Ενημέρωση απο την εκδήλωση μνήμης στον Haukur Hilmarsson και τους διεθνιστές μάρτυρες της Rojava στην Ελλάδα (24/2/19)

https://athens.indymedia.org/post/1596256/

από Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

10/03/2019 4:58 μμ.

Στις 24/2/2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και συνέχειας στην Ελλάδα για τους διεθνιστές μαρτυρες της Rojava. Την ίδια χρονική περίοδο, 1 χρόνο πρίν, οι δυνάμεις των YPG/YPJ/QSD, υπερασπίστηκαν την αυτονομία της Rojava και ειδικότερα του Αφρίν απο την εισβολή του τουρκικού στρατού. Αναμεσά στους μαχητές της ελευθερίας βρέθηκαν και διεθνιστές σύντροφοι, κάποιοι-ες απο αυτούς αυτές έπεσαν μάρτυρες της αντίστασης.

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ HAUKUR HILMARSSON

 

Στις 24/2/2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και συνέχειας στην Ελλάδα για τους διεθνιστές μαρτυρες της Rojava. Την ίδια χρονική περίοδο, 1 χρόνο πρίν, οι δυνάμεις των YPG/YPJ/QSD, υπερασπίστηκαν την αυτονομία της Rojava και ειδικότερα του Αφρίν απο την εισβολή του τουρκικού στρατού. Αναμεσά στους μαχητές της ελευθερίας βρέθηκαν και διεθνιστές σύντροφοι, κάποιοι-ες απο αυτούς αυτές έπεσαν μάρτυρες της αντίστασης.

Ο αναρχικός Haukur Hilmarsson, εθελοντής του RUIS, (Sahin Huseyni) πολέμησε μέσα απο το International Freedom Battalion και τις δυνάμεις των YPG. Σύντροφοι και οργανώσεις με αναφορα στους αγώνες στο Κουρδιστάν και την Τουρκία παρευρέθηκαν τιμώντας τους μάρτυρες και την επανάσταση της Rojava. Επίσης παρευρέθηκαν αναρχικοί σύντροφοι απο τον Ελλαδικό χώρο.

Ο Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστική Αλληλεγγύης (RUIS), απεύθυνε λόγο για την επανασταση της Rojava, τους μάρτυρες και την επαναστατική πορεία του εθελοντή μαχητή του s. Sahin Huseyni.

Μετά το πέρας των ομιλιών τα παιδιά οικογενειών που παρευρέθηκαν τραγούδησαν είπαν κούρδικά τραγούδια για τους παρευρεσκόμενους. Ακολούθησε συλλογική κουζίνα.

Το κείμενο του RUIS, όπως διαβάστηκε με ζωντανή μετάφραση στα κουρδικά:

Σύντροφοι,

‘’Χαιρετίζουμε την σημερινή εκδήλωση. Χαιρετίζουμε όλες τις οργανώσεις και τους συντρόφους που έχουν σταθεί έμπρακτα αλληλέγγυοι με την επανάσταση της Ροζάβα και της δημοκρατικής Συρίας. Η Ροζάβα είναι η επάνασταση της εποχής μας, που με το παράδειγμά της, έχει ανοίξει δρόμο ελευθερίας σε όλα τα μήκη του που κυριαρχεί ο καπιταλιστικός κόσμος και οι τα κράτη μηχανισμοί του. Είναι μια επανάσταση που με την εργασία των κούρδων συντρόφων και των οργανώσεών τους (του PYD και των YPG/YPJ), οι οργανώσεις απο την Τουρκία, την Ελλάδα και απο άλλες χώρες, έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούνε την επανάσταση και να την ενισχύσουν. Στο υπαρκτό ‘εδαφος της Ροζάβα αποκτούμε τις γνώσεις για να κάνουμε την επανάσταση ακόμα μεγαλύτερη. Μας δίνει την δυνατότητα να πετύχουμε μια κοινωνική-πολιτική και πραγματική αλλαγή απο εκεί που προερχόμαστε. Την ίδια στιγμή τα κινήματα να αποκτήσουν συντροφικές σχέσεις και να εννωθούν στη βάση του συνομοσπονδισμού.

Ως Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης (RUIS) βρεθήκαμε απο το 2015 στα εδάφη της Rojava. Η δημοκρατική αυτονομία, ενα κοινωνικό μοντέλο πέρα απο το έθνος-κράτος και την φιλελεύθερη-καπιταλιστική οικονομία, είναι ο δρόμος για την ελευθερία που αναδύεται απο το δυτικό κουρδιστάν (Rojava-Kurdistan). Μια επαναστατική διαδικασία που βασίζεται στην συνύπαρξη και των συντονισμό διαφορετικών κοινωνικών, πολιτικών και εθνοτικών συνόλων της κοινωνίας. Ως αναρχικοί και εμπρακτα αλληλέγγυοι, αποδεχτήκαμε τα προτάγματα των αγωνιζόμενων λαών στη Rojava και δεσμευτήκαμε απόλυτα σε αυτά. Η οργάνωση των κομμουνών, των γυναικείων σωμάτων σε κάθε επίπεδο, η ισότιμη συνύπαρξη, είναι προτάγματα που προσπαθούμε να αναδείξουμε και στους αγώνες που συμμετέχουμε στον ελλαδικό χώρο. Όσο ενισχύοταν αυτός ο κόσμος και όσο κέρδιζε έδαφος, ήταν επακόλουθο να μπεί στο στόχαστρο των κρατών και των συμμοριών τους.

Η αντίσταση στο Kobane ήταν μια στιγμή σταθμός στην ιστορία της Rojava, αλλά και ένα ηχυρό μηνυμα σε επαναστατικές δυμάμεις και συντρόφους. Η ηρωική στάση των YPG/YPJ και του κουρδικού λαού μας έφερε μπρος των ευθυνών μας να σταθουμε αλληλέγγυοι σε μια κοινωνία που δομείται πολύ κοντα σε αυτό που θέλουμε να δομήσουμε. Μια κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή όλων, τη δέσμευση στους αγώνες, τη δημιουργική ζωή.

Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και συνέχειας για τους μάρτυρες του Αφρίν. Οι σύντροφοί μας στάθηκαν απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό και φασισμό. Σταθηκαν απέναντι σε ενα δηλωμένο εχθρό της επανάστασης στο Κουρδιστάν και τη Μ. Ανατολή ευρύτερα. Έπραξαν με ευθύνη το διεθνιστικό τους καθήκον και έδειξαν πως η νίκη επι του φασισμού είναι υπόθεση που ξεπερνά τα όρια των συνόρων και της εθνικής καταγωγής. Είναι υπόθεση κάθε λαού, κάθε κινήματος, κάθε καταπιεσμένου-ης.

Ο Haukur Hilrmarsson (Sahin Huseyni) είναι ένα ζωντανό παράδειγμα διεθνιστή αγωνιστή. Παρά το ότι είχε μια απλή ζωή ως εργάτης, αντιλήφθηκε τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και βίωσε την κρατική καταστολή. Ο σύντροφος Sahin πρωτοστάτησε σε ακτιβιστικές δράσεις στην Ισλανδία ενάντια στην οικονομική κρίση και όταν συνελλήφθηκε, συσπείρωσε γύρω του πολλούς συντρόφους. Μαζί με τους συντρόφους του στην Ισλανδία συμμετείχαν σε κατάληψη, την οποία υπερασπίστηκαν απο το κράτος. Ήταν ενάντια στα σύνορα και τις απελεάσεις μεταναστών. Κατάφερε να σταματήσει 1 αεροπλάνο, σταματόντας την απέλαση ενός φίλου του. Η θέληση του για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγύης το έφεραν αντιμέτωπο με το δράμμα εκατομμυρίων που για να ζήσουν πέρα απο τον πόλεμο, πνίγονται και ξεβράζονται στις θάλασσες της Ελλάδας και του Αιγαίου. Ήταν εκεί που ο σύντροφος Sahin είδε με τα ίδια του τα μάτια το θάνατο εκεινων που εκτοπίζονται απο τους πολέμους.

Η παρουσία του στον Ελλαδικό χώρο ήταν σταθμός για τον ίδιο, καθώς και για τους συντρόφους του. Ήρθε σε επαφή με κοινότητες γνώρισε παραπέρα για την επανάσταση της Rojava. Ήταν η προσπάθειά του να στηρίξει τους καταρεγμένους να πιστέψουν στον εαυτό τους και να διεκδικήσουν την ισχύ τους. Ο σύντροφος Sahin ήταν σύντροφος, εργάτης, ελεύθερος και δίκαιος στην καθημερινότητά του. Την ίδια στιγμή μελετούσε την επανάσταση στη Rojava, την ιδεολογία του Ocalan και την κουρδική γλώσσα. Ως αναρχικός, ήταν απο εκείνους που έκαναν πράξη την αυτοοργάνωση και εξελίσσονταν πέρα απο τους δογματισμούς και τις αγκυλώσεις του δυτικού κόσμου.

Ο s. Sahin ήταν εθελοντής του RUIS. Εκπαιδεύτηκε στο s, Serkan MLKP tabur και πολέμησε μέσα απο το International Freedom Battalion (IFB), μια στρατιωτική δομή του YPG/YPJ. Απέναντι στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, έγινε κομμάτι του πιο μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα της εποχής. Πολέμησε μέσα απο τις τάξεις των YPG απέναντι στους τυράννους του Daesh και στις τζιχαντιστικές συμμορίες που στηρίζονται και ελέγχονται απο το καθεστώς Ερντογάν. Στην αντίσταση του Αφρίν έζησε και πολέμησε μέσα στο λαό και δεσμευμένος στο διεθνιστικό καθήκον. Ήταν διεθνιστής που που πάλεψε για την εννότητα όλων των επαναστατικών δυνάμεων του Κουρδιστάν, της Τουρκίας και απο τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Ως επαναστάτης, το έργο του είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα των διεθνιστών στην επανάσταση της Rojava. Ο διεθνισμός είναι ο κοινός αγώνας για την ελευθερία. Ο Sahin Huseyni, η Helin Cerecox, o Kendal Breyzh, ο Sevger Makhno, ο Baran Galicia, η Legerin Ciya, η Avesta Xabur, ο Illan Dara, η Barin Kobane, ο Polat Afrin, οι κομμουνιστές επαναστάτες-μάρτυρες και οι μάρτυρες των YPG/YPJ/QSD είναι το παράδειγμα της ‘’αντίστασης της εποχής μας’’, της αντίστασης του Αφρίν.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον διεθνιστικό-αντιφασιστικό αγώνα. Ο συνομοσπονδισμός και το ακρατικό μοντέλο είναι ο δρόμος για την συνύπαρξη και την ελευθερία. Οφείλουμε να διδαχτούμε απο τον βίο και τα προτάγματα των μαρτύρων.’’

Τιμή, μνήμη και συνέχεια για τον αναρχικό Haukur Hilmarsson και για όλους του μάρτυρες της Rojava

Να απλώσουμε τον σπόρο της επανάστασης στα κινήματά μας και να σταθούμε απο κοινού και με εννότητα

Η νίκη επι του φασισμού είναι υποθεσή μας, υπόθεση του καθενός, είναι στο τέλος όλης της ανθρωπότητας

Ζήτω η νίκη!

Sehid Namirin!

 

STATEMENT OF REMEMBRANCE AND FOR THE FUTURE OF THE STRUGGLE FOR INTERNATIONALIST MARTYRS AND HAUKUR HILMARSSON

“Comrades,

We salute today’s event. We salute all the organizations and comrades who have stood in solidarity in deed with the revolution of Rojava and democratic Syria. Rojava is the revolution of our era, which, by its paradigm, has paved the way for freedom in all the latitudes where the capitalist world and its states-mechanisms rule. It is a revolution where, as a result of the work of Kurdish comrades and their organizations (PYD and YPG/YPJ), organizations from Turkey, Greece and elsewhere have the opportunity to learn from the revolution and to reinforce it. In the real ground of Rojava we are gaining knowledge so that we make the revolution even greater. It lends us the possibility to achieve a socio-political and real transformation in the places where we come from. At the same time, it creates the possibility for movements to build relations of comradeship and to unite on the basis of con-federalism.

As Revolutionary Union of Internationalist Solidarity (RUIS), we have been on the ground of Rojava since 2015. Democratic autonomy, a social model beyond the nation-state and the liberal-capitalist economy, is the way towards freedom, a way emerging from west Kurdistan (Rojava-Kurdistan). It is a revolutionary process that is based on the co-existence and coordination of different social, political and ethnic groupings of society. As anarchists and solidarians in deed, we accepted and fully committed to the visions of the struggling peoples in Rojava. The organization of the communes, of the women’s groups on every level, the equal participation, these are proposals we try to accentuate in the struggles in which we participate in the greek territory. As long as this new world and all its achievements are reinforced, it is bound to become the target of states and their gangs.

The resistance in Kobane was a pivotal moment for the history of Rojava, and also a loud message to revolutionary forces and comrades. The heroic stance of YPG/YPJ and of the kurdish people, brought us face to face with our responsibility to stand in solidarity with a society that is being constructed along the lines of what we want to build. A society based on participation of all, on commitment to the struggles, on creative life.

Today is a day of remembrance and continuity for the martyrs of Afrin. Our comrades stood against Turkish expansionism and fascism. They stood against a declared enemy of the revolution in Kurdistan and the greater Middle East. Responsibly, they fulfilled their internationalist duty and demonstrated that victory over fascism is a matter that surpasses the boundaries and borders of ethnic origin. It is a matter of every peoples, of every movement, of every oppressed person.

Haukur Hilmarsson (Sahin Huseyni) is a true paradigm of an internationalist fighter. Despite the fact that he had a simple life as a worker, he realized the dead ends of capitalism and experienced state repression. Comrade Sahin played a leading part in activism in Iceland against the financial crisis, and when he was arrested he rallied many comrades around him. Along with his comrades in Iceland he participated in squats which they defended against state repression. He was against borders and the deportations of migrants. He managed to stop a flight, halting in this way the deportation of his friend. His desire for a society of equality and solidarity brought him face to face with the tragedy of millions who, in search of a life away from war, drown and are washed up in the shores of the Aegean sea. It was there where comrade Sahin saw with his own eyes the death of those who are displaced by war.

His presence in the greek territory was a pivotal stop-over for him, as well as for his comrades. He came into contact with communities and he acquired further knowledge about the revolution of Rojava. It was his effort to support the oppressed in believing in themselves and in claiming their power. Comrade Sahin was a comrade, a worker, free and just in his daily life. At the same time he studied the revolution in Rojava, the ideology of Ocalan and the kurdish language. As an anarchist, he was one of those who put self-organization into practice, and he evolved beyond the dogmatism and rigidities of the western world.

Comrade Sahim was a volunteer of RUIS. He was trained in S. Serkan MLKP tabur and he fought in the ranks of the International Freedom Battalion (IFB), a military structure of YPG/YPJ. Faced with the rise of fascism in Europe, he became a part of the greatest antifascist struggle of our era. He fought through the ranks of YPG against the tyrants of DAESH and the jihadist gangs which are supported and controlled by the Erdogan regime. In the resistance of Afrin, he lived and fought among the people and in full commitment to his internationalist duty. He was an internationalist who fought for the unity of all revolutionary forces of Kurdistan, of Turkey and of the rest of the world.

As a revolutionary, his work forms part of the greater struggle of internationalists in the revolution of Rojava. Internationalism is the common struggle for freedom. Sahin Huseyni, Helin Cerecox, Kendal Breyzh, Sevger Makhno, Baran Galicia, Legerin Ciya, Avesta Xabur, Illan Dara, Barin Kobane, Polat Afrin, the communist revolutionary-martyrs and the martyrs of YPG/YPJ/QSD are the paradigm of the “resistance of our era”, the resistance of Afrin.

It is our duty to continue the internationalist-antifascist struggle. Con-federalism and the stateless model are the way towards co-existence and freedom. We ought to be taught from the life and the visions of the martyrs.”

Honour, remembrance and continuity for anarchist Haukur Hilmarsson and for all the martyrs of Rojava

Lets spread the seed of the revolution to our movements and stand in common and in unity

Victory over fascism is our matter, it is the matter of each and everyone of us, in the end it is the matter of the whole of humanity

Long live victory!

Sehid Namirin!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *