10 χρόνια μετά. Joëlle aubron

https://athens.indymedia.org/post/1556105/
Γαλλία
από //// 03/03/2016 12:54 πμ.

H Joëlle Aubron, αγωνίστρια της Action Directe, πέθανε την 1/3 πριν από 10 χρόνια από καρκίνο. Κρατήθηκε φυλακή για 2 χρόνια ακόμα και μετά την διάγνωση, ενώ χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο και έμεινε στην ΜΕΘ με χειροπέδες για 10 μέρες. Το 2004 αποφυλακίστηκε υπό όρους (ο βασικός ήταν ότι αν βελτιωνόταν η υγεία της θα …. ξαναέμπαινε φυλακή!!!!!!!).Προερχόταν από τους αυτόνομους των 70ς κα μετά ήταν στους «totos”(μπάχαλοι, συγκρουσιακοί, πείτε το όπως θέλετε). Έπειτα ασχολήθηκε με ένοπλες ληστείες μέχρι που έπειτα από ένα pas mal πιστολίδι με μπάτσους πέρασε στην παρανομία κα το 1982 μπήκε στην Action Directe. Μετά το 1984 αυτοκαθοριζότανε ως κομμουνίστρια (επιρροές από την θεωρία του Πάνεννουκ) και ήταν πρωτεργάτρια στη συμμαχία-μέτωπο RAF-AD-CCC το 1985. Συμμετείχε σε εκτελέσεις, βόμβες, ληστείες και άλλες επιθέσεις μέχρι τη σύλληψη της τον Φλεβαρη του 1987 .Καταδικάστηκε σε ισόβια μαζί με τα άλλα μέλη της Action Directe.
Ποτέ δεν μετάνιωσε, παρά μόνο για τις αποτυχημένες επιθέσεις ούτε τα 17 χρόνια σκληρής φυλάκισης , ούτε κα μετά…
« Είναι αναμφισβήτητο ότι έπειτα από 10 -12 καθεστώς ειδικής πειθαρχικής κράτησης, οι πληγές γίνονται μη αναστρέψιμες. Αλλά ποιες από όλες ? Όταν βγήκα από την απομόνωση, δεν μπορούσα πλέον να μιλήσω . Ακόμα και σήμερα 12 χρόνια μετά, αχώ τεράστιες δυσκολίες. Και πιστεύω ότι το γεγονός ότι δεν ξέρουμε να ορίσουμε αυτό που έπεται πραγματικά τις μεγάλης διάρκειας φυλακίσεις επιδεινώνει την έλλειψη ορόσημων των κρατουμένων. Επιβιώνουν όπως σε έναν παγιωμένο και αμετάβλητο χωροχρόνο. Σαν κομμάτια από κλαδιά στο νερό. Θα πεθάνουν πριν βγούνε? Είναι το αδιάλειπτο ερώτημα. Η απελευθέρωσή τους είναι, όχι πια όχι ένας σκοπός, αλλά μια πλάνη. Κι όσο πιο πολύ πλησιάζει, πονάει…Η ελευθερία φοβίζει γιατί ο κρατούμενος ξέρει ότι εκείνη τη στιγμή θα ανακαλύψει , περνώντας την πόρτα της φυλακής, την έκταση του εσωτερικού ακρωτηριασμού στον οποίο υποβλήθηκε στην διάρκεια αυτών των ετών»
J..Rouillan
Για τη Jöelle και γενικότερα την Α.D. υπάρχει η έκδοση του Δαίμων του Τυπογραφείου «…μια σελίδα, μια σφαίρα. Η ιστορία της Action Directe» , 2010

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *