Ένοχοι για ολίγον βασανισμό

https://athens.indymedia.org/post/1563878/

από @ 13/10/2016 1:51 μμ.

ilia_kareli

 14 σωφρονιστικοί ένοχοι για τον βασανισμό του Ίλι Καρέλι

Ένοχοι για βασανιστήρια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του Ίλι Καρέλι, σε βαθμό κακουργήματος, κρίθηκαν, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση του Αλβανού βαρυποινίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Νιγρίτας.

Ένας εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια, στην πλημμεληματική του μορφή, ενώ ο διευθυντής των φυλακών που αντιμετώπιζε την πράξη της υπόθαλψης εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο αποσύρθηκε ενόψει της εκφώνησης των ποινών.

Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 14 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, ο θάνατος του 42χρονου Καρέλι δεν συνδέεται με τα βασανιστήρια και ως εκ τούτου μετέτρεψε την αρχική κατηγορία, που ήταν αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε πρόκληση βασανιστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος.

Εξάλλου, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει σε όλους τους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επιπλέον σε κάποιους εξ αυτών το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

http://www.efsyn.gr/arthro/enohoi-gia-oligon-vasanismo

kareli-ili

Προταση εισαγγελεα

από εφ.συν 13/10/2016 6:51 μμ.

Τον βασάνισαν… ολίγον! Την ενοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας για απλή τέλεση βασανιστηρίων στον βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι ζήτησε η εισαγγελέας  

Την ενοχή των κατηγορούμενων σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας για τέλεση βασανιστηρίων σε βάρος του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, χωρίς όμως να ευθύνονται αυτά για τον θάνατό του, πρότεινε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννα Ζωγράφου.

Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεσμοφύλακες ξυλοφόρτωσαν και δη με «βάναυσο» τρόπο τον Αλβανό βαρυποινίτη ως αντίποινα για τη δολοφονία σε βάρος του συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά οι προκληθείσες σωματικές κακώσεις δεν υπήρξαν η αιτία θανάτου του.

Επικαλούμενη, μάλιστα, τις μαρτυρικές καταθέσεις των ιατροδικαστών, εκτίμησε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν από την άφιξή του στις φυλακές της Νιγρίτας, μέσα στις οποίες τελικά υπέκυψε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία για τους 13 κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, από διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε απλή τέλεση βασανιστηρίων.

Το εύρος ποινής της συγκεκριμένης κατηγορίας κυμαίνεται από κάθειρξη 5 έως 20 ετών, ενώ για την αρχική κατηγορία φτάνει ακόμη και στα ισόβια. Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο πρώην διευθυντή των φυλακών, που διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή, η εισαγγελέας προτείνει να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται.

Στην πολύωρη αγόρευσή της η κ. Ζωγράφου στάθηκε στην εικόνα του κρατουμένου κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης, λέγοντας ότι «περπατούσε κανονικά χωρίς να δείχνει ότι έχει πρόβλημα».

Εκ διαμέτρου αντίθετη όμως, κατά την εισαγγελέα, ήταν η εικόνα του λίγες ώρες αργότερα, όπου «φαίνεται ένας κρατούμενος ταλαιπωρημένος και καταβεβλημένος, που σέρνεται και υποβαστάζεται».

Εκανε λόγο για «μεθοδευμένη και εσκεμμένη» πρόκληση πόνου ως «τιμωρία» μετά τον χαμό του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, όπως επίσης για «σφοδρότατα και βάναυσα» χτυπήματα στον θάλαμο αναμονής των κρατουμένων (το λεγόμενο «ψυγείο»), χώρος που δεν διέθετε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτροσόκ ή «φάλαγγας» στα πέλματα, η εισαγγελέας είπε ότι δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, αλλά δέχθηκε τη χρήση αυτοσχέδιου βούρδουλα από σεντόνι.

Αναφερόμενη στην αιτία θανάτου του Ιλ. Καρέλι, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο για καρδιακό ασθενή κι ως εκ τούτου επιρρεπή σε αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο.

«Η καρδιακή του λειτουργία βρισκόταν κάτω από εύθραυστη ισορροπία», είπε, ενώ συνδέοντας τα γεγονότα που «απομάκρυναν το όνειρό του για αποφυλάκιση» με το ψυχοσωματικό στρες που βίωνε αλλά και τα χτυπήματα τα οποία δέχθηκε ήδη από το Μαλανδρίνο, τόνισε ότι όλα αυτά «αποτέλεσαν φιτίλι πυροδότησης καρδιακού προβλήματος». Κατά την ίδια, το ισχαιμικό επεισόδιο εκδηλώθηκε πριν εισέλθει τις πύλες της Νιγρίτας.

Η δίκη διακόπηκε για τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *