# RiseUp4Rojava – Μαζί θα υπερασπίστουμε την επανάσταση

https://athens.indymedia.org/post/1594598/

 

 

από Διεθνιστική κομμούνα της Ροζάβα

08/01/2019 3:55 μμ.

Κάλεσμα για παγκόσμια δράση στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2018

Στις 27 Ιανουαρίου, πριν από ακριβώς 4 χρόνια η πόλη του Κομπάνι στη Βόρεια Συρία απελευθερώθηκε από τα χέρια των συμμοριών του αυτό-αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους μετά από μήνες σκληρής μάχης από τ@ς γενναί@ς αγωνιστ@ς του YPJ/YPG. Τότε είχαμε κατεβεί στους δρόμους, ήμασταν εκατομμύρια, μέρα τη μέρα, εβδομάδα τη εβδομάδα εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην αντίσταση του Κομπάνι και ωθήσαμε τον κόσμο να κινητοποιηθεί. Συνεχείς δυναμικές δράσεις εκτός της Μέσης Ανατολής έδωσαν στους συντρόφους που αγωνίζονταν στην πόλη το κουράγιο να συνεχίσουν και πίεσαν τις διεθνές δυνάμεις να δράσουν.

Οι εβδομάδες αντίστασης στο Κομπάνι έγιναν σύμβολο του πείσματος, της δύναμης και της ελπίδας που έφερε στον κόσμο η νεαρή επανάσταση της Ροζάβα. Μέσα από αυτή την αντίσταση, έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο οι αρχές της Ροζάβα -όπως η άμεση δημοκρατία, η οικολογική και συλλογική οικονομία και η απελευθέρωση της γυναίκας. Το Κομπάνι έχει γίνει σύμβολο διεθνούς αλληλεγγύης και κοινού αγώνα- μιας αλληλεγγύης που διασχίζει τα σύνορα και τις ιδεολογικές μας διαφορές, σαν δημοκράτ@ς, σοσιαλιστ@ς, φεμινιστ@ς και οικο-ακτιβιστ@ς. Αμέτρητες δυνάμεις χειραφέτησης ενώθηκαν για να υπερασπίσουν το Κομπάνι. Και έτσι η επανάσταση στη Ροζάβα έχει γίνει ένα με την ιστορία αυτών των δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Για 4 χρόνια έχουμε μοιραστεί σκαμπανεβάσματα, νίκες, ήττες, θλίψη, θυμό, πόνο και χαρά. Έχουμε δει πως το σκότος της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους έχει διωχθεί από το Μίνμπιζ και την Ράκκα και ήμασταν παρόντες στην κατασκευή μιας απόλυτα διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης. Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια δύσκολου αγώνα, η Δημοκρατική Ομοσπονδία της βόρειο-δυτικής Συρίας έχει πλέον ανακηρυχθεί, το εν τρίτο της Συρίας έχει απελευθερωθεί και το Ισλαμικό Κράτος είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει επίσης την εισβολή στο Αφρίν από τον φασιστικό Τούρκικο στρατό και τους Ισλαμιστές μισθοφόρους του και αντιμετωπίσαμε την τρομακτική σιωπή από τη διεθνή κοινότητα για τα εγκλήματα των κατακτητών. Χάσαμε πολλ@ς άξι@ς φιλ@ς στην πορεία, όμως δεν χάσαμε το κουράγιο μας.

Παρά τις δύσκολες προκλήσεις παραμείναμε ενωμένοι. Έχουμε σταθεί πάντα δίπλα-δίπλα, μαθαίνοντας, χτίζοντας μια νέα κοινωνία και υπερασπίζοντας αυτή την επανάσταση ενωμέν@. Συνεχώς δίναμε έμφαση στο ότι οι δημοκρατικές, σοσιαλιστικές, φεμινιστικές και οικολογικές δυνάμεις είναι οι σύμμαχοι μας στον αγώνα για έναν διαφορετικό κόσμο. Και έτσι στην άμυνα του Κομπάνι, στην απελευθέρωση της Ράκκα καιστην αντίσταση στο Αφρίν οι απομονωμένες φωνές μας είχαν πια ενωθεί σε ένα κάλεσμα για έναν διαφορετικό κόσμο. Μαζί αποτελούμε πλέον μία σημαντική δύναμη την οποία οι ηγέτες του κόσμου δεν μπορούν πια να αγνοήσουν.

Νέα διακήρυξη πολέμου ενάντια στη Ροζάβα και τις κοινότητες της Βορειοδυτικής Συρίας

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα του σκληρού επιθετικού πολέμου από το φασιστικό Τουρκικό κράτος ενάντια στο Άφριν, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απελευθέρωση το Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος, η επανάσταση αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη της πρόκληση ως τώρα. Το φασιστικό καθεστώς AKP/MPH, υπό τις εντολές του Ερντογάν, έχει διακηρύξει και πάλι πόλεμο στη Ροζάβα. Τα λόγια τους είναι καθαρά και δε χωρούν αμφιβολίες. Η επανάσταση πρέπει να καταστραφεί μια και καλή. Ο πόλεμος αυτός έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει με καμπάνιες για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, στα μέσα ενημέρωσης και πίσω από κλειστές πόρτες, όπου τοπικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαπραγματεύονταιγια το μέλλον των λαών της βορειοδυτικής Συρίας.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ακούμε τις φωνές των κυβερνούντων να μιλούν πάνω από τα κεφάλια των λαών της Συρίας και της Ροζάβα. Τους απασχολεί μόνο η ανακατανομή του πλούτου και της γης της Συρίας. Πόλεις όπως το Ίντλιμπ και Μανμπί, ολόκληρες επαρχίες και λαοί τεμαχίζονται και ανταλλάσσονται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι λαοί δεν έχουν φωνή σε αυτή τη διαδικασία. Παρόλο που αυτοί θα είναι που θα καταλήξουν να υποφέρουν όταν οι ισλαμιστικές συμμορίες της Τουρκίας πάρουν το πράσινο φως για εισβολή, δολοφονίες και λεηλασίες. Και αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιτρέψουν να ανοίξει ο εναέριος χώρος στην τουρκική αεροπορία για εκτεταμένους βομβαρδισμούς, οι λαοί αυτοί θα είναι οι και μόνοι που θα πεθάνουν.

Παρ’ όλη την έναρξη μιας εθνοκάθαρσης, την αποίκηση των ισλαμιστών στη Ροζάβα και τις κραυγαλέες νομικές παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, ο δυτικός κόσμος είναι και πάλι σιωπηλός. Και τι να πουν αυτά τα κράτη όταν τα δικά τους άρματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones, και πολυβόλα κάνουν υψηλές πωλήσεις χάρη στον πόλεμο της Τουρκίας; Το ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς. Για αυτά τα κράτη ο πόλεμος, ο θάνατος και η καταστροφή σημαίνουν μοναχά κέρδος. Αυτοί είναι που προμηθεύουν την Τουρκία με όπλα εδώ και δεκαετίες για να τα στρέψει ενάντια στους λαούς της. Και είναι οι ίδιοι που έκαναν τον πόλεμο ενάντια στο Άφριν εφικτό.

Η πραγματικότητα αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Παρά τις επιφανειακές διαστρεβλώσεις σε αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ μεμονωμένων κρατών, η διεθνής στήριξη στο καθεστώς του Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτη. Χωρίς τα κόκκινα χαλιά για τον Ερντογάν, οικονομική βοήθεια, παραδόσεις όπλων και συνεργασία μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο ενάντια στην δημοκρατική αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τουρκικός φασισμός δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ούτε για μια μέρα. Αλλά όσο τα λεφτά συνεχίζουν να ρέουν ελεύθερα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη και η ελευθερία θα σπανίζουν. Το να βασιστείς στην ανθρωπιά των κυρίαρχων δυνάμεων σε αυτή την κατάσταση είναι σκέτη τρέλα. Γι αυτό δεν θα θέλαμε να σπαταλήσουμε το σάλιο μας καλώντας αυτές τις δυνάμεις να επέμβουν.

Καλούμεσε κοινωνική ανυπακοή

Το κάλεσμα μας είναι προς όλ@ που ονειρεύονται μαζί με μας έναν άλλο κόσμο και είναι έτοιμες να παλέψουν για αυτόν. Απευθυνόμαστε σε όλους τους επαναστατημένους ανθρώπους, όλους αυτούς που θεωρούν τ@ς εαυτ@ς τους δημοκράτ@ς, αντιφασίστ@ς, φεμινιστ@ς, όλ@ς όσ@ς παλεύουν για ένα οικολογικό μέλλον. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς. Υπερασπίζοντας την επανάσταση της Ροζάβα μαζί, υπερασπιζόμαστε όλες μας τις ελπίδες. Και για αυτό, με το πνεύμα της απελευθέρωσης του Κομπάνι, τις παγκόσμιες μέρες για το Κομπάνι και το Άφριν, καλούμε για:

  • Να οργανωθούν επιτροπές αντίστασης στις γειτονιές και τις πόλεις μας για να υπερασπιστούν την επανάσταση
  • Να βρεθούμε όλοι μαζί και να διαδηλώσουμε στους δρόμους για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην επανάσταση στη βόρεια Συρία στις 27 Ιανουαρίου. Να θυμηθούμε μαζί την αντίσταση και την απελευθέρωση του Κομπάνι.
  • Να χρησιμοποιήσουμε αποφασιστικές και δημιουργικές δράσεις κοινωνικής ανυπακοής για να διακόψουμε την παραγωγή και εξαγωγή όπλων και να διαταράξουμε την καθημερινή ζωή πολιτικών κομμάτων υπεύθυνων για τις συμφωνίες με το τουρκικό καθεστώς στις 28 Ιανουαρίου. Να φανερώσουμε τις ταυτότητες αυτών που επωφελούνται από τον πόλεμο, αυτούς που τον χρηματοδοτούν και που τον οδηγούν.

Μαζί θα κάνουμε την 27ηκαι 28η Ιανουαρίου δύο μέρες παγκόσμιας αντίστασης ενάντια στον τουρκικό φασισμό. Μαζί θα παρέμβουμε στη μουδιασμένη ρουτίνα του πολέμου και της καταπίεσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με ποικίλες μορφές δράσης. Μαζί θα δείξουμε ότι αυτή η επανάσταση δεν είναι μόνη της!

Ας σταθούμε ενωμένοι ενάντια στον φασισμό!

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Η επανάσταση στη Ροζάβα θα νικήσει! Ο φασισμός θα ηττηθεί!

Διεθνιστική κομμούνα της ΡοζάβαΔημοκρατική ομοσπονδία της Βόρειοανατολικής Συρίας02/01/2019

Μετάφραση: Φίλες και φίλοι από το Ηράκλειο Κρήτης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *