Aπό τα «γαλλικά» στο ψέμα

https://athens.indymedia.org/post/1559243/

από ΚΟΝΤΡΑ 20/05/2016 7:38 μμ.

Σε «άλλα μονοπάτια» βαδίζει η εφέτης Α. Υφαντή, προεδρεύουσα στην τρομοδίκη για το «σχέδιο Γοργοπόταμος». Το ότι αντιμετωπίζει τα μέλη της ΣΠΦ ως πολιτικούς αντιπάλους ήταν γνωστό από την αρχή. Θα περίμενε κανείς, ότι μετά το κάζο της προσπάθειας να διορίσει με το ζόρι συνηγόρους υπεράσπισης στους κατηγορούμενους (που είχαν συνηγόρους οι οποίοι απεργούσαν, όπως όλοι οι δικηγόροι), κάζο που οδήγησε στην υποβολή μιας αίτησης εξαίρεσης, η οποία αποσύρθηκε όταν η προεδρεύουσα «ανέκρουσε πρύμναν», ότι θα ήταν προσεκτική τουλάχιστον στα τυπικά. Δηλαδή στην τήρηση των στοιχειωδών κανόνων που περιλαμβάνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Η εφέτης Υφαντή, όμως, έφτασε στο σημείο να ανταλλάσσει «γαλλικά» με τα μέλη της ΣΠΦ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 18 Μάη.

Το γεγονός αυτό, σπάνιο –για να μην πούμε πρωτοφανές- στα δικαστικά χρονικά, δεν καταγράφηκε μόνο από το δικό μας ρεπορτάζ, αλλά από πολλά αστικά Μέσα, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και ιστοσελίδες εφημερίδων. Κι ενώ θα περίμενε κανείς από την εφέτη Υφαντή να προστατεύσει τον εαυτό της με την αυτοεξαίρεση από μια δίκη την οποία προφανέστατα δεν μπορεί να διευθύνει, αυτή προχώρησε σε μια άλλη αχαρακτήριστη ενέργεια, στέλνοντας επιστολή διάψευσης στην ιστοσελίδα bloko.gr (αλήθεια, γιατί δεν έστειλε την ίδια επιστολή και στα υπόλοιπα Μέσα;). Η εφέτης Υφαντή διαψεύδει αυτό που ως ρεπορτάζ καταγράφηκε από τότες διαφορετικές πηγές (άλλωστε, έγινε ενώπιον τόσων ανθρώπων) και απειλεί με… διώξεις.

Αναφέρει στην επιστολή της στο bloko.gr (οι εμφάσεις στο κείμενο είναι δικές μας):

«Κύριοι
Με ιδιαίτερη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορήθηκα, την Τετάρτη 18/05/2016, ότι σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν αναρτηθεί δημοσιεύματα σχετικά με υποτιθέμενα γεγονότα κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, που αναφέρεται από εσάς ως “υπόθεση Γοργοπόταμος’’, την οποία διευθύνω στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Το ρεπορτάζ (το οποίο είναι ανυπόγραφο) είναι ανακριβές και εσκεμμένασυκοφαντικό προς το πρόσωπό μου.

Συγκεκριμένα, οι ανώνυμοι αρθρογράφοι παραθέτουν δήθεν αποσπάσματα διαλόγου ανάμεσα σε εμένα και τους κατηγορούμενους αποδίδοντάς μου τις παρακάτω στιχομυθίες ως απάντηση στις ύβρεις που δέχθηκα από αυτούς:

“Ησυχία, ντροπή σας, θα σας βγουν ξινά τα γέλια’’ και “Αυτά στις φιλενάδες σας’’.

Ο διάλογος  αυτός είναι παντελώς ψευδής.

Πράγματι  δέχθηκα ύβρεις και ασεβή επίθεση από τους κατηγορούμενους, αλλά ουδέποτε απάντησα με τον τρόπο που αναφέρεται στα εν λόγω δημοσιεύματα. Οι εκφράσεις αυτές που ψευδώς αποδίδονται σε εμένα αντιβαίνουν στη δεοντολογία μου ως προέδρου δικαστηρίου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου οφείλει να είναι ψύχραιμος και απαθής διασφαλίζοντας την αμεροληψία της δίκης. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση αυτές οι εκφράσεις  δεν απηχούν ούτε το ύφος, ούτε το ήθος μου ως εκπροσώπου της δικαιοσύνης».

Μολονότι η προεδρεύουσα γνώριζε ότι ο συντάκτης της «Κόντρας» βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα, δεν έστειλε την παραπάνω επιστολή και σ’ εμάς. Αν παραθέτουμε το εκτενές απόσπασμα δεν είναι γιατί φοβηθήκαμε από τις «άσφαιρες» απειλές, αλλά για να αποδείξουμε ότι οι ισχυρισμοί της προεδρεύουσας είναι ψευδείς.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του τρομοδικείου φτάσαμε με καθυστέρηση δέκα λεπτών περίπου και έτσι χάσαμε τα πρώτα γεγονότα. Κάναμε, όμως, αναλυτικό ρεπορτάζ, ρωτώντας πολλούς από τους παρευρισκόμενους και έτσι πληροφορηθήκαμε τα «γαλλικά» τόσο των τριών μελών της ΣΠΦ όσο και της προεδρεύουσας Α. Υφαντή. Στο δημοσίευμά μας δεν αναφέραμε όλα όσα πληροφορηθήκαμε (ιδιαίτερα τα «πολύ πεζοδρομιακά»), γιατί δεν τα είχαμε καταγράψει στο δημοσιογραφικό μας κασετόφωνο.

Στη συνέχεια, όμως, συνέβησαν γεγονότα, τα οποία παρακολουθήσαμε άμεσα και καταγράψαμε. Γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι η προεδρεύουσα εκστόμισε τουλάχιστον τις φράσεις που της αποδόθηκαν από πολλά δημοσιεύματα και τις οποίες εκ των υστέρων επιχειρεί να διαψεύσει. Ο ίδιος ο εισαγγελέας της έδρας επιβεβαίωσε τη μία από τις δύο φράσεις («αυτά να τα πεις στην φιλενάδα σου»), ενώ ο Χρήστος Τσάκαλος αναφέρθηκε στη δεύτερη φράση («αυτά θα σας βγουν ξινά»), χωρίς ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση να υπάρξει διάψευση ή διαμαρτυρία της προεδρεύουσας, αλλά μόνο προσπάθεια δικαιολόγησης της συμπεριφοράς της.

Η Ολγα Οικονομίδου υπέβαλε προφορικά -όπως συνηθίζεται όταν το πρώτον υποβάλλεται ένα αίτημα- αίτηση εξαίρεσης της προεδρεύουσας. Ο συνήγορος υπεράσπισης Φρ. Ραγκούσης ζήτησε από την προεδρεύουσα να αναστείλει προσωρινά την παρεμπίπτουσα απόφαση για προσωρινή αποβολή της Οικονομίδου, προκειμένου αυτή να επανέλθει στην αίθουσα και να αναπτύξει την αίτησή της. Η προεδρεύουσα απέρριψε το αίτημα και έδωσε εντολή στη γραμματέα να διαβάσει από τα πρόχειρα πρακτικά τη δήλωση της Οικονομίδου. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εισαγγελέας, που δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τοποθετηθεί επί της αίτησης για εξαίρεση της προέδρου. Εισαγωγικά, ανέπτυξε την άποψη ότι το παρόν δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί επί της αίτησης εξαίρεσης, χωρίς να κατέβει από την έδρα η υπό εξαίρεση πρόεδρος. Και συνέχισε αναφερόμενος στα «γαλλικά» της προεδρεύουσας και συγκεκριμένα στη φράση «Αυτά να τα πεις στη φιλενάδα σου», που βέβαια δεν ήταν το μόνο που άκουσε. Είπε ο εισαγγελέας Ι. Κούτρας:

«Εδώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχαμε μια αίτηση εξαίρεσης μ’ αυτό το συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο εξαντλείται στην απαίτηση της κατηγορουμένης, ότι η συγκεκριμένη στάση της προέδρου είναι μεροληπτική και αντιπαθής. Και στηρίζεται στο ότι η  κυρία πρόεδρος κάπως στις ύβρεις και στα αντικείμενα που δέχθηκε εκ μέρους των κατηγορούμενων… Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω εδώ, ότι σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου γένους ένας, ένας μόνο ήταν αυτός που δέχθηκε ύβρεις, προπηλακισμούς και σταύρωση χωρίς να βγάλει άχνα. Ενας, ξέρουμε ποιος. Ο νόμος, επαναλαμβάνω, απαιτεί από τον δικαστή να είναι αμερόληπτος, ήρεμος, απροκατάληπτος και όλα τα συναφή. Οταν όμως ο δικαστής δέχεται ύβρεις και αντικείμενα, το να πει από ανθρώπινη αντίδραση –πράγμα το οποίο ανάγεται στο χαρακτήρα και στην ψυχοσύνθεση του κάθε δικαστή- το να πει μια κουβέντα, “αυτά να τα πεις στην φιλενάδα σου’’, εντάξει. Αλλά ως αντίδραση  σ’ αυτής της έντασης την επίθεση και μάλιστα απροσχημάτιστη από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη συλλαβή…».

Ο εισαγγελέας κατέληξε προτείνοντας να απορριφθεί η αίτηση εξαίρεσης ως αβάσιμη. Διευκρινίζουμε –για να μη δοκιμάσει κανείς να μας διαψεύσει- ότι η πρόταση του εισαγγελέα είναι καταγεγραμμένη.

Ο εισαγγελέας, που ήταν παρών στα γεγονότα, αδειάζει την προεδρεύουσα Α. Υφαντή, παραδεχόμενος ότι είπε πράγματι αυτή τη φράση. Δεν έχει σημασία αν προσπάθησε να τη δικαιολογήσει. Οι παραπομπές στον… Χριστό δεν αλλάζουν την ουσία από νομική άποψη. Ο εισαγγελέας περιέγραψε πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο δικαστής, σύμφωνα με το νόμο, πράγμα που επαναλαμβάνει και η προεδρεύουσα στην επιστολή της. Η διαφορά είναι πως ο εισαγγελέας της καταλογίζει τη συγκεκριμένη φράση, ενώ η ίδια τη θεωρεί προϊόν… σκοπούμενης συκοφαντίας σε βάρος της! Και μόνο αυτό αρκεί για να οδηγήσει στην αποπομπή της εφέτη Υφαντή από την έδρα στη συγκεκριμένη υπόθεση και παραπέρα στην άσκηση σε βάρος της όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Ομως και το «Αυτά θα σας βγουν ξινά» το είπε η προεδρεύουσα, όπως προκύπτει από τον εξής διάλογό της με τον Χρ. Τσάκαλο:

Χρ. Τσάκαλος: «Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε “Αυτά να τα πεις στην φιλενάδα σου’’. Αυτές οι ατάκες, όπως και η προηγούμενη “Αυτά θα σας βγουν ξινά’’… Στις δικές σας διαδικασίες υποτίθεται ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι, ψύχραιμοι, είναι ουδέτερα αγάλματα…».

Προεδρεύουσα: Και να δέχονται ύβρεις, συκοφαντίες και αντικείμενα στο κεφάλι;

Και αυτός ο διάλογος είναι καταγεγραμμένος και επιβεβαιώνει καθαρά πως η προεδρεύουσα όχι μόνο δεν διαψεύδει όσα ο Χρ. Τσάκαλος της καταλογίζει ότι είπε, αλλά προσπαθεί να τα δικαιολογήσει ως «ανθρώπινη αντίδραση» μετά την επίθεση που δέχτηκε από τα μέλη της ΣΠΦ. Επομένως, αυτά που της καταλογίστηκαν από δημοσιεύματα είναι αληθή, ενώ αντίθετα ψευδή είναι όσα υποστηρίζει στην προκλητική επιστολή της.

Μπορεί όταν συνέβη το επεισόδιο η εφέτης Υφαντή να παρασύρθηκε (από το μένος της κατά των κατηγορούμενων, λέμε εμείς) και να απάντησε με «γαλλικά» στα «γαλλικά» των μελών της ΣΠΦ, ξεχνώντας τι προβλέπει ο νόμος τους για τη στάση του δικαστή, όμως το γεγονός ότι δεν προχώρησε στη συνέχεια σε αυτοεξαίρεση, αλλά αντίθετα προέβη σε ψευδείς διαψεύσεις και απειλές κατά δημοσιογράφων και Μέσων, την καθιστά δυο φορές ένοχη. Οπως λέει η λαϊκή παροιμία, αυτοί που μας χρωστάνε μας γυρεύουν και το βόδι.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι υποχρέωση των αρμόδιων οργάνων (και του υπουργείου Δικαιοσύνης) να εξαιρέσουν άμεσα την εφέτη Υφαντή από τη συγκεκριμένη δίκη και να ασκήσουν σε βάρος της όσα προβλέπει ο νόμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *