ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.

https://athens.indymedia.org/post/1569981/

 

από @ 03/03/2017 4:33 μμ.

Κείμενο κρατουμένων γυναικών από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. 2/3/17

Στο κείμενο που δημοσιεύσαμε για την κινητοποίηση των κρατουμένων γυναικών στις φυλακές Κορυδαλλού που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2017 εξηγούμε τους λόγους για αυτή την κινητοποίηση. Συμπληρωματικά ως προς αυτό, έχουμε να πούμε τα εξής: οι φυλακές στην Ελλάδα έχουν γεμίσει. Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία και αυτό που γεννά το έγκλημα είναι η φτώχεια που συνεχώς αυξάνεται. Όσο χειρότερες γίνονται οι συνθήκες ζωής, τόσο περισσότεροι θα στοιβάζονται στις φυλακές για πολλούς και διάφορους λόγους. Όσο για τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού , τόσο  ως προς τους εσωτερικούς χώρους όσο και ως προς τους προαύλιους οι  συνθήκες  είναι πλέον όλο και πιο άσχημες. Είναι γνωστό πως οι φυλακές ανά την Ελλάδα μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πειθαρχικού τύπου φυλακές με όλο και πιο ασφυκτικούς, πιεστικούς και σκληρούς όρους κράτησης. Ένα καλό δείγμα αυτής της μεταβολής είναι ότι οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, που εκτός από την χωρική συρρίκνωσή τους, έχουν γεμίσει φράχτες, κουλούρες, συρματοπλέγματα, πάνω από το μικρό προαύλιο που μας έχουν παραχωρήσει, αυξάνονται οι κιγκλίδες και οι κλειδαριές ασφαλείας, κάμερες προστίθενται. Προφανώς και τα 8.000.000 ευρώ που δήλωσε ο υπουργός δικαιοσύνης ότι θα διατεθούν για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης μέχρι στιγμής έχουν δοθεί σε μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή στην μετατροπή των φυλακών σε πειθαρχικές. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία το πρώτο πράγμα που υποσχέθηκε ήταν ότι θα πάρει πίσω τον νόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, που μπήκαν σε λειτουργία επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και τις οποίες εγκαινίασαν πολιτικοί κρατούμενοι και “απείθαρχοι” κρατούμενοι από άλλες φυλακές. Μετά από απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων την άνοιξη του 2015 το νομοσχέδιο πάρθηκε πίσω. Όμως όπως είπαμε και νωρίτερα διαμορφώνονται οι όροι για την μετατροπή όλων των φυλακών σε πειθαρχικές. Μέσα σε αυτή την πορεία εντάσσεται και η δική μας υπόθεση. Η επιβολή του προαυλισμού 130γυναικών σε λίγα τετραγωνικά ακόμα και αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δύο μικρά προαύλια, σημαίνει ότι η συνθήκη της ψυχολογικής πίεσης αυξάνεται και στον περιορισμένο χώρο, αν συμπεριληφθούν τα συρματοπλέγματα και τα σιδερένια φράγματα που βρίσκονται πάνω από το προαύλιο ,ακυρώνει κάθε σημασία που μπορεί να έχει ο προαυλισμός για τις κρατούμενες. Η έλλειψη χώρου, η πίεση, η έλλειψη ύπνου, τα ψυχοφάρμακα, η ψυχική κατάρρευση είναι συνδεδεμένα και είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής των φυλακών σε πειθαρχικές. Αυτό αφορά ολόκληρο  κεντρικό σχεδιασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενώ ψηφίζουν νόμους για την αποσυμφόριση των φυλακών για μικροπαραβάτες που δεν εφαρμόζονται ,οι φυλακισμένοι/ες όχι μόνο αυξάνονται αλλά ζουν σε όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες. Αν ο στόχος τους είναι η ψυχική και η ηθική εξόντωση των φυλακισμένων τότε είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Ενώ η φτώχεια και η εξαθλίωση εκτός των τειχών αυξάνεται με τα μνημόνια που υπογράφουν όλες οι κυβερνήσεις, είναι δεδομένο πως θα αυξάνονται και οι παραβάτες του νόμων. Όπως επίσης οι πόρτες των φυλακών έχουν ανοίξει για αυτούς που έχουν χρέη στο κράτος και στις τράπεζες που  αδυνατούν να πληρώσουν. Με δύο λόγια το ζήτημα της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των φυλακών είναι δρομολογημένο από τις ίδιες  τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Αν προσθέσουμε και την μετατροπή των φυλακών σε πειθαρχικές καταλαβαίνουμε ότι η πίεση εξόντωσης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας είναι δρομολογημένο και εφαρμόζεται ήδη. . Παραδείγματα πίεσης υπάρχουν πολλά: άνθρωποι με αποφυλακιστήριο να κρατούνται για εβδομάδες στη φυλακή, Η δική μας κινητοποίηση για την διεκδίκηση του προαυλίου της β’ πτέρυγας, είναι μια μικρή κίνηση με μεγάλη όμως σημασία, αφορά μια μικρή προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η πορεία εξόντωσης των φυλακισμένων. Αν ο αριστερός δήμαρχος Κορυδαλλού συναινεί στην πολιτική εξόντωση των κρατουμένων να το πει δημόσια, γιατί σε αυτή την πολιτική εντάσσεται και η δική του πίεση να φύγουν οι δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού από την Αθήνα. Εδώ, στην πλειοψηφία τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προφυλακιστεί, που περιμένουν δικαστήρια, που δικάζονται, που αν φύγουν από την Αθήνα δεν θα βλέπουν τις οικογένειές τους, που θα απομονωθούν και δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε μια δίκη. Οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού είναι οι πρώτες που υποχωρούν σε αυτήν την πίεση. Από το 2010 καταστρέφονται χώροι και οι γυναίκες στοιβάζονται σε όλο και μικρότερους. Μέσα σε αυτήν τη πορεία καταλήξαμε εμείς στην προσπάθεια αντιστροφής αυτού του σχεδίου. Ο αριστερός δήμαρχος Κορυδαλλού, που όπως όλοι οι αριστεροί, υπεραμύνονται των φτωχών και των αδικημένων να γνωρίζει ότι στις φυλακές καταλήγουν ακριβώς αυτοί που υποτίθεται πως η αριστερά υπερασπίζεται. Να γνωρίζει πως η στάση του είναι εχθρική για τους φτωχούς, γιατί η φτώχεια είναι η κύρια αιτία που οι φυλακές γεμίζουν κόσμο. Αυτοί για τους οποίους θέλει να φτιάξει ένα μικρό πάρκο, σχέδιο που στην ουσία είναι μέσα στην προσπάθειά του να διώξει τις φυλακές- από την Αθήνα ,σε  λίγο μπορεί να είναι οι εν δυνάμει επόμενοι υποψήφιοι που θα περάσουν την πόρτα της φυλακής. Να γνωρίζει ότι αυτό που υποτίθεται θέλει να προφέρει στον δήμο του είναι ένα βήμα προς την εξόντωση μιας μερίδας των φτωχών που “υπερασπίζεται”. Αν είναι όντως αποφασισμένος  να προχωρήσει σε αυτή την πορεία, να το δηλώσει .Και να πει όμως ότι για όσα αναφέρουμε, αδιαφορεί πλήρως. Να επισημάνουμε πως αυτή η κινητοποίηση είναι αμυντική. Δηλαδή ζητάμε να μην μας αφαιρεθεί ένα προαύλιο, δεν ζητάμε κάτι επιπλέον σε αυτά που ήδη έχουμε. Τέλος, δηλώνουμε πως η  υποχώρηση των φυλακισμένων σε αυτή την κινητοποίηση μέσω απειλών από την υπηρεσία για πειθαρχικά  θα αποτελεί την ταφόπλακα κάθε είδους κινητοποίησης για οποιοδήποτε θέμα, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό. Θα σημαίνει το τέλος κάθε δυνατότητας συλλογικής διεκδίκησης.


     κρατούμενες  από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *