Οι πρόσφυγες στην πόρτα μας – ΛΑΜΙΑ

Λάβαμε στο e-mail

Φεβρουάριος 2016

Τετάρτη  βράδυ αντάμωσαν . Δεν ήταν η πρώτη φορά . Πέμπτη πρωί ανέλαβαν  οργανωμένη δράση.

Πρόκειται για τον συντονισμό φορέων και πολιτών της πόλης μας , που συμμετέχοντας στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ενήργησαν αστραπιαία μπροστά  στο δράμα των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται  ακινητοποιημένοι σε εισόδους  της πόλης μας με την ελπίδα πως θα ανοίξουν τα σύνορα για να προχωρήσουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης .

Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι κάθε κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει διευκολύνσεις, φιλοξενία και προστασία στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο πρόσφυγες.

Το Σεπτέμβρη η τοπική κοινωνία στήριξε την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης  για συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας  σε τόπους πρώτης υποδοχής προσφύγων. Τότε μια «νταλίκα πράγματα» ταξίδεψαν από τη Λαμία στην Αθήνα , την Ειδομένη, τη Μυτιλήνη , τη Σάμο…

Τώρα οι συμπολίτες μας από την πρώτη κιόλας μέρα ξάφνιασαν και τους πιο αισιόδοξους. Κάποιοι έσπευσαν μόνοι τους στους σταθμούς  αυτοκινήτων να προσφέρουν τρόφιμα. Εκατοντάδες  άλλοι έφτασαν  τις δύο  πρώτες μέρες στην Πλατεία Πάρκου. Έτσι  συγκεντρώνονται  και διανέμονται  μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Κατανοούμε πως έχουμε  μπροστά μας ανθρώπους που εγκαταλείπουν  τις εστίες τους για να γλιτώσουν τη ζωή των  παιδιών  τους και τη δική τους ζωή από τον όλεθρο του πολέμου. Ενός πολέμου που δεν τον επέλεξαν οι ίδιοι αλλά οι ισχυροί της γης. Οι ισχυροί εφαρμόζουν παντού  την ίδια τακτική. Παριστάνοντας ότι ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία σπέρνουν τον όλεθρο. Πρώτα σχεδιάζουν, εξοπλίζουν  και εκπαιδεύουν   αντιμαχόμενες πλευρές  και στη συνέχεια τις οδηγούν σε εξοντωτική εμφύλια σύρραξη, στα ερείπια της οποίας θα εμφανιστούν αργότερα ως «σωτήρες» και «ειρηνοποιοί»  για να «πατήσουν  πόδι» στη χώρα , να αρπάξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και  εξαθλιώνοντας λαούς να εξασφαλίσουν  ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στις  πολυεθνικές τους επιχειρήσεις και στους μεγιστάνες του πλούτο που υπηρετούν.

Απέναντι στη δική τους «αξία» το κέρδος , που επιτυγχάνεται πατώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων,  εμείς απαντάμε με την δική μας αξία, την αλληλεγγύη.  Εμείς θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο που χρειάζεται τη βοήθειά μας είτε είναι Έλληνας είτε όχι. Η ανθρωπιά δεν κοιτάζει χρώμα, δεν εξετάζει  θρησκείες , δεν επιλέγει φυλές. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στους αδικημένους , τους  καταπιεσμένους, στα θύματα των πολέμων.

Οι εικόνες των προσφύγων να βαδίζουν στους δρόμους της πόλης μας ψάχνοντας διέξοδο για τα σύνορα έφτασαν στα μάτια μας.   Τα προσφυγόπουλα  που παίζανε στις άκρες του δρόμου στη ΔΕΗ , οι μητέρες που ξεκίνησαν με τα μωρά στην αγκαλιά αποφασισμένες να φτάσουν στον προορισμό τους, οι εγκυμονούσες που φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους καθ΄οδό στο δικό μας έδαφος με την ελπίδα ότι δεν θα ζήσει ποτέ τη φρίκη του πολέμου,  η αποφασιστικότητα του ανάπηρου να προχωρήσει με τις πατερίτσες,   έβαλαν φωτιά στις μνήμες , στο φιλότιμο και ταρακούνησαν  συνειδήσεις .

Σηκωθήκαμε, μαζέψαμε ότι είχαμε, ρωτήσαμε , μάθαμε.  Ναι , συμπολίτης μας ήταν ο ηλικιωμένος που έφτασε ως εκεί για να τους προσφέρει λίγο φαγητό από το υστέρημά του. Συμπολίτισσα  είναι και  η μητέρα που ήρθε να βοηθήσει μαζί  με το παιδί της  για να  του εξηγήσει «τι σημαίνει  αλληλεγγύη» . Συμπολίτες μας είναι και οι γιατροί που έσπευσαν εθελοντικά και περιθάλπουν  άρρωστα μικρά παιδιά.  Συμπολίτες μας και οι μαθητές του σχολείου που πρόσφεραν το γεύμα τους . Συμπολίτες μας οι δεκάδες αλληλέγγυοι εθελοντές που κάνοντας βάρδιες διευκολύνουν και στηρίζουν τους πρόσφυγες  σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στους σταθμούς  αυτοκινήτων έχοντας και  τη συνδρομή  αλληλέγγυων από την Αμφίκλεια. Συμπολίτες μας και οι εθελόντριες και οι εθελοντές που μας περιμένουν καθημερινά 11.00- 13.00 και 6-8 το βράδυ στο Περίπτερο Αλληλεγγύης στην Πλατεία Πάρκου , όπου γίνεται η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών  πρώτης ανάγκης. Συμπολίτες μας και οι εκατοντάδες που ανταποκρίθηκαν το πρώτο διήμερο  στο κάλεσμα και οι χιλιάδες που θα ακολουθήσουν . Απλοί άνθρωποι σαν εσένα κι εμένα είναι όλοι εκείνοι που προσφέρουν ακούραστα και αδιάκοπα μέσα από κινήσεις  αλληλεγγύης στα νησιά μας. Συμπολίτες μας, απλοί άνθρωποι  σαν εσένα κι εμένα,  είναι κι αυτοί που θα πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες στους χώρους εργασίας , στους  συλλόγους, στις συνοικίες , στα σχολειά.

Στο ραντεβού με την ανθρωπιά είμαστε και παραμένουμε   συνεπείς. Τούτος ο λαός ξέρει από προσφυγιά. Τούτος ο λαός ακόμη και στις δύσκολες στιγμές του δεν ξεχνά τις αξίες  εκείνες, που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πρόκειται για συνειδητή στάση ζωής απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.Πρόκειται για στάση ζωής   που στέλνει ηχηρό  αντιπολεμικό μήνυμα σε όλη την οικουμένη.

Τέτοιες ώρες  αξίζει  να ανταμώνουμε !

Σ.Β.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *