ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

https://athens.indymedia.org/post/1562552/

από Κρατούμενες γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού 05/09/2016 2:09 μμ.

Κινητοποίηση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού από 26/08/2016

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 Τα τελευταία χρόνια οι ηγεσίες του υπουργείου στα πλαίσια της «βελτίωσης» των συνθηκών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού εξήγγειλαν την λειτουργία μίας νέας σύγχρονης πτέρυγας.

 Η πτέρυγα κατασκευάστηκε, οι παλαιές πτέρυγες που βρισκόμασταν εγκαταλείφθηκαν και το αποτέλεσμα τελικά μετά από 2,5 χρόνια «διαμονής» είναι να δημιουργούνται κάθε φορά νέα προβλήματα αντί να ξεπεραστούν τα παλιά.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε την περσινή απόπειρα μεταφοράς του προαυλίου των φυλακών σε ένα τσιμεντένιο κουτί ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων που θυμίζει κλουβί ζωολογικού κήπου, το οποίο χρησιμοποιείται (ακόμα και σήμερα) ως χώρος συγκέντρωσης των απορριμάτων των φυλακών. Τότε ξεκινήσαμε μία κινητοποίηση και αρνηθήκαμε άνθρωποι και σκουπίδια να προαυλιζόμαστε παρέα.

 Σήμερα, η «υπερσύγχρονη» πτέρυγα έχει μετατραπεί σε ένα χωνευτήρι ψυχών με ασφυκτικά γεμάτους θαλάμους, καθώς έχουμε κονσερβοποιηθεί μέχρι και 120 κρατούμενες στον έναν όροφο της πτέρυγας, χωρητικότητας 60 ατόμων με θερμοκρασίες που το καλοκαίρι μετατρέπουν τον όροφο σε καμίνι κάνοντας ακόμα πιο αποπνικτική την κατάσταση. Τονίζουμε ότι τα δύο μοναδικά παράθυρα του κοινόχρηστου διαδρόμου παραμένουν κλειστά για τις ανάγκες ελέγχου των κρατουμένων και διαχωρισμού τους από τον κάτω όροφο.

 Σε όλο αυτόν τον παραλογισμό, κανείς αρμόδιος δεν προνόησε, επίσης, ότι υπάρχουν κρατούμενες με βαριές και μεταδιδόμενες ασθένειες (π.χ. οροθετικές, κρατούμενες με σύφιλη). Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει δυνατότητα γι’ αυτές τις κρατούμενες να έχουν ξεχωριστούς θαλάμους, η σωφρονιστική υπηρεσία να υποπέφτει αναγκαστικά σε «λάθος» τοποθέτησή τους σε θαλάμους υγιών κρατουμένων, αλλά και να μην λαμβάνουν ούτε καν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διατροφή.

 Την ίδια στιγμή που εντός των γυναικείων φυλακών υπάρχει ξεχωριστή πτέρυγα για τους άντρες οροθετικούς συγκρατούμενους και ξεχωριστή διατροφή, σε ό,τι αφορά τον γυναικείο πληθυσμό των φυλακών, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να πειραματίζονται με τη ζωή και την υγεία τόσο των ασθενών όσο και όλων των υπόλοιπων κρατουμένων.

 Το πιο παράδοξο, όμως, είναι πως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδόν άδειος όροφος που ενώ και αυτός προοριζόταν για την μετεγκατάσταση των γυναικείων φυλακών, τελικά χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση των βουλευτών της Χ.Α. Τώρα πια που αποφυλακίστηκαν όλοι οι βουλευτές (έχουν μείνει μόνο 4 μέλη της Χ.Α. που κρατούνται για άλλες υποθέσεις) ο όροφος αυτός παραμένει αχρησιμοποίητος.

  Διεκδικούμε από το υπουργείο το αυτονόητο:

  1. Να λειτουργήσει και αυτός ο όροφος, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, και να παραχωρηθεί στις γυναικείες φυλακές ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και να εξασφαλίσουμε έναν ανθρώπινο όρο διαβίωσης.
  2. Σε αυτόν τον όροφο να υπάρξουν θάλαμοι για τις οροθετικές συγκρατούμενές μας, οι οποίες να μπορούν να λαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διατροφική στήριξη.

 Από τις 26/08/2016 αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας για μία ώρα μετά το βραδυνό κλείσιμο (αντί για 21:00, στις 22:00) εως ότου μια επιτροπή από το υπουργείο δικαιοσύνης έρθει εδώ στις γυναικείες φυλακές ώστε να λυθεί αυτό το τόσο κομβικό ζήτημα για εμάς.

Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *