ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

https://athens.indymedia.org/post/1583798/

 

από Επιτροπή Αγώνα γυναικείων -ανδρικών φυλακών > Κορυδαλλού (Α.Β.Γ.Δ.Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος

10/02/2018 1:46 μμ.

 

Συναντηση

Χθες 09/02 το μεσημέρι  στις 13.30  πριν ληξει η 15νθημερη προθεσμια που ειχαμε θεσει ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  επισκεφτηκαν τις φυλακες ο εκπρόσωπος  του υπουργείου δικαιοσύνης γενικος διευθυντης συντονισμου σωφρονιστικων καταστηματων Π. Δουλαμης  και ο καθηγητης εγκληματολογιας Ν. Κουλουρης (ενας εκ των τριων συντακτων του προσχεδιου του νεου σωφρονιστικου κωδικα) 
Στην συναντηση που εγινε παρευρεθηκε 15μελης αντιπροσωπεια της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ απο ολες τις εθνικοτητες της φυλακης ωστε να υπαρχει συλλογικη αποτιμηση της συζητησης και ενημερωση σε ολες τις ακτινες σε ολες τις γλωσσες. 
Λογω του απροειδοποιητου της επισκεψης δεν προλαβαμε να ενημερωσουμε την επιτροπη δικηγορων να παρασταθει στην συναντηση, αλλα λαβαμε την προφορικη διαβεβαιωση απο τον Π. Δουλαμη οτι η προηγουμενη αρνηση που υπηρξε απο μεριας του στην παρουσια δικηγορου της επιτροπης (συγκεκριμμενα του Γ. Κακαρνια) οφειλοταν σε παρανοηση και στο μελλον οποιοσδηποτε δικηγορος της επιτροπης (που εχει νομιμοποιηθει να μας εκπροσωπει μεσω των χιλιαδων υπογραφων της ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ που εχουν αποσταλει στο υπουργειο) μπορει να παρευρισκεται στις μελλοντικες συναντησεις. 
Η συζητηση διηρκησε περιπου 2 ωρες και απο την μερια μας τεθηκαν ξανα τα πρωταρχικα μας αιτηματα. Τονισαμε σε ολους τους τονους οτι δεν θα δεχτουμε σε καμια περιπτωση την επιστροφη των φυλακων τυπου Γ, οτι θα πρεπει να τερματιστει το καθεστως υπερεξουσιας των εισαγγελεων μεσα στις φυλακες που ουσιαστικα ξαναδικαζουν καθε μερα τους κρατουμενους στερωντας τους αδειες ή αφαιρωντας τους χρονο που εχουν εκτισει απο την ποινη τους (αφαιρεση ευεγερτικων μεροκαματων), να σταματησει η γενικευση του τεχνοφασιστικου μετρου της ηλεκτρονικης επιτηρησης(βραχιολακι), να ακυρωθει το εξοντωτικο μετρο της αθροιστικης εκτισης της ποινης(το μεγεθος των ποινων  στην ελλαδα ειναι τοσο μεγαλο που αν εκτιονται αθροιστικα  δεν φτανουν δυο ζωες για τις εκτισεις) ενω αναφερθηκαμε και στα ζητηματα της σωματικης ερευνας, της υποχρεωτικης συτισσης (ως μετρο σπασιματος της απεργιας πεινας του κρατουμενου) και σε αρκετα ακομη που λογω πιεσης χρονου συμφωνησαμε να τα συζητησουμε σε επομενη συναντηση. 
Ο Ν. Κουλουρης μας τονισε οτι ουσιαστικα η τριμελης συντακτικη επιτροπη στην οποια συμμετειχε ο ιδιος παρεδωσε το προσχεδιο του σωφρονιστικου κωδικα τον απριλιο του 2017 και οτι αυτο που βγηκε στην διαβουλευση ηταν μετα απο επεξεργασια του υπουργειου. Ετσι μαθαμε οτι υπηρχε προταση να καταργηθει το εισαγγελικο βετο η οποια ομως τελικα οπως φαινεται μπλοκαριστηκε απο καποιους. Στην συζητηση που ειχαμε σχετικα με το αρθρο 11 παραγραφος 6 περιπτωση ε (που ουσιαστικα μιλαει για ειδικες συνθηκες κρατήσης για αξιοποινες πραξεις εντος φυλακης – αναμεσα τους και η οργανωση αποδρασεων και σχετιζονται με την αντιτρομοκρατικη νομοθεσια κ τις εγκληματικες οργάνωσεις) μας ανεφερε οτι στην αυστρια η αποδραση θεωρειται πειθαρχικο αδικημα κι οχι ποινικο καθως οπως εχει γραφτει  “παντα υπαρχει η φυσικη ροπη του ανθρωπου προς την ελευθερια” 
Ο Π. Δουλαμης  μας υπογραμμισε οτι θα μπει χρονικος περιορισμος στο αρθρο 11 παραγραφος 4 που αναφερεται στην κρατηση φυλακισμενων για λογους ασφαλειας σε αστυνομικα κτιρια. Συγκεκριμμενα μετα απο τις εντονες πιεσεις μας και κατω απο το βαρος της πανελλαδικης κινητοποιησης της επιτροπης αγωνα υπαρχει επισημη προφορικη δεσμευση οτι η κρατηση φυλακισμενου  σε αστυνομικο κτιριο για λογους ασφαλειας δεν θα ξεπερνά  τις 3 ΜΕΡΕΣ (μεχρι σημερα η κρατηση ειναι αοριστου χρονου και υπαρχουν παραδειγματα που κρατουμενοι που μετηχθησαν για δικαστηρια κρατηθηκαν στην ΓΑΔΑ 55 μερες!! ) 
Παρολα αυτα δεν υπηρξε καποιος χρονικος προσδιορισμος ως προς την καταθεση του νεου σωφρονιστικου κωδικα..και φυσικα του νεου ποινικου κωδικα που υποτιθεται θα εξορθολογισει τις ποινες.Κι οπως επισημαναμε καλη η θεωρια..αλλα πρεπει να δουμε στην πραξη ριζικες αλλαγες. Εμεις δεν ειμαστε ικανοποιημενοι με το παγωμα του νεου σωφρονιστικου.. κανεις δεν θα μας δωσει πισω τις μερες που μας κλεβουν στην φυλακη.. Θελουμε ΑΜΕΣΗ τροποποιηση του νεου σωφρονιστικου κωδικα και ψηφιση του ΤΩΡΑ.. 
Ανανεωσαμε το ραντεβου μας με τους εκπροσωπους του υπουργειου για να ολοκληρωθει η συζητηση και θα αποστειλουμε τις εναλλακτικες μας προτασεις πανω στα αρθρα τα οποια απαιτουμε να αποσυρθουν στο υπουργειο τις επομενες μερες. 
Μεχρι τοτε.. 

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *