ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Α (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ)

 

https://athens.indymedia.org/post/1583891/

 

από Νίκος Μαζιώτης-Πόλα Ρούπα

13/02/2018 5:55 μμ.

 

 

13 Φλεβάρη 2018

 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα (αναφέρομαι στο υστερόγραφο) είναι μεν θλιβερή πλην όμως είναι και αποκαλυπτική. Όπως θα έκανε κάποιος που επιδιώκει το μονοπώλιο σε μια κινητοποίηση, την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθούν και τα άτομα της επιτροπής στις γυναικείες που θέλουν να έχουν το μονοπώλιο σε ό, τι γίνεται στη φυλακή.

Με τέτοια προδιάθεση είναι λογικό οτιδήποτε αμφισβητεί αυτό το μονοπώλιο να ανάγεται σε ‘‘προβοκάτσια’’ και άτομα που δεν είναι στην ‘‘αυλή’’ τους  είναι με τον ‘’εχθρό’’. Και όλη αυτή η πρεμούρα για μια συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ(sic).Δεν έχει περάσει απαρατήρητο το πώς ‘’καίγεται’’ η επιτροπή αγώνα να δίνει συνεχή ραντεβού με τον ΣΥΡΙΖΑ και να συζητά.

 

Ήμουν μία από τις 3 κρατούμενες που η υπηρεσία φώναξε να παραβρεθώ στην συνάντηση την Παρασκευή 9/2 με τον Δουλάμη και τον Κουλούρη και αρνήθηκα να πάω. Δεν γνωρίζω αν ήταν

πρωτοβουλία μόνο από την αρχιφύλακα. Όμως ρωτούσα πως προέκυψε να καλούμαι εγώ σε μια τέτοια συνάντηση. Γνωρίζω πως όταν μαθεύτηκε στην φυλακή η πρώτη συνάντηση με το υπουργείο αρκετές κρατούμενες εκφράζανε ερωτήματα – και δυσαρέσκεια – για το ποιες και με ποιον τρόπο τις εκπροσωπούν. Δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτές που εξέφραζαν τέτοια ερωτήματα ή ζητούσαν οι ίδιες να παρευρίσκονται στις συζητήσεις. Δεν επεδίωξα να πάω και διαφωνώ τόσο με την διαδικασία και κυρίως και με το ‘’πνεύμα συνεργασίας’’ που διαμορφώνεται στις επαφές με τους εκπροσώπους του υπουργείου. Εξάλλου, πέραν της πολιτικής μου φύσης, (αλλεργία) που έχω σε συναναστροφές με κυβερνητικούς παράγοντες κάθε πολιτικής απόχρωσης, λόγω των θέσεών μου γι’ αυτή την κυβέρνηση, τον ρόλο της και τους στόχους της τόσο ευρύτερα κοινωνικά όσο και ειδικά για τις αλλαγές που επιφυλάσσει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας στις φυλακές ίσως η συζήτηση να μην ήταν τόσο ομαλή. Επίσης δεν είμαι απ’ αυτές που πιστεύουν πως αντλούν πολιτική ισχύ μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους  της εξουσίας. Το αντίθετο θα έλεγα. Αυτοί/ ές που θέλουν να είναι οι αποκλειστικοί επίσημοι συνομιλητές με το υπουργείο είναι μάλλον αυτοί που θεωρούν ότι με ένα τέτοιο ρόλο τους προσδίδεται κάποιου είδους …πολιτική αναβάθμιση εντός των φυλακών. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το ύφος και το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης που έβγαλαν. Ότι με την παρουσία μου σε μια τέτοια συνομιλία μπορεί να επαπειλείται να διαταραχθεί το ‘‘φιλικό’’ κλίμα και η ομαλότητα το γνωρίζουν τόσο οι εκ της επιτροπής όσο και οι εκ της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου έχει εκφράσει  με διάφορους απεχθείς τρόπους την ‘‘ιδιαίτερη’’ πολιτική στάση του απέναντί μου. Από την στιγμή που δεν με υποχρεώνουν οι ίδιες οι κρατούμενες να συμμετέχω σε τέτοιες συναντήσεις, υποχρέωση που κατ’ εμέ θα προέκυπτε μέσα από μια Συνέλευση από την οποία θα οριζόταν πρώτα το ακριβές περιεχόμενο μιας τέτοιας συνομιλίας, οι ακριβείς στόχοι της και στην συνέχεια τα πρόσωπα που θα διεκπεραίωναν την συνάντηση, καμία διάθεση δεν είχα ποτέ ούτε έχω να συμμετέχω σε ραντεβού με τον ΣΥΡΙΖΑ και με έναν εκ των δημιουργών του νέου σωφρονιστικού κώδικα. Την ίδια εξάλλου στάση είχα και το 2010 στις φυλακές Ελαιώνα της Θήβας όταν και εκεί είχα καλεστεί να συζητήσω με εκπρόσωπο του τότε υπουργού δικαιοσύνης Καστανίδη αιτήματα της φυλακής. Την παραπάνω θέση μου εξέφρασα και στους 2 εκπροσώπους του υπουργείου και αποχώρησα.
Οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί της επιτροπής περί ‘‘προβοκάτσιας’’ δεν αφορα το γεγονός ότι καλέστηκαν άλλα άτομα να παραβρεθούν στην συνάντηση εκτός από αυτά που είναι της αρεσκείας της. Δεν θα έβγαινε καμία ανακοίνωση αν  δεν ήμουν εγώ μία από αυτές που καλέστηκαν για να πάω. Και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που υπονομεύομαι τόσο εγώ όσο και οι επιλογές δράσης μου εντός της φυλακής. Στην ουσία καμία πολιτική κίνηση που έχω επιχειρήσει εντός φυλακής δεν έχει γίνει χωρίς να βρει σφοδρή αντίδραση από άτομα που ηγούνται της επιτροπής στις γυναικείες και που θέλουν να μονοπωλούν κάθε κίνηση στην φυλακή. Όσο για το πόσο ‘‘κοντά’’ είμαι στην υπηρεσία και πόσο με έχει ‘‘ευνοήσει’’ αυτό φάνηκε σε όλο το διάστημα που είμαι στη φυλακή. Ενδεικτικά αναφέρω την κατασταλτική επιχείρηση στην κινητοποίηση για τον θάνατο της Σταθοπούλου, την ιδιαίτερη μεταχείριση στον Νίκο Μαζιώτη που βρισκόταν για 5 μήνες στην απομόνωση και που χρειάστηκε να κάνουμε μακρά απεργία πείνας για να βγει απ’ αυτή, τον τρόπο που η απεργία αντιμετωπίστηκε από την υπηρεσία με κορυφαίες πολεμικές πράξεις τις 2 βίαιες μεταφορές μας στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή και το γεγονός ότι είμαι ο μόνος λόγος  – των τελευταίων τουλάχιστον χρόνων που βρίσκομαι στην φυλακή –  για τον οποίο μπήκε μέσα στη φυλακή η εξωτερική φρουρά. Ευνοϊκή αντιμετώπιση από την υπηρεσία στις γυναικείες άλλες μπορεί να απολαμβάνουν, όχι όμως εγώ. Η πιο ουσιαστική ‘‘προβοκάτσια’’ όμως για τα εν λόγω άτομα ήταν η Συνέλευση που έγινε στην φυλακή την ίδια ώρα που διεξαγόταν η συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπουργείου η οποία θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την μονοπωλιακή σχέση συγκεκριμένων ατόμων τόσο με το ζήτημα του νέου σωφρονιστικού κώδικα όσο και με τα λοιπά ζητήματα που αφορούν τη φυλακή για τις σχέσεις σε αυτήν.

Εν τέλει προβοκάτσια είναι η ίδια ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα που στιγματίζει ως ‘’προσκείμενο ‘’ στην υπηρεσία όποιον κινείται εκτός του ελέγχου της. Την γειτνίαση με την εξουσία φαίνεται ποιος την επιδιώκει και την διεκδικεί. Φαίνεται επίσης και ποιος θέλει το μονοπώλιο σε αυτή την γειτνίαση.
Όσο για το κεφαλαιώδες ζήτημα της στρατιωτικοποίησης και του εκφασισμού των φυλακών που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν είδει εκσυγχρονισμού τους και ενώ αυτός προωθείται παράλληλα με μια ευρύτερη  κοινωνική ισοπέδωση μέσω των πολιτικών διάσωσης του συστήματος από την κρίση, ο δρόμος για να ανακοπεί αυτή η λαίλαπα που επέρχεται μέσα από το νέο σωφρονιστικό κώδικα προϋποθέτει ένα πραγματικό ξεσηκωμό στις φυλακές που θα απειλήσει ουσιαστικά τα σχέδια της κυβέρνησηs.

 

       Πόλα Ρούπα μέλος του Επαναστατικού Αγώνα

  • ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΔΩ:

https://athens.indymedia.org/post/1583832/

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την συνάντηση της ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΑΓΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ Κορυδαλλού με το υπουργείο

από Επιτροπή Αγώνα γυναικείων -ανδρικών φυλακών > Κορυδαλλού (Α.Β.Γ.Δ.Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος

11/02/2018 9:45 μμ.

 

Το λεμέ λοιπόν σε όλους τους τόνους και προς όλους.. Η προβοκάτσια της αρχιφυλακου Κωνσταντίνας Κατή και οι σκοπιμότητες που υπηρετεί δεν θα περάσουν.. ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

Την Παρασκευή 9/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με τον εκπρόσωπο του υπουργείου δικαιοσύνης Π.Δουλαμη (γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων) και τον καθηγητή εγκληματολογίας Ν.Κουλούρη ο οποίος είναι ένας εκ των τριών συντακτών του προσχέδιου του νέου σωφρονιστικού κώδικα.

Η συνάντηση έγινε εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί από την τελευταία συνάντηση μας αφού επισκέφθηκαν πρώτα την επιτροπή αγώνα αντρικών φυλακών.

Καθώς είχαμε ενημερωθεί από τους συγκρατούμενους μας για την διεξαγωγή της κουβέντας σε πρώτη φάση στις αντρικές φυλακές και ο ίδιος ο Δουλαμης επιβεβαίωσε για τις πρώτες δεσμεύσεις του υπουργείου ως προς τα αιτήματα μας, περάσαμε σε αναλυτική συζήτηση όσον αφορά τον σωματικό έλεγχο, το εισαγγελικό βέτο, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κρατουμένων, την χρήση του περιορισμού με βραχιόλακι, την αφαίρεση ευεργετικών μεροκάματων κατά την κρίση του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα ως προς το άρθρο 11 υπήρξε δέσμευση ότι η κράτηση φυλακισμένου σε αστυνομικό τμήμα για λόγους ασφαλείας ή ύστερα από σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα του κρατούμενου του τον καθιστά ανεπιθύμητο στην φυλακή, χωρίς καμία εξαίρεση δεν θα ξεπερνά τις 3 ημέρες.

Επίσης σημαντικό ήταν το ξεκαθάρισμα ως προς τον περιορισμό της αναστολής των κρατουμένων με βραχιόλακι.

Έγινε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε το βραχιόλακι να μας περιορίσει ήδη υπάρχουσες ελευθερίες, και σε αυτό υπήρξε δέσμευση ότι η χρήση του θα γίνεται σε προστάδια,  σε περιπτώσεις δηλαδή που ο κρατούμενος δεν πληροί προϋποθέσεις όπως π.χ. σε αιτήματα διακοπής ποινής και όχι στις αναστολές των κρατουμένων.

Η συνάντηση λόγω περιορισμένου χρόνου άφησε ανοιχτά ακόμα πολλά θέματα τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση.

Χρονικός προσδιορισμός ως προς την ψήφιση του νέου σωφρονιστικού κώδικα δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει όμως είναι ο αγώνας μας που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε μέχρι την ΝΙΚΗ.

Υ. Γ Δεν πέρασε απαρατήρητη στην συνάντηση που είχαμε ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ η μεθόδευση της αρχιφυλάκου των φυλακών Κωνσταντίνας Κατή να δημιουργήσει ένα κλίμα σύγχυσης και να προβοκάρει τον αγώνα μας.

Έτσι ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου ήρθαν στις φυλακές μετά την κρούση που είχε κάνει η Επιτροπή Αγώνα εντός της προθεσμίας που είχε δοθεί από εμάς διαπιστώσαμε ότι η αρχιφύλακας Κωνσταντίνα Κατή είχε καλέσει και κάποιες άλλες κρατούμενες με βάση δικά της (άγνωστα σε εμάς… μέχρι στιγμής) κριτήρια οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την επιτροπή που είχε προκαλέσει αυτήν την συνάντηση. Μάλιστα κατ’ εντολή της (κάτι που η ίδια αρνήθηκε προσχηματικά) αρχικά εμποδίστηκαν κρατούμενες – μέλη της επιτροπής να περάσουν στον χώρο της συνάντησης με τους εκπροσώπους του υπουργείου.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μεθόδευση της αρχιφυλακου καθώς γνωρίζουμε ότι σκοπός της από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της (πριν δυο μήνες) είναι να σαμποτάρει την κινητοποίηση μας, να δημιουργήσει ίντριγκες και έριδες αναμεσά μας και να ευνοήσει συγκεκριμένα άτομα τα οποία θεωρεί πιο “κοντά” της.

Το λεμέ λοιπόν σε όλους τους τόνους και προς όλους..

Η προβοκάτσια της αρχιφυλακου Κωνσταντίνας Κατή και οι σκοπιμότητες που υπηρετεί δεν θα περάσουν..

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Επιτροπή Αγώνα Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

 

This entry was posted in Πόλα Ρούπα, ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *