Γιατροί Νοσοκομείου Λαμίας, μετά τον εισαγγελικό εκβιασμό: Δεν θα παραβιάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιατρική ηθική

https://athens.indymedia.org/post/1610648/

 

από ΚΟΝΤΡΑ

23/02/2021 9:34 μμ.

 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας, και μετά την εισαγγελική παραγγελία, δήλωσαν στην Κόντρα ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιατρική ηθική. Νομίζουμε ότι η ΟΕΝΓΕ έχει χρέος να παρέμβει ΑΜΕΣΑ, στηρίζοντας τους συναδέλφους της στη Λαμία έναντι των ανοιχτών εκβιασμών και των συγκαλυμμένων απειλών.

Γράψαμε προηγουμένως τις τελευταίες ειδήσεις για την πορεία της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που από χθες έχει μετατραπεί και σε απεργία δίψας, με την άρνηση να του τοποθετηθεί ορός ενυδάτωσης.

Πριν από λίγη ώρα, έγινε γνωστό ότι στο νοσοκομείο στάλθηκε νέα εισαγγελικήδιαταγή, που διατάζει «τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του κρατουμένου Δημητρίου Κουφοντίνα, απεργού πείνας, και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του».

Η εισαγγελική διαταγή, την οποία υπογράφει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας Αγορή Παπακώστα (την παραθέτουμε ολόκληρη στο τέλος), αναφέρεται σε χτεσινό και σημερινό έγγραφα των γιατρών της ΜΕΘ, που περιγράφουν τα γεγονότα όπως ακριβώς τα αναφέραμε στα δικά μας ρεπορτάζ χθες και σήμερα: άρνηση του Δ. Κουφοντίνα να πάρει ορό ενυδάτωσης, προσπάθεια να αφαιρέσει το φλεβοκαθετήρα, άρνηση κάθε φαρμακευτικής αγωγής. Και καταλήγουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του απεργού πείνας.

Αναφέρει αυτό που προβλέπει ο νόμος τους: «Συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου τις επιδιώξεις του και στη σταθερότητα της απόφασής του». Υπάρχει καμιά αμφιβολία για την προσωπικότητα και της σταθερότητα της απόφασης του Δημήτρη Κουφοντίνα; Οι ίδιοι οι γιατροί έχουν περιγράψει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οταν, όμως φτάνει στο διατακτικό, το εισαγγελικό έγγραφο ξεχνά την προσωπικότητα και τη σταθερότητα της απόφασης του απεργού πείνας και ζητά από τους γιατρούς να γίνουν βασανιστές. Να ενεργήσουν ενάντια στην ιατρική δεοντολογία και ηθική, προχωρώντας σε ιατρικές πράξεις (μέχρι και υποχρεωτική σίτιση, η οποία δεν αναφέρεται αλλά υπονοείται), παρά την εκφρασμένη βούληση του απεργού πείνας.

Οι γιατροί του νοσοκομείου, παρά τις άφθονες εισαγγελικές διαταγές που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα (τις αναφέρει το έγγραφο), αρνήθηκαν να μετατραπούν σε βασανιστές και να κάνουν οτιδήποτε ενάντια στη θέληση του απεργού πείνας. Εχουν σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία, όπως εκφράζεται από τη Διακήρυξη για τους απεργούς πείνας της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών και από τη σαφή τοποθέτηση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, της ΟΕΝΓΕ.

Τι θα κάνουν, δηλαδή, οι γιατροί, θα καθηλώσουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα ή θα φωνάξουν τους μπάτσους να τον δέσουν στο κρεβάτι, για να του βάλουν ορό, φάρμακα, βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά; ‘Η, έστω, θα ανεχθούν να κάνουν ιατρικές πράξεις σε έναν κρατούμενο που θα τους τον «προσφέρουν» δεμένο στο κρεβάτι; Αυτό είναι βασανιστήριο, όπως έχουν αποφανθεί και τα Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια και ο ΟΗΕ.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας, και μετά την εισαγγελική παραγγελία, δήλωσαν στην Κόντρα ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιατρική ηθική.

Νομίζουμε ότι η ΟΕΝΓΕ έχει χρέος να παρέμβει ΑΜΕΣΑ, στηρίζοντας τους συναδέλφους της στη Λαμία έναντι των ανοιχτών εκβιασμών και των συγκαλυμμένων απειλών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει όλη την ευθύνη. Αυτή οδήγησε τον Δημήτρη Κουφοντίνα στην απεργία πείνας, αυτή τον παρακολουθεί σαδιστικά να σβήνει, κωφεύοντας στις εκκλήσεις που εξακολουθούν να της απευθύνουν χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα και νομικοί του συντηρητικού χώρου.

ΥΓ. Πριν από μιάμιση ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ανέβασε το εξής μήνυμα στο Twitter: «Ο νόμοι του κράτους ισχύουν και για τους ελεύθερους πολίτες και για εκείνους που εκτίουν ποινή για εγκληματική δράση. Η δημοκρατία είναι εγγύηση δικαιοσύνης και σεβασμού δικαιωμάτων. Δεν εκδικείται αλλά ούτε εκβιάζεται! #Koufontinas». Στη γραμμή Ντόρας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *