Καταγγελία-αντιπληροφόρηση για τα τελευταία γεγονότα στην Κω

https://athens.indymedia.org/post/1603779/

 

 

από Ανοιχτή Συνέλευση Κω Ενάντια Στον Φασισμό

17/03/2020 3:48 μμ.

 

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κω Ενάντια στον Φασισμό είναι μία πρωτοβουλία συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων ντόπιων και μεταναστων/ριων που τάσσονται ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα κείμενο αντιπληροφόρησης το οποίο περιγράφει τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στην Κω.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

Η χρήση της θεωρίας της ασύμμετρης απειλής και της «εισβολής» των μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα που παρατηρούμε κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες στον κυρίαρχο λόγο και τα ΜΜΕ μόνο τυχαία δεν είναι. Αποτελεί κρατική επιλογή για την εξήγηση και διαχείριση των γεγονότων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου, επιλογή που άνοιξε την πόρτα στον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο αλλά και στο παρακράτος, ειδικότερα στις περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταφέρει να βρει το κράτος την κοινωνική συναίνεση που επιθυμούσε, μετά την αποτυχημένη παρέμβαση και καταστολή σε Χίο και Μυτιλήνη για την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μέσω του εθνικιστικού δηλητηρίου και του φόβου. Τα αντανακλαστικά ενός κομματιού αυτών των κοινωνιών λειτούργησαν επιθετικά προς τους μετανάστες/πρόσφυγες και ακολουθώντας πλήρως την κρατική γραμμή επιτέθηκαν σε εργαζόμενους ΜΚΟ αλλά και σε δομές αλληλέγγυων ομάδων, όπως την πυρπόληση αποθήκης με ρουχισμό που προοριζόταν για πρόσφυγες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη Χίο.

Όλα τα παραπάνω τα είδαμε να συμπυκνώνονται και στην κοινωνία της Κω.

  • Στις 13/2/2020 τέσσερα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στον δρομο από το ΚΥΤ Κω προς το Πυλί προσεγγίστηκαν από τέσσερις ντόπιους νεαρούς, οι οποίοι τους επιτέθηκαν στην αρχή λεκτικά και στη συνέχεια σωματικά. Άμεσα κατέφτασαν ακόμη δέκα άτομα με καλυμμένα πρόσωπα τα οποία περικύκλωσαν τα παιδιά και τα ξυλοφόρτωσαν. Τα προσφυγόπουλα ευτυχώς διέφυγαν τρέχοντας με ελαφρά τραύματα.• Στις 24/2/2020 αφεντικό της Κω επιτέθηκε σε παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στο hotspot και εργάζονται σε επιχείρηση του. Η απάντησή του στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων, ήταν η επίθεση με το αυτοκίνητό του που είχε σαν αποτέλεσμα τον επικίνδυνο τραυματισμό του ενός. Παράλληλα υπάρχουν πολλές καταγγελίες προσφύγων/ μεταναστών εργατών για αφεντικά που αρνούνται να τους πληρώσουν.• Μετά την ανακίνηση από το κράτος του ζητήματος της διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού με την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών- προσφύγων κυρίως στο χωριό που γειτνιάζει με το Hotspot, όπως για παράδειγμα στις 27/2/2020 με τον προπηλακισμό που είχε σαν αποτέλεσμα των τραυματισμό δύο Σύριων προσφύγων.• Στις 2/3/2020 εμφανίζεται ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπό τον τίτλο «προστασία σε Κως δωδεκανησου», όπου γίνονται δημόσια καλέσματα για να μιμηθούν πράξεις όπως η απώθηση της βάρκας με τους πρόσφυγες στην Λέσβο, διοργανώνοντας περιπολίες στις περιοχές του Φάρου και του Ψαλιδίου. Παράλληλα παρακινούσαν ανοικτά σε εγκληματικές ενέργειες, στοχοποιώντας τυφλά οποιονδήποτε δεν συμφωνεί μαζί τους. Αυτή η στοχοποίηση προέρχεται από ανθρώπους που μετέχουν στις δύο μεγαλύτερες δημοτικές παρατάξεις στην Κω, πράγμα που δείχνει ότι το φαινόμενο έχει βαθιές θεσμικές ρίζες και είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερα συστηματική ήταν η στοχοποίηση των εργαζομένων στο hotspot υπό την συνωμοσιολογική παράνοια ότι «αυτοί προκαλούν τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές».• Η δημόσια παρακίνηση στις παραπάνω εγκληματικές πράξεις οδήγησε στην επικίνδυνη επίθεση σε βαν ΜΚΟ, στις 5/3/2020 σε δρόμο έξω από το hotspot από όχλο ντόπιων κατοίκων και μαθητών. Συγκεκριμένα το βαν στο οποίο επέβαιναν εργαζόμενοι και δύο πρόσφυγες που έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ακινητοποιήθηκε και μετά από λεκτική επίθεση έσπασαν όλα τα τζάμια του οχήματος και επιχείρησαν να ανάψουν καπνογόνο και να το ρίξουν μέσα σε αυτό.

Οι γυμνές ζωές των προσφύγ(ισσ)ων/μεταναστ(ρι)ών έχουν γίνει διαπραγματευτικό χαρτί των κρατών και της Ε.Ε. Ο φασιστικός λόγος παρελαύνει ξεδιάντροπα στον δημόσιο διάλογο και οι παρακρατικές πρακτικές είναι σε πλήρη εφαρμογή. Οι επιθέσεις δε ενάντια σε πρόσφυγ(ισσ)ες/μετανάστ(ρι)ες και εργαζόμενους/ες διοργανώνονται μπροστά στα μάτια των εισαγγελικών αρχών.

Η πραγματική εισβολή είναι το εθνικιστικό δηλητήριο και ασύμμετρη απειλή είναι ο εκφασισμός της κοινωνίας και ο ρατσιστικός λόγος που έχει διαχυθεί από τους θεσμικούς φορείς της.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ – ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Κω Ενάντια Στον Φασισμό

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *