Κάλεσμα για Συμμετοχή στη Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα

https://athens.indymedia.org/post/1593959/

 

από heval

10/12/2018 10:36 πμ.

από το φύλλο 40 της εφημερίδας δρόμου ΑΠΑΤΡΙΣ Πες μας τρεις καλούς λόγους για να ταξιδέψει κάποιος να σας βρει. Για να υποστηρίξει την μεγαλύτερη επανάσταση του 21ου αιώνα, να μάθει από τις πρακτικές και τις μεθόδους του κουρδικού επαναστατικού κινήματος. Για να κατανοήσει γιατί αυτή έγινε εφικτή, πόσο δύσκολο είναι να οδηγήσεις μια επανάσταση προς την νίκη και να χρησιμοποιήσει αυτή την γνώση για τους αγώνες στην Ελλάδα. Για να αναπτύξει μια μάχιμη προσωπικότητα και όχι μόνο, αλλά και μια βαθιά φιλία με νέους συντόφ@ς από διάφορες χώρες, δομές και κινήματα. Αυτή η εμπειρία θα δυναμώσει την σύνδεση μεταξύ των αγώνων μας και επίσης θα μας μάθει να αντιμετωπίζουμε τις αντιφάσεις εντός των επαναστατικών διαδικασιών.

Μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη περιγραφή για το πως και το γιατί δημιουργήθηκε η Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα (I.C.);

Η ίδρυση της I.C. είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συζητήσεων και πρακτικών εμπειριών σε διεθνιστικές εργασίες στη Ροζάβα αλλά και στην Ευρώπη. Τα τελευταία 4 χρόνια, ειδικά μετά την ιστορική αντίσταση στο Κομπάνι, χιλιάδες διεθνιστ@ς ήρθαν για να δουν και να συμμετέχουν στην επανάσταση.

Ήρθαν όχι μόνο για να μάθουν από τις μεθόδους του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος αλλά και για να υπερασπιστούν την επανάσταση στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Δεν υπήρχε όμως χώρος για τους διεθνιστ@ς να εργαστούν και εντός των πολιτικών και κοινωνικών δομών του δημοκρατικού συνομοσπονδιακού συστήματος. Το 2016 αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα της ανοικοδόμησης μιας οργανωμένης δομής που θα έχει την ικανότητα να διοχετεύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις, να δίνει στους διεθνιστ@ς την ευκαιρία να αυτομορφωθούν και να ανοίξει έτσι ο δρόμος (για τη δομή) προς την τοπική κοινωνία.

Μετά από μια μακρά διαδικασία διαλόγου με την επαναστατική οργάνωση νεολαίας της Ροζάβα (YCR), η I.C. ιδρύθηκε ως μια αυτόνομη συνεργασία ανάμεσα στην YCR και τους διεθνιστ@ς που εργάζονται στη Ροζάβα. Οπότε η διεθνιστική κομμούνα δεν είναι μόνο ένας φυσικός χώρος αλλά και μία δομή από μόνη της. Αλλά ναι, η I.C. είναι και ένας φυσικός χώρος. Από τον Σεπτέμβρη του 2017 χτίσαμε από την αρχή το δικό μας μικρό χωριό στο καντόνι Cirize.

H I.C. είναι τώρα ενός έτους. Αυτό είναι πράγματι πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά πες μας, πόσοι άνθρωποι ζουν εκεί αυτήν την περίοδο; Υπάρχουν μέλη από την Ελλάδα; Πάνω σε τι ακριβώς δουλεύετε; Πες μας και για τα σχέδιά σας “Ξανακάνουμε τη Ροζάβα πράσινη”, “Ακαδημία Heline Qerkoc” (projects: make Rojava green again, Academy Heline Qerkoc).

Αυτό το χρόνο πάνω από 100 διεθνιστ@ς από διάφορες χώρες και κυρίως από την Ευρώπη, έχουν περάσει από τη δομή μας. Τον Μάη του 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση στην ιδεολογική μας Ακαδημία Sehid Helîn Qerecox. H Sehid Helîn ήταν μία νέα γυναίκα, διεθνίστρια από το αναρχικό κίνημα της Αγγλίας που έδωσε τη ζωή της κατά την υπεράσπιση του Afrin. Όλοι οι διεθνιστές παρακολουθούν μία μηνιαία βασική εκπαίδευση. Αυτή η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα κουρδικών, ζητήματα κουλτούρας και ιδεολογικά μαθήματα πάνω στις σκέψεις του Abdullah Öcalan και το παράδειγμα της δημοκρατικής μοντερνικότητας. Αυτό το παράδειγμα βασίζεται στα τρία θεμέλια της γυναικείας απελευθέρωσης, της οικολογικής κοινωνίας και της δημοκρατίας βάσης.

Το Φεβρουάριο αυτού του χρόνου ξεκινήσαμε ως I.C. την καμπάνια μας “Ξανακάνουμε τη Ροζάβα πράσινη”. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Οικολογική Επιτροπή και την Επιτροπή Διαλόγου για τη Φύση του καντονιού Cizîrê. Την άνοιξη του 2018 θέλαμε να αρχίσουμε την δεντροφύτευση στα εδάφη της ακαδημίας μας και να χτίσουμε ένα φυτώριο. Όμως, στα μέσα Γενάρη, στην αρχή της καμπάνιας μας, ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Τουρκίας ενάντια στο Afrin. Για αυτό το λόγο μετατοπίστηκε ο στόχος εντός της Κομμούνας.

Πολύς κόσμος από την I.C. είχε φύγει για το Afrin για να δίνει ανταποκρίσεις, ή είχε με άλλους τρόπους δεσμευτεί με τις δημόσιες σχέσεις. Επομένως έπρεπε να αναβάλλουμε την φύτευση 2000 δέντρων στα εδάφη της ακαδημίας, όπως και την προετοιμασία χιλιάδων φιντανιών για το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε την καμπάνια και να αρχίσουμε να δουλεύουμε με το φυτώριο. Την άνοιξη, παρά τη δεδομένη κατάσταση, μερικές εκατοντάδες φιντάνια προετοιμάστηκαν και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κήπος, όπως και μία βάση για το φυτώριό μας. Το ζεστό καλοκαίρι στη Ροζάβα δεν ενδείκνυται για εμφύτευση. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός του φυτωρίου συνεχίζεται, ειδικά το σύστημα άρδευσης, και έχουμε χτίσει μεγάλα στέγαστρα σκίασης για τις ανάγκες εγκαταστάσης των βλασταριών εκεί κατά το τέλος της χρονιάς. Λόγω κλίματος λοιπόν χρησιμοποιήσαμε το χρόνο για άλλες δουλειές τους τελευταίους μήνες.

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στις μεταφράσεις του βιβλίου “Ξανακάνουμε τη Ροζάβα πράσινη” στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, ελληνικά, τουρκικά, κουρδικά και αραβικά. Υπό προετοιμασία είναι η μετάφραση και σε άλλες γλώσσες. Το βιβλίο συνοψίζει τα αποτελέσματα των εργασιών μας τους τελευταίους μήνες. Έχουμε κάνει συνεργασίες με ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτοδιαχειριζόμενες δομές σχετικές με την οικολογία ώστε να κάνουμε μια επισκόπηση της τωρινής κατάστασης των οικολογικών έργων στη Ροζάβα. Επιπλέον, έχουμε ασχοληθεί με τις ιδέες των Silvia Federici, Murray Bookchin and Abdullah Öcalan. Σε αυτή τη βάση έχουμε αναπτύξει και σκιαγραφήσει λύσεις πάνω στις οικολογικές προκλήσεις και τον άνθρωπο.

Ποια είναι τα κυριότερα σας επιτεύγματα και ποιες οι μεγαλύτερες σας αποτυχίες μέχρι τώρα; Μιλάμε για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο; Τι είδους δουλειά έχει γίνει με την τοπική κοινωνία και ποια η ανταπόκρισή της;

Το σχέδιο μας φυσικά και είναι μακροπρόθεσμο. Αναπτύσσεται και αλλάζει σύμφωνα με τη δυναμική της επανάστασης. Δουλεύουμε μαζί με και εντός των δομών αυτοδιαχείρισης που έχει οικοδομήσει το κίνημα τα τελευταία χρόνια. Από τον οικονομικό τομέα μέχρι τις δομές των γυναικών και της νεολαίας, τα μέλη μας συμμετέχουν στην καθημερινή οργάνωση των εργασιών. Η Διεθνιστική Κομμούνα είναι μια αυτόνομη δομή αλλά όχι ξέχωρη από την κοινωνία. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε την επανάσταση. Αυτό, δεν γίνεται από απόσταση.

Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως κομμάτι της επανάστασης. Μπορούμε να πούμε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο εργασιών, η δομή μας έχει ριζώσει στην κοινωνία και θεωρούμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας. Βέβαια όμως, πολλά πράγματα δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιφάσεων μέσα στην επανάσταση. Είναι σημαντική μια ρεαλιστική προσέγγιση και όχι μια ουτοπική. Για αυτό, η υπομονή είναι μια χρήσιμη επαναστατική συμπεριφορά.

Αν κάποι@ πιστεύει ότι η Ροζάβα είναι ένας παράδεισος χωρίς προβλήματα και αντιφάσεις θα απογοητευθεί. Για να κατανοήσει κανείς την πραγματικότητα στο Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή πρέπει σίγουρα να ξεπεράσει την ευρωπαϊκο-κεντρική προσέγγιση που όλοι κουβαλάμε μέσα μας.

Μπορείς να μας περιγράψεις μία τυπική μέρα στην Κομμούνα;

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει τυπική μέρα. Στην επανάσταση ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί αύριο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευέλικτοι, δημιουργικοί και να αντιδρούμε ανάλογα με τις αλλαγές των καταστάσεων. Εξαρτόμαστε επίσης από τις εποχές. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα του φετινού καλοκαιριού. Επειδή ο καιρός είναι πολύ ζεστός, ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί και κάποιοι από εμάς αθλούνται, άλλοι ποτίζουν τον κήπο. Μετά, τρώμε στο συλλογικό πρωινό μας και σχεδιάζουμε τις πρακτικές δουλειές της μέρας. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία οικοδόμησης του χώρου οπότε έχουμε πολλά να κάνουμε. Κάθε μέρα γίνονται μαθήματα κουρδικών. Κάθε μέρα και κάποιος σύντροφος είναι υπεύθυνος για την κουζίνα και το φαγητό. Για όλα αυτά υπάρχει συνεργατικό σύστημα. Τα γεύματά μας είναι πάντα συλλογικά. Οι πρώτες ύλες για το φαγητό μας έρχονται από την υλικοτεχνική υποδομή του κινήματος και μαγειρεύονται πάντα φρέσκα. Το βράδυ μετά από κάθε γεύμα, βλέπουμε μαζί ταινίες, δίνουμε χρόνο για συλλογικές κουβέντες ή για προσωπική αυτομόρφωση ο καθένας. Σημαντικό κομμάτι στην επαναστατική κουλτούρα στο Κουρδιστάν, είναι επίσης το να χορεύουμε και να τραγουδάμε μαζί. Αυτό το κάνουμε συχνά στη φωτιά μας. Κατά τη διάρκεια της ιδεολογικής εκπαίδευσης στην Ακαδημία μας, η δομή είναι διαφορετική. Τότε όλα εστιάζουν στα καθημερινά μαθήματα.

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το τι σημαίνει πρακτικά να ταξιδέψει κάποι@ ώστε να σας βρει. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Τι έγγραφα είναι απαραίτητα; Ποιο είναι το κόστος για ταξίδι και διαβίωση; Είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει κανείς σε στρατιωτικές δομές; Πόσο καιρό πρέπει να μείνει κανείς εκεί; Μπορεί να φύγει κανείς ανά πάσα στιγμή αν είναι απαραίτητο; Πως οργανώνεται η είσοδος νέων μελών;

Οποιοσδήποτε θέλει να έρθει στη Ροζάβα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και εμείς θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να έρθει. Καμιά φορά υπάρχει η ευκαιρία να συμμετέχει καποι@ σε μια επίσκεψη (αποστολή) διάρκειας ενός μηνός όπου θα αποκτήσει μια γενική εικόνα για την επανάσταση και θα δει διάφορες δομές της επανάστασης στη βόρεια Συρία και στην ουσία δεν θα μένει στη Κομμούνα. Σύντροφ@ που θέλουν να έρθουν σε μια βαθύτερη επαφή με την επανάσταση και με την κομμούνα θα πρέπει να μείνουν τουλάχιστον 6 μήνες. Μια πιο σύντομη διαμονή δεν έχει νόημα κατά την γνώμη μας. Θέλει αρκετή προσπάθεια να φτάσει κανείς στη Ροζάβα και κανείς δεν καταφέρνει να μάθει την γλώσσα μέσα σε ένα μήνα.

Για άδειες κτλ δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς-για Ευρωπαίους πολίτες δεν χρειάζεται βίζα. Το κίνημα θα φροντίσει για την είσοδο σας στη Ροζάβα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε τα εισιτήρια που κοστίζουν περίπου 300 ευρώ. Στη Ροζάβα δεν θα χρειαστείτε χρήματα. Το κίνημα θα σας παρέχει ότι έχετε ανάγκη, ακόμη και τα τσιγάρα σας. Φυσικά υπάρχει κάποιες φορές η ανάγκη για προσωπικές αγορές από τα μαγαζιά στις πόλεις, αλλά 100 ευρώ θα σας φτάσουν για αρκετούς μήνες.

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πως κάποι@ θα μπορεί να φύγει άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Αυτό έχει να κάνει με την εμπόλεμη κατάσταση εδώ, αλλά αν υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη θα γίνουν τα πάντα ώστε ο/η σύντροφ@ να μπορέσουν να γυρίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επίσης κανείς δεν υποχρεούται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές δομές. Είμαστε μια πολιτική δομή και οι σύντροφ@ που ενδιαφέρονται για στρατιωτική εμπειρία ας επικοινωνήσουν καλύτερα με το YPG International.

Σε ότι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησης, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ νέων και παλιών εδώ. Προσπαθούμε να εντάξουμε τους νέ@ς συντρόφ@ς στη δομή. Όλοι οι νέ@ς έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ιδεολογικές εκπαιδεύσεις. Μετά από αυτό θα μπορούν είτε να μείνουν εδώ είτε να ενταχθούν σε διάφορες εργασίες εντός της κοινωνίας, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της επανάστασης.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες σε ανθρώπους με ειδίκευση (γεωπόνους, εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μηχανικούς, μίντια);

Ναι, φυσικά. Θα χαιρόμασταν πολύ να καλωσορίσουμε γεωπόνους και φίλους με γνώσεις στις ΑΠΕ, αρκεί αυτοί να έρθουν με δική τους πρωτοβουλία και τη θέληση για κατανόηση της τοπικής κουλτούρας υπό τις παρούσες επαναστατικές συνθήκες της. Εδώ δεν μετράνε τα λόγια αλλά οι πράξεις. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι ασχέτως αν έχουν κάποια ειδικότητα, σημασία έχει η προσέγγιση που έχουν προς την επανάσταση.

Υπάρχει τρόπος να σας στηρίξει κανείς υλικά; Υπάρχει τρόπος αποστολής δεμάτων;

Δυστυχώς η Ροζάβα είναι ακόμη υπό εμπάργκο, έτσι δεν είναι δυνατόν να σταλθούν εξοπλισμός ή φάρμακα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε ταχυδρομείο. Ο καλύτερος τρόπος είναι η συλλογική οικονομική βοήθεια. Αυτή μπορεί να κατατεθεί στο λογαριασμό μας στην τράπεζα των κοινών.

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους συντρόφ@ς εδώ στην Ελλάδα ;

Χαιρετίζουμε όλους τους συντρόφ@ς που αντιστέκονται μέσα στις φυλακές του εχθρού.

Χαιρετίζουμε την Πόλα Ρούπα και το Νίκο Μαζίωτη.

Πες μας τρεις καλούς λόγους για να ταξιδέψει κάποιος να σας βρει.

  • Για να υποστηρίξει την μεγαλύτερη επανάσταση του 21ου αιώνα, να μάθει από τις πρακτικές και τις μεθόδους του κουρδικού επαναστατικού κινήματος.
  • Για να κατανοήσει γιατί αυτή έγινε εφικτή, πόσο δύσκολο είναι να οδηγήσεις μια επανάσταση προς την νίκη και να χρησιμοποιήσει αυτή την γνώση για τους αγώνες στην Ελλάδα.
  • Για να αναπτύξει μια μάχιμη προσωπικότητα και όχι μόνο, αλλά και μια βαθιά φιλία με νέους συντόφ@ς από διάφορες χώρες, δομές και κινήματα. Αυτή η εμπειρία θα δυναμώσει την σύνδεση μεταξύ των αγώνων μας και επίσης θα μας μάθει να αντιμετωπίζουμε τις αντιφάσεις εντός των επαναστατικών διαδικασιών.

Για την οικονομική μας υποστήριξη:

BENEFICIARY: Xarxa Autogestió Social SCCL

IBAN: ES43 1491 0001 2420 8685 5729

BIC/SWIFT: TRIOESMMXXXBANK: Triodos Bank (Spain)

REFERENCE: deposit P3NIA

Bitcoin: 1LofH9QuHriDA1GQpNi6ax2nheauN5GctU

Faircoin: fQnRKTE5ZCMjFMfHVESUZsdzhQDsoPoDey

Για επαφή μαζί μας επικοινωνήστε στο:

https://internationalistcommune.com/internationalistcommune(at)riseup.netmakerojavagreenagain(at)riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *