Ενημέρωση για τη δίκη του Θοδωρή Σίψα

Στις 16 Δεκεμβρίου 2015, και έπειτα από συνεχείς αναβολές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης Marfin για την οποία διώκεται ο αναρχικός Θοδωρής Σίψας. Σε εκείνη την πρώτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διακοπή της διαδικασίας λόγω απουσίας αρκετών μαρτύρων. Η έδρα όρισε ως νέα ημερομηνία τις 14 Ιανουαρίου 2016, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων, αν στην επόμενη συνεδρίαση απουσίαζαν εκ νέου. Στις 14 Ιανουαρίου και λόγω της αποχής των δικηγόρων αποφασίστηκε νέα διακοπή για τις 27 Ιανουαρίου. Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη συνεδρίαση, οπότε ορίστηκε η συνέχιση της δίκης για τις 4 Φεβρουαρίου. Γνωρίζοντας, όμως, πως για εκείνη την ημέρα είχε προκηρυχθεί γενική απεργία και η αποχή των δικηγόρων ήταν ακόμη σε εξέλιξη, αναμενόταν νέα διακοπή της δίκης. Καθώς δεν υπήρχε από κανένα συνήγορο αίτημα αναβολής, η έδρα όφειλε να διακόψει και να ορίσει νέα κοντινή ημερομηνία. Εν τούτοις, εντελώς αδικαιολόγητα αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή και όχι τη διακοπή της δίκης, παρά το γεγονός πως είχε ξεκινήσει κανονικά και παρά τις ενστάσεις των συνηγόρων του συντρόφου, καταδεικνύοντας τη γενικότερη απροθυμία της να δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η νέα ημερομηνία που ορίστηκε είναι η 19η Σεπτεμβρίου 2016 και η δίκη θα ξεκινήσει από το μηδέν, με νέα έδρα. Επιπλέον, στο αίτημα των συνηγόρων του Θοδωρή Σίψα για άρση των περιοριστικών του όρων η έδρα απάντησε αρνητικά.
Αυτό που αποδείχτηκε απερίφραστα από την απόφαση της έδρας να μη δικάσει την υπόθεση είναι πως το βάρος της σκευωρίας και της γελοιότητας από πλευράς κράτους είναι τέτοιο που ακόμη και οι δικαστικοί του λειτουργοί δεν μπορούν, πλέον, να το σηκώσουν. Η επιλογή να αναβληθεί μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει ―παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων του συντρόφου― και σέρνεται μέσα στα χρόνια, κρατώντας σε ηθική, πολιτική και πρακτική ομηρία το σύντροφο και στιγματίζοντας έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, είναι αδιάσειστη απόδειξη πως ακόμη και οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας αδυνατούν πλέον να εκπροσωπήσουν τις επιδιώξεις των κρατικών σχεδιασμών. Όπως αποδείχτηκε, αποποιήθηκαν την ευθύνη της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, γνωρίζοντας αφενός τα σαθρά στοιχεία πάνω στα οποία έχουν στοιχειοθετηθεί οι αδιανόητες κατηγορίες που βαραίνουν το σύντροφο αφετέρου το πολιτικό φορτίο που κουβαλά αυτή η υπόθεση και που εξυπηρέτησε σε διάφορες συγκυρίες τις προπαγανδιστικές επιδιώξεις των μπάτσων και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Επί της ουσίας, στη συγκεκριμένη υπόθεση η δικαστική εξουσία θα πρέπει να «δικάσει» τις ίδιες τις μεθοδεύσεις του κράτους και όχι τον Θοδωρή Σίψα• και όπως φάνηκε, θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να αποφύγει την ετυμηγορία. Η συγκεκριμένη έδρα προτίμησε να ξεφορτωθεί την υπόθεση και να μεταθέσει σε άλλους την εκδίκασή της, εξασφαλίζοντας με τη στάση της τη συνέχιση της ομηρίας του συντρόφου. Επιπλέον, η εξοργιστική της άρνηση απέναντι στο αίτημα των συνηγόρων του για άρση των περιοριστικών του όρων επικύρωσε την απροθυμία της να διαβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο το άνευ προηγουμένου σαθρό κατασκεύασμα των μπάτσων.
Η πολιτική και ηθική δικαίωση του συντρόφου βρίσκεται ήδη αποτυπωμένη μέσα στα στοιχεία της δικογραφίας και οι πρώτοι που το γνωρίζουν αυτό είναι οι δικαστές. Αν κάτι στοιχειοθετεί αυτή η δικογραφία, αυτό δεν είναι άλλο από την κακοστημένη σκευωρία που ξεκίνησε στο πλαίσιο των γνωστών μεθοδεύσεων της εγχώριας κυριαρχίας με «ανώνυμα» ασφαλίτικα σημειώματα και μηντιακά παραληρήματα και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την επιλογή των δικαστικών οργάνων να αιωρείται η υπόθεση μέσα στο χρόνο και να κρατούν το σύντροφο σε καθεστώς ηθικού στιγματισμού και πολιτικής απαγόρευσης. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο κόσμος της αλληλεγγύης και του αγώνα θα είναι και πάλι εκεί για να διεκδικήσει την πολιτική δικαίωση του Θοδωρή Σίψα και ευρύτερα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και για να υπενθυμίσει πως σε αυτή την υπόθεση αυτός που δικάζεται είναι το κράτος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΘΟΔΩΡΗ ΣΙΨΑ
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ
Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον σύντροφο Θοδωρή Σίψα
* Στάλθηκε στiσ Ρ.Α.Ε, 93,8FM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *