Η πανδημία και η ανυπέρβλητη αναγκαιότητα για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και του κράτους [5/5, Στρέφη, με Ρούπα-Μαζιώτη]

https://athens.indymedia.org/post/1612348/

από Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/ριών, μεταναστών/ριων, αλληλέγγυων

02/05/2021 6:41 μμ.

 

Στην εκδήλωση θα υπάρξει επικοινωνία με τους πολιτικούς κρατούμενους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Θα παρουσιάσουν το πρόσφατο μακροσκελές και αναλυτικό κείμενο τους “Η πανδημία και η ανυπέρβλητη αναγκαιότητα για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και του κράτους” και στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Τετάρτη, 5 Μάη, στις 17:00, εκδήλωση στο λόφο Στρέφη στο πλαίσιο των αντιστάσεων στην κρατική διαχείριση του Covid19.

Στην εκδήλωση θα υπάρξει επικοινωνία με τους πολιτικούς κρατούμενους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Θα παρουσιάσουν το πρόσφατο μακροσκελές και αναλυτικό κείμενο τους “Η πανδημία και η ανυπέρβλητη αναγκαιότητα για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και του κράτους” και στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει έντυπο υλικό και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του συντρόφου και της συντρόφισσας.

Αποσπάσματα από την μπροσούρα.

“Η πανδημία του Κορωνοϊού είναι η πρώτη μεγάλη κρίση στη σύγχρονη ιστορία που ανέδειξε με τον πιο ωμό τρόπο πόσο καταστροφικό, ολέθριο, δολοφονικό για τον ίδιο τον άνθρωπο είναι το οικονομικό-πολιτικό σύστημα εξουσίας και το πολιτισμικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται. Έχουμε οδηγηθεί στο χείλος της αβύσσου και δεν πρόκειται να είμαστε ασφαλείς όσα εμβόλια κι αν ανακαλυφθούν. Ζούμε την αντίστροφη μέτρηση στον πόλεμο που έχουμε εξαπολύσει εναντίον της φύσης και είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο. Όμως αυτή είναι που μας δείχνει πιο επιτακτικά από ποτέ την αλλαγή πορείας που πρέπει να κάνουμε.”

“Η ελληνική κυβέρνηση –όπως και όλες οι κυβερνήσεις, εξάλλου –αξιοποιεί στο έπακρο την πανδημία και προωθεί με fast track διαδικασίες αναρίθμητα νομοσχέδια εκμεταλλευόμενη τους περιορισμούς της καραντίνας και την απουσία κοινωνικών αντιδράσεων σε πλήθος ζητημάτων: εκπαιδευτικά, υγεία, περιβαλλοντικά, εργασιακά, ιδιωτικό χρέος. Όλες οι εσπευσμένες αλλαγές κατατείνουν στην ίδια κατεύθυνση ενίσχυσης του κεφαλαίου εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων. Οι μαθητές και οι φοιτητές επιχείρησαν να αντισταθούν στις εκπαιδευτικές αλλαγές που πριμοδοτούν την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την εισαγωγή μόνιμης αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια και βρήκαν μπροστά τους την κρατική βία. Οι γιατροί και νοσηλευτές που διεκδικούν ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, λοιδορούνται και ενίοτε αντιμετωπίζουν και αυτοί την αστυνομική βία.”

“Μέχρι πρότινος η ιατρική παρομοίαζε το ανθρώπινο σώμα ως ένα ‘‘φρούριο’’, μια ‘‘πολεμική μηχανή’’ που εξοντώνει ό, τι ξένο εισβάλλει μέσα του και η έκβαση αυτής της μάχης είναι που κρίνει κάθε φορά αν και πόσο θα νοσήσουμε, αν ζήσουμε ή αν πεθάνουμε. Όμως, μια σύγχρονη οπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό και το ανοσιακό μας σύστημα θέτει τον οργανισμό μας σε αλληλεξάρτηση με το περιβάλλον, ως οικολογική μονάδα, με το ανοσιακό μας σύστημα να έχει διαμορφωθεί μέσα από τη μακροχρόνια συμβίωσή του με τους μικροοργανισμούς. Η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας –λένε οι ειδικοί– έχει φέρει συρρίκνωση και του ανθρώπινου μικροβιώματος και την αύξηση της ανθρώπινης νοσηρότητας. Η καταστροφή της φύσης έχει συνεπώς καταστρέψει και την φυσική ‘‘κοινότητα’’ ανθρώπου-μικροβίων, όπου η ισορροπία δημιουργείται μέσω ανταγωνιστικών, αλλά και συνεργατικών αλληλεπιδράσεων.”

“Ένα κοινωνικό μοντέλο βασισμένο στην οικολογία, τη συνεργασία, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Πού δεν θα διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, όπου κάθε κοινότητα θα είναι μια οικολογική μονάδα αδιαχώριστη με το φυσικό περιβάλλον. Μόνο με μια τέτοια προοπτική μπορούμε να ελπίζουμε στην επιβίωση της φύσης. Και μόνο με την επιβίωση της φύσης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μείνουμε ζωντανοί, να ελπίζουμε ότι θα έχουν πλανήτη να ζήσουν, ότι θα έχουν μέλλον τα παιδιά μας. Αλλιώς η ‘‘κληρονομιά μας’’ σε αυτά θα είναι μια κατεστραμμένη φύση, ένας κατεστραμμένος πλανήτης, αρρώστιες, πόλεμοι, φτώχεια, ανελευθερία, βία, θάνατος.”

Αρχεία:

Η_ΠΑΝΔΗΜΙΑ_ΚΑΙ_Η_ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ_ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ_ΓΙΑ_ΤΟ_ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ_ΤΟΥ_ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ_ΚΑΙ_ΤΟΥ_ΚΡΑΤΟΥΣ_2.pdf

covid  ανοιχτή  εα  Λόφος στρέφη  μαζιώτης  ρούπα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *