ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ 2.3.20

 

https://athens.indymedia.org/post/1603391/

 

από Αντιφασίστ(ρι)ες

03/03/2020 2:49 μμ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ 2.3.20

Συνεχίζοντας την ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο νησί της Λέσβου, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 2/3 υπήρχε συνεχής παρουσία στα γνωστά μπλόκα των ακροδεξιών, τόσο στη Μόρια όσο και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, υπό την κάλυψη της αστυνομίας. Έκαναν face control σε όποιο αυτοκίνητο ή μηχανάκι περνούσε, τραμπουκίζοντας όποιους έκριναν ως εργαζομένους σε ΜΚΟ. Το επόμενο πρωί υπήρξε άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ απέναντι σε μετανάστες έξω από το camp της Μόριας.

Στις 11:00 το πρωί έγινε συγκέντρωση αλληλέγγυου κόσμου στο πάρκο του ΙΚΑ, με σκοπό την οργάνωση αντιφασιστικών δράσεων μέσα στην ημέρα. Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, εμφανίστηκε ένας μικρός αριθμός ακροδεξιών που τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες τον κόσμο που συμμετείχε. Έπειτα από πρόκληση μικρής έντασης στο σημείο και κάλεσμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στοχοποιούσε τη συνέλευση, αποφασίστηκε η μετακίνησή της στην πλατεία Σαπφούς. Ύστερα από κάποια ώρα, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στην πλατεία μεταφέρθηκε στον χώρο της κατάληψης του Μπινείου. Η συνέλευση που ακολούθησε αποφάσισε την περιφρούρηση της κατάληψης με συνεχή παρουσία στο χώρο, καθώς είχε καλεστεί διαδικτυακά συγκέντρωση στις 18:00 ώρα στην υποστολή της σημαίας από ακροδεξιούς. Το κάλεσμα αυτό συσπείρωσε τελικά γύρω στα 100-150 άτομα, με συνθήματα όπως «Η Λέσβος είναι ελληνική», κ.α. να ακολουθούν μετά τον εθνικό ύμνο.

Εντωμεταξύ, οι μετανάστ(ρι)ες που έφτασαν το προηγούμενο βράδυ με βάρκες σε διάφορα σημεία της Λέσβου είχαν μεταφερθεί στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού, όπου διανυκτέρευσαν και διέμειναν καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Στήθηκαν κοντέινερ για την καταγραφή τους επί τόπου, ενώ δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό για αρκετές ώρες. Υπήρξαν ορισμένες αφίξεις μεταναστών με βάρκες και ο θάνατος ενός μικρού παιδιού.

Αργά το απόγευμα και το βράδυ, ομάδες ακροδεξιών, κυρίως νεαρής ηλικίας περιφέρονταν σε διάφορα σημεία μέσα και έξω από την πόλη, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντάσεις, συνεχίζοντας τα μπλόκα και το face control στα γνωστά σημεία. Δεν έλειπαν οι “βόλτες” γύρω από την κατάληψη του Μπινείου, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση του χώρου, όμως η συνεχής παρουσία κόσμου δεν επέτρεψε την οποιαδήποτε κίνηση.

Κάποια στιγμή το βράδυ ένα μεγάλο πλήθος μεταναστ(ρι)ών, γύρω στα 1000 άτομα, ξεκίνησε να κατεβαίνει από το camp της Μόριας προς το λιμάνι, καθώς είχε διαδοθεί ευρέως η φήμη ότι πλοία βρίσκονταν στο λιμάνι για να μεταφέρουν κόσμο στην Αθήνα. Αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν στήσει μπλόκο στο Καρά Τεπέ, απέτρεψαν την είσοδό τους στην πόλη και τους οδήγησαν με συνοδεία πίσω στη Μόρια. Την ίδια ώρα παρέμενε και το μπλόκο των ακροδεξιών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, που συγκεντρώνονταν με σημαίες και στυλιάρια.

Όσο συνεχίζουν οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Έβρο, ο πρωθυπουργός της χώρας ζητά από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex ενίσχυση των δυνάμεων της, για την αύξηση της “προστασίας” των συνόρων της χώρας. Εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να καταδικάσουμε αυτές τις πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν στο θάνατο και να συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των μεταναστών, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη μετακίνηση.

ΟΥΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ, ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ – ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ANOIΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Αντιφασίστες/ριες Λέσβος 2.3.20

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *