδικης προσωρινής της κράτησης, ώστε να επιστρέψει επιτέλους στα παιδιά της.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Αναδημοσίευση από tokeli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *