O Ασπιώτης στο εδώλιο αντί των βασανιστών αστυνομικών

 

https://athens.indymedia.org/post/1587253/

 

από A

30/04/2018 12:10 μμ.

 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον σύντροφό Ασπιώτη Παναγιώτη

 

Για τις 2 Μαΐου 2018 ορίστηκε το εφετείο για την υπόθεση βασανισμό του Παναγιώτη Ασπιώτη από κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως ο Ασπιώτης θα βρεθεί στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος και όχι ως κατήγορος καθώς θα εκδικαστεί η δίωξη που του άσκησαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής που τον βασάνισαν και αφορά την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Ενω ο ιδιος εχει υποβάλει εναντίον των βασανιστών του η οποία όμως δυο χρόνια μετά ακόμα παραμένει στο συρτάρι του εισαγγελέα.
Ο Ασπιώτης είχε χτυπηθεί άγρια από κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στον χώρο της Διεύθυνσης Μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη προκειμένου να του αποσπαστεί με την βία γενετικό υλικό. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 6 Φλεβάρη του 2016 κατά την διάρκεια της μεταγωγής του από τις φυλακές Ναυπλίου στις οποίες βρισκόταν κρατούμενος προς τις φυλακές Κορυδαλλού μετά από κλήση του ειδικού εφέτη ανακριτή κ. Νικόπουλο και αφορούσε συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση για την οποία βρίσκονταν ήδη προφυλακισμένος.

Συγκεκριμένα, 8-10 αστυνομικοί, μετά την άρνηση του Ασπιώτη, τον έδεσαν με χειροπέδες πισθάγκωνα και ξυλοκοπώντας τον τον έβγαλαν από το κελί του και τον οδήγησαν σε ειδικό απομονωμένο χώρο. Εκεί, πάντα δεμένο πισθάγκωνα, τον τοποθέτησαν σε μια καρέκλα και στην άρνησή του να ανοίξει το στόμα του για να συλλέξουν το δείγμα, του κατάφεραν αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, το στομάχι και τα πλευρά (όλα αυτά προκύπτουν από τη σχετική ιατροδικαστική έκθεση και τα πιστοποιητικά των νοσοκομείων στα οποία διακομίστηκε στη συνέχεια ο Ασπιώτης), προκαλώντας του σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και ραγίσματα στα πλευρά. Μάλιστα, οι φιλότιμοι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια του «νόμιμου» έργου τους προέβησαν σε πνιγμό του κρατούμενου, όπως προκύπτει επίσης από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό έγινε στις 14 Απριλίου του 2017. Η υπεράσπιση του είχε ζητήσει να προβληθεί το οπτικό υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες της Διεύθυνσης Μεταγωγών όμως το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Στο δικαστήριο ως μαρτυρες θα καταθέσουν και οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του. Στα ενδιαφέροντα σημεία της δίκης ήταν επίσης η κατάθεση του επικεφαλής του κλιμακίου της αντιτρομοκρατικής Παναγιωτη Ραπτη, όπου σύμφωνα με την εκδοχή του ο κατηγορούμενος τραυματίστηκε επειδή χτυπούσε μόνος του το κεφάλι του στον τοίχο.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την μετατροπή της κατηγορίας από αντίσταση κατά της αρχής σε απείθεια που λόγω της ελαφριάς ποινής που επισύρει είχε παραγραφεί και ζητησε την αθώωση του. Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή από την έδρα η οποία τον καταδίκασε κατά το αρχικό κατηγορητήριο επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Εκτός από την αυτονόητη σημασία που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση από μόνη της καθώς ένας κρατούμενος όχι μόνο βασανίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ αλλά επιπλέον καταδικάστηκε για τον ίδιο τον βασανισμό που υπέστη, εν προκειμένω υπάρχουν κι άλλες προεκτάσεις. Προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λήψης γενετικού υλικού και οι οποίες παραβιάζουν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου. Ο Παναγιώτης Ασπιώτης με τη στάση του υπερασπίστηκε την αξιοπρέπειά του. Υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις των κρατούμενων, υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις της απεργίας πείνας του 2015. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους η αντίσταση στην κρατική θηριωδία είναι υποχρέωση όλων μας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης Τετάρτη 2 Μαΐου στο κτίριο του εφετείου στη Λουκάρεως , 2ος όροφος Γ τριμελές Εφετείο πλημμελημάτων αίθουσα Δ 80 γ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΣΠΙΩΤΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *