Η κυβέρνηση και όχι οι γιατροί είναι υπεύθυνη για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα

https://eksegersi.gr/katastoli/%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CF%80/

Απο Eksegersi.gr στις 4 Φεβ 2021, 14:31

Σήμερα το πρωί, στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι πριν από τρία 24ωρα η εποπτεύουσα τις φυλακές Δομοκού εισαγγελέας Λαμίας εξέδωσε διάταξη με την οποία ζητά από τους γιατρούς του νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, να παρακάμψουν τη βούλησή του και να του παράσχουν ιατρική υποστήριξη.

Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την ακρίβεια της πληροφορίας. Παρόμοια έχουν γίνει και στο παρελθόν, σε άλλες απεργίας πείνας. Θυμόμαστε, για παράδειγμα, τον περιβόητο Δ. Παπαγγελόπουλο, ως προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να απειλεί με δίωξη τους γιατρούς του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλευόταν ο και τότε απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, αν δεν έσπαγαν με ιατρικό τρόπο την απεργία πείνας.

Θυμίζουμε ότι εκείνη η απεργία πείνας έληξε όταν η κυβέρνηση δέχτηκε το δίκαιο αίτημα των απεργών πείνας να ξηλώσει το μεταλλικό κλουβί που είχε κατασκευάσει γύρω και πάνω από το μικρό προαύλιο της ειδικής πτέρυγας που είχε κατασκευάσει στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ειδικά για τους κρατούμενους της υπόθεσης 17Ν (είναι ο ίδιος χώρος στον οποίο πρέπει να επαναμεταχθεί ο Δ. Κουφοντίνας, σύμφωνα με τον πρόσφατο κυβερνητικό νόμο, τον οποίο χώρο η βρόμικη προπαγάνδα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ παρουσιάζει ως… προνομιακό).

Θυμίζουμε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι απεργίες πείνας στις ελληνικές φυλακές. Διότι οι κρατούμενοι δεν κάνουν απεργία πείνας για ψύλλου πήδημα. Σχεδόν όλες οι απεργίες πείνας γίνονται με διεκδίκηση δικαιωμάτων εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου, τα οποία ετσιθελικά και παράνομα στερούν από τους κρατούμενους. Γι’ αυτό και υπάρχει το περιθώριο στις κυβερνήσεις να άρουν την αδικία. Συνήθως το κάνουν αφού πρώτα έχουν αφήσει τον απεργό πείνας να υποστεί όλη την ταλαιπωρία και να βιώσει κάποιες δραματικές και βασανιστικές μέρες, αντιμέτωπος με το φάσμα του θανάτου ή μιας βαριάς αναπηρίας.

Τον ίδιο χαρακτήρα έχει και η τωρινή απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα. Ψήφισαν έναν άδικο νόμο, με «φωτογραφικές» διατάξεις για τη χειροτέρευση των όρων κράτησής του, και στο τέλος δεν εφάρμοσαν ούτε αυτό που επιτάσσει ο νόμος τους: αντί να τον μεταγάγουν στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπεται από το νόμο τους, τον μετήγαγαν στον Δομοκό.

Ο Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα όχι την κατάργηση του νόμου, αλλά με αίτημα να εφαρμόσουν σε όλες τις πτυχές του αυτόν τον άδικο νόμο και να τον μεταγάγουν στον Κορυδαλλό. Τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο.

Τα αίσχη που έκαναν η Νικολάου και οι προϊστάμενοί της Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου έχουν καταδειχτεί και δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουμε. Η λογική τους είναι πασιφανής: «είσαι ο Κουφοντίνας, θα σε κάνουμε ό,τι θέλουμε». Σ’ αυτή τη λογική, της αντιμετώπισής του ως ανθρώπινου σκουπιδιού, αντιδρά ο Δημήτρης Κουφοντίνας με την απεργία πείνας που διανύει σήμερα την 28η μέρα της. Κρίσιμο χρονικό σημείο, αν όχι για θάνατο, τουλάχιστον για μη αντιστρεπτές βλάβες στην υγεία του.

Να παρέμβουν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών

Η ευθύνη για ό,τι συμβεί στον απεργό πείνας δεν είναι των γιατρών, αλλά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι γιατροί έχουν την εκπεφρασμένη βούληση του απεργού πείνας ότι δε θέλει οποιαδήποτε παρέμβαση που θα σπάει την απεργία πείνας. Και υπάρχει η Διακήρυξη για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών (θα την παραθέσουμε και πάλι στο τέλος), που επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό της βούλησης του απεργού πείνας, ακόμα κι αν αυτός περιέλθει σε κατάσταση απώλειας συνείδησης.

«Η απώλεια της νοητικής ικανότητας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί η πρότερη άρνηση θεραπείας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής τροφής», αναφέρει η Διακήρυξη, η οποία επίσης τονίζει: «Είναι περισσότερο ηθικό να επιτρέψεις σε έναν αποφασισμένο απεργό πείνας να πεθάνει με αξιοπρέπεια παρά να υποβάλλεις αυτό το πρόσωπο σε επανειλημμένες ιατρικές παρεμβάσεις ενάντια στην θέλησή του/της».

Τώρα που έχει γίνει γνωστό ότι εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, να υψώσουν ασπίδα μπροστά στους συναδέλφους τους του Νοσοκομείου Λαμίας, αποκρούοντας την κατασταλτική απειλή, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γιατροί δε θα γίνουν σαν τους γιατρούς στα άντρα βασανιστηρίων της χουντικής Ασφάλειας και της ΕΣΑ.

Η κατεύθυνση που δίνει η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών είναι σαφέστατη: «Οι Εθνικές Ιατρικές Ενώσεις έχουν την υποχρέωση να κάνουν προσπάθειες να αποτρέπουν τυχόν ανήθικες πρακτικές, να παίρνουν θέση και να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε ηθική παραβίαση καθώς και να τις εξετάζουν καταλλήλως».

Βασίλης Βασιλικός: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους

Στην ΕφΣυν δημοσιεύτηκε σημείωμα του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Ως συγγραφέας δε χρειάζεται συστάσεις, πολιτικά κινήθηκε σταθερά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας (σήμερα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), οπότε –αν τολμούν- ας καταγγείλουν και τον Βασιλικό ως «συνοδοιπόρο της τρομοκρατίας». Παραθέτουμε το σημείωμα του Βασίλη Βασιλικού:

«Ενας τρομοκράτης που παραδίνεται αυτόκλητος στην έδρα της Αστυνομίας δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμα και στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Σιμενόν ή της Αγκάθα Κρίστι.

Δεν είναι ακόμα σύνηθες ο ίδιος μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, όπου τα πρώτα χρόνια τα περνά στην πλήρη απομόνωση, να φτάσει στο σημείο, λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του σε όλο αυτό το διάστημα (και του βιβλίου που εξέδωσε για την περιπέτειά του πριν από μερικά χρόνια) να τύχει μιας προσωπικής δικαίωσης από την πολιτεία, με την πενθήμερη διαμονή του στο σπίτι της οικογένειάς του ανά εξάμηνο και την πάντα στη μέρα και την ώρα ακριβώς της επιστροφής του στο κελί.

Πρόκειται για τον Κουφοντίνα που εδώ και 28 μέρες διαμαρτύρεται, ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, με απεργία πείνας που κινδυνεύει να είναι μοιραία. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο -ο μη γένοιτο- θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *