Κάλεσμα για διεθνή υποστήριξη κατά των εκκενώσεων στο Καλαί και ενάντια στα σύνορα.

https://athens.indymedia.org/post/1555707/

από @@@ 22/02/2016 9:46 μμ.

________________________________________
Για άλλη μια φορά, η Γαλλική κυβέρνηση – σε συμπαιγνία με τη Βρετανική – ανακοίνωσε σχέδιο εκκένωσης των σπιτιών και καταφυγίων των ανθρώπων χωρίς χαρτιά που ζουν στο Καλαί. Τους έχει δοθεί διορία μέχρι τις 8μμ της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου να εγκαταλείψουνε το Νότιο μισό κομμάτι της Ζούγκλας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση όσοι κατοικούν στη ζώνη εκκένωσης θα πρέπει να μετακινηθούν, να εξαφανιστούν, να τους κλείσουν πίσω από τείχη ή στη φυλακή ή να απελαθούν. Ο μόνος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το ότι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Τα ειδοποιητήρια έξωσης επιδόθηκαν την Παρασκευή. Πολλοί κάτοικοι της Ζούγκλας, με την υποστήριξη οργανώσεων, προσέφυγαν κατά της εκκένωσης και της καταστροφής του καταυλισμού. Η ακρόαση της προσφυγής θα γίνει σε δικαστήριο της Lille την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου στις 2μμ. Ο δικαστής της έδρας θα επισκεφθεί τη Ζούγκλα το πρωί της Τρίτης. Αυτά είναι τα στοιχεία μέχρι τώρα.
Η ανακοίνωση της καταστροφής της Ζούγκλας δεν αποτελεί έκπληξη για μας. Επί σειρά ετών η κυβέρνηση και η περιφέρεια του Καλαί συστηματικά καταστρέφουν τα σπίτια των ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Για χρόνια αυτοί οι μη-καταγεγραμμένοι άνθρωποι έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς από την αστυνομία και τους φασίστες. Χρόνια τώρα οι «sans papers» (σημ: γαλλικά «χωρίς χαρτιά») του Καλαί παρακολουθούν την κλοπή και την καταστροφή των υπαρχόντων τους. Για χρόνια τώρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν εξαναγκαστεί να ζουν μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια.
Η Ζούγκλα, έτσι όπως είναι σήμερα, είναι ένα γκέτο το οποίο δημιουργήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση μετά από σωρεία εκκενώσεων καταλήψεων αλλά άλλων «jungle» κατά τον προηγούμενο χρόνο. Είναι αδύνατο να πει κανείς εάν η Ζούγκλα είναι καλή ή κακή. Εκεί, οι άνθρωποι ζούνε αυτονομημένα και κοινοβιακά, μέσα στη ποικιλομορφία αλλά υπάρχουν επίσης η μιζέρια, οι εσωτερικές διαμάχες, ο ρατσισμός και η βία. Απέχει κατά πολύ από την ουτοπία. Είναι υπεραπλουστευτικό να χρησιμοποιηθεί η ρητορική του οίκτου και της θυματοποίησης αλλά από την άλλη πλευρά είναι επίσης πολύ εύκολο να καταδικάσεις τη ζούγκλα για τα προβλήματά της. Με τα καλά και τα άσχημά της η ζούγκλα είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούνε να ζούνε. Είναι ένας χώρος για τον οποίο αξίζει να πολεμήσει κανείς. Είναι ένας αγώνας πρακτικής σημασίας, να υπερασπιστούν το μέρος που ζουν (αν και προσωρινό, αβέβαιο, απομονωμένο) αλλά είναι και ένας συμβολικός αγώνας, να χτιστεί ένας χώρος για τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά όπου θα μπορούν να ζουν σε δημόσια θέα κι όχι κρυμμένοι και συγκεντρωμένοι σε ένα καταυλισμό κοντέινερ .
Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό του Καλαί παραμένουν περισσότεροι από 5000 μη – καταγεγραμμένοι άνθρωποι. Ακόμα περισσότεροι βρίσκονται στον δρόμο για εκεί. Η πολιτική δύναμη και το φρόνημα των μετακινούμενων ανθρώπων είναι που ταρακουνάει τα θεμέλια του ευνομούμενου κράτους και θέτει σε δοκιμασία τα σχέδια της κυβέρνησης, με τρόπο που καμία «νόμιμη» αντίσταση δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει.
Δεν χρειάζεται μια «καλύτερη» ζούγκλα ούτε μπορεί να βρεθεί μια ανθρωπιστική λύση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να φύγουμε πέρα από την Ευρωπαϊκή ρητορική του ανθρωπισμού γιατί με κάθε καθαρά ανθρωπιστική χειρονομία γινόμαστε απολογητές του Ευρωπαϊκού αποικιοκρατικού, ρατσιστικού, δίχως τέλους πολέμου ενάντια σε κάθε ξένο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αντικαπιταλιστική και αναρχική αλληλεγγύη, ανατροπή των κυβερνήσεων και καταστροφή των Ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νομιμοποιητικό καθεστώς και ελευθερία μετακίνησης για όλους.
Έχουμε γίνει μάρτυρες επτά χρόνων καταστροφών στον καταυλισμό σε έναν ανηλεή πόλεμο φθοράς. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε ή να δίνουμε συνέχεια στις ψεύτικες υποσχέσεις του κράτους. Τον Ιανουάριο, κάποιοι από τους κατοίκους του καταυλισμού εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σχεδιάζουν ειρηνική αντίσταση στην εκκένωση και οφείλουμε να δείξουμε στο μέγιστο βαθμό την αλληλεγγύη μας στον αγώνα αυτών των ανθρώπων. Η Calais Migrants Solidarity καλεί σε διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης στους ανθρώπους της Ζούγκλας. Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους να διοργανώσουν επείγουσες ενέργειες, τώρα και τις ερχόμενες εβδομάδες, κατά οποιασδήποτε εταιρίας, επιχείρησης ή κυβέρνησης, Γαλλικής ή Βρετανικής οι οποίες είναι αναμεμιγμένες στην εκκένωση της Ζούγκλας και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις καταστολής στο Καλαί.
Μετάφραση baktirio
Το κείμενο καλέσματος στα αγγλικά: calaismigrantsolidarity.wordpress.com
Aναδημοσίευση από http://baktirio.espivblogs.net

2 comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *