ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 1.3.20

 

https://athens.indymedia.org/post/1603363/

 

από Αντιφασίστ(ρι)ες

01/03/2020 9:35 μμ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 1.3.20

Τις τελευταίες ώρες, ενώ χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες είναι εγκλωβισμένοι/ες στη γκρίζα ζώνη των συνόρων στον Έβρο, δεχόμενοι/ες βίαιη καταστολή από ΜΑΤ και στρατό, στο νησί της Λέσβου το ρόλο της βίαιης “φύλαξης” των συνόρων έχουν αναλάβει οι κάτοικοι του νησιού, με τις ευλογίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανοχή λιμενικού και αστυνομίας. Από το πρωί της Κυριακής 1/3, συγκεντρωμένο πλήθος απέτρεψε βιαίως την εγκατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας νεοαφιχθέντων μεταναστ(ρι)ών, στήνοντας μπλόκο σε όλες τις εισόδους του χωριού, τακτική που ομάδες κατοίκων εφαρμόζουν εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, στοχοποιώντας μετανάστ(ρι)ες και εργαζόμενες/ους σε ΜΚΟ. Η συγκέντρωση ενορχηστρώθηκε από τις τοπικες αρχές και στηρίχθηκε εμπράκτως από Κύτελη, Μουτζούρη και Αθανασίου.

Την ίδια ώρα, βάρκα με περίπου 40 άτομα προσέγγιζε το λιμάνι της Θερμής, όπου ντόπιοι πολίτες εμπόδισαν βιαίως την αποβίβασή τους στη στεριά, υπό την εγκληματική αδράνεια του λιμενικού. Το ίδιο συγκεντρωμένο πλήθος προέβη σε επιθέσεις και βίαιους τραμπουκισμούς μεταναστ(ρι)ών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων, με αποκορύφωμα το σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ξένου δημοσιογράφου. Παράλληλα, άρχισαν να οργανώνονται φασιστικά μπλόκα στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, στα οποία οι συγκεντρωμένοι με χρήση λοστών και παλουκιών πραγματοποιούν face control και εξακρίβωση στοιχείων, με σκοπό τις επιθέσεις σε μετανάστ(ρι)ες και εργαζόμενες/ους σε ΜΚΟ. Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Συκαμνιάς, η δομή υποδοχής και προσωρινής διαμονής (stage 2) καίγεται μετά από εμπρησμό.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο τις τελευταίες ώρες, είναι ότι το μπλόκο που έχει στηθεί και δρα ανενόχλητο στο χωριό της Μόριας εδώ και πάνω από δύο βδομάδες, επεκτείνεται σε κάθε γωνιά του νησιού, φιλοδοξώντας να επιβάλλει ένα καθεστώς εκφασισμού, πολιορκίας και τρομοκράτησης μεταναστ(ρι)ών, εργαζομένων σε ΜΚΟ και αλληλέγγυων. Από την πλευρά μας έχουμε αποφασίσει ότι απέναντι σε πογκρόμ, ρατσιστική βία και εκφασισμό δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι/ες. Αυθόρμητα καλέστηκε αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση το λιμεναρχείο και αίτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστ(ρι)ών που έπλεαν για πάνω από τρεις ώρες στο λιμανάκι της Θερμής. Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, εκατοντάδες μετανάστ(ρι)ες παραμένουν εγκλωβισμένες/οι στις βόρειες ακτές του νησιού και φασιστικά τάγματα εφόδου οργανώνουν τις επόμενες επιθέσεις τους.

Ως αντιφασίστες και αντιφασίστριες του νησιού δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, να δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και να στεκόμαστε εμπόδιο σε κάθε ρατσιστική ρητορική και βία.

ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αντιφασίστες/αντιφασίστριες

Λέσβος, 1/3/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *