Τρία επίπεδα περιορισμού των προσφύγων στα κέντρα λόγω κορωνοϊού

 

https://athens.indymedia.org/post/1604491/

 

από LA

16/04/2020 1:42 μμ.

 

To Spiegel δημοσιεύει σήμερα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για 3 διαφορετικά σενάρια εξάπλωσης μιας μόλυνσης από CoVid19 στα ανοιχτά κέντρα κράτησης μεταναστών/τριων. 2300 ευπαθή άτομα θα μεταφερθούν από Τρίτη σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. 30 άτομα στη Ριτσώνα θετικά στον κορωνοϊό, υπό καραντίνα το κέντρο εκεί, σε «προληπτική απομόνωση» με ελέγχους στις εισόδους τα κέντρα του Αιγαίου.

 

To Spiegel δημοσιεύει σήμερα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τα διάφορα σενάρια εξάπλωσης μιας μόλυνσης από CoVid19 στα ανοιχτά κέντρα κράτησης μεταναστών/τριων. 2300 ευπαθή άτομα θα μεταφερθούν από Τρίτη σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού αναφέρουν ότι υπάρχουν 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Ριτσώνα, ενώ κέντρο εκεί βρίσκεται υπό πλήρη καραντίνα. Σε «προληπτική απομόνωση» με ελέγχους στις εισόδους και μερική απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν τεθεί τα κέντρα του Αιγαίου.

Στάδιο 1: Δεν υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις, τα κέντρα θα τεθούν υπό προληπτική απομόνωση

Οι αρχές περικυκλώνουν το ανοιχτό ανοιχτό κέντρο κράτησης. Η αστυνομία ελέγχει σε δύο σημεία ελέγχου και επιβάλλει μερική απαγόρευση κυκλοφορίας. Ορίζεται η λεγόμενη «θερμή ζώνη». Εκεί μπορούν οι νέες αφίξεις να κάνουν το τεστ για τον ιό και τα θετικά κρούσματα να απομονωθούν. Αυτό το σενάριο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή στους καταυλισμούς του Αιγαίου.

Στάδιο 2: Πρώτες περιπτώσεις, καραντίνα

Οι αιτούντες άσυλο δεν επιτρέπεται πλέον να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο. Οι υπάλληλοι των ΜΚΟ επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο με ειδική άδεια. Μόνο γιατροί, αστυνομικοί και άλλες δυνάμεις ασφαλείας επιτρέπεται να εισέλθουν στο στρατόπεδο. Δημιουργούνται οι λεγόμενοι σταθμοί υγείας, οι οποίοι αποτελούνται από αίθουσα εξετάσεων, χώρο ξεκούρασης και σταθμό καραντίνας για 30 άτομα.

Στάδιο 3: Ο ιός εξαπλώνεται, εκκένωση

Εάν ο ιός εξαπλωθεί γρήγορα, οι ασθενείς πρέπει να διαχωριστούν τελείως από τα υγιή άτομα. Ανάλογα με το εάν περισσότερα άτομα είναι άρρωστα ή υγιή, η μικρότερη ομάδα από αυτές τις δύο τίθεται υπό εκκένωση. Άρα μπορεί να είναι όλοι/ες οι ασθενείς που πρέπει να μείνουν στη Μόρια και μόνο τα άτομα που είναι αρνητικά στον ιό να φύγουν από το στρατόπεδο. Ειδικά τα ευάλωτα και τα χρόνια ασθενή άτομα θα μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλείς χώρους.Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν και να περιθαλφθούν σε νοικιασμένα σκάφη, αθλητικούς χώρους ή ξενοδοχεία. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή οι δήμαρχοι στα νησιά του Αιγαίου δεν θα είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν έφεση σε αυτό το σενάριο

Ενημέρωση από Ριτσώνα

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Ριτσώνα, βόρεια της Αθήνας, οι αρχές αντιμετωπίζουν πόσο δύσκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο ένα ξέσπασμα κορωνοϊού ακόμη και σε συγκριτικά καλά εξοπλισμένους καταυλισμούς. Ο καταυλισμός έχει τεθεί υπό καραντίνα όπως προβλέπεται στο στάδιο 2.Ωστόσο, τα μολυσμένα άτομα αρνήθηκαν να απομονωθούν για μέρες. Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές μπόρεσαν να τα πείσουν να απομονωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες SPIEGEL, τουλάχιστον 30 αιτούντες άσυλο έχουν πλέον μολυνθεί. Πριν από μια εβδομάδα υπήρχαν 24.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *