Ένα σχόλιο

 • Ελευθερία

  Θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που άρχισα να επεξεργάζομαι από τον δεκέμβρη του 2019 ακούγοντας για κάποιες ¨περίεργες¨ περιπτώσεις πνευμονίας κάπου στη γεωγραφική περιοχή της κίνας, κοντά σε υπαίθρια αγορά άγριων ζώων. Και ότι την πνευμονία αυτή την προκαλούσε κάποιος ιός, ο οποίος πέρασε στον άνθρωπο ενδεχομένως από τις νυχτερίδες μέσω του παγκολίνου (που έψαξα και έμαθα γιαυτό το ζωάκι).
  Με το σκεπτικό ότι η επιβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βιοποικιλότητα, η απώλειά της θα είχε σαν συνέπεια σοβαρά προβλήματα, σκέφτηκα.
  Από πηγές προσβάσιμες σε όλες έμαθα ότι οι κύριες αιτίες για την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι οι παρακάτω:
  1. Αλλαγές στη χρήση της γης (αποψίλωση, μονοκαλλιέργειες, αστικοποίηση)
  2. Άμεση εκμετάλλευση πόρων πχ κυνήγι, υπερεκμετάλλευση άγριων ζώων, υπεραλλίευση
  3. Κλιματική αλλαγή
  4. Ρύπανση
  Άρα σκέφτηκα η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή μείωση της βιοποικιλότητας απειλούν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του είδους μου. Και συνδέοντας με τα προηγούμενα, σκέφτηκα ότι ο ιός για τον οποίο άκουγα ότι ήταν ο εχθρός του είδους μου, μας δείχνει τους κινδύνους της υπερεκμετάλλευσης άγριων ζώων (παγκολίνος), η οποία θεωρείται μία από τις αιτίες της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας. Ψάχνοντας έμαθα για τις συνθήκες διαβίωσης της περιοχής αυτής της κίνας (για τα κτίρια που ζουν οι άνθρωποι εκεί, την περίθαλψη που δεν τους παρέχεται κλπ). Τεκμηρίωσα ακόμα ότι η εξάπλωση του ιού ήταν συνδεδεμένη με την κυκλοφορία του εμπορεύματος κλπ
  Έμαθα όμως και κάτι άλλο. Εκεί κοντά λέει ήταν και ένα διεθνές εργαστήριο ιολογίας με χρηματοδοτήσεις και από τις ΗΠΑ. Έχοντας ακούσει για γενετική μηχανική και βιολογικά όπλα και γνωρίζοντας ότι όσο περισσότερα τα είδη ενός γένους τόσο περισσότερο οι ιοί που μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο πχ οι νυχτερίδες κατατάσσονται σε πολλά είδη. Έμαθα ότι οι αρχές της κίνας πρόβαλλαν αντιστάσεις στην επίσκεψη των ειδικών από τη δύση και την αμερική για τη διερεύνηση της προέλευσης του ιού. Περίεργα τα πράγματα, σκέφτηκα ξανά.
  Η προέλευση του ιού θα μπορούσε να είναι και φυσική και όχι λοιπόν. Προσπαθούσα να ενημερώνομαι για κάθε επισστημονικό σχετικό άρθρο. Και κάποια στιγμή ¨βγήκε¨ κάποια δημοσίευση με δεδομένα που υποδείκνυαν ή καλύτερα παρείχαν ισχυρές ενδείξεις για το ότι ο ιός ήταν γενετικά τροποποιημένος. Εμβαθύνοντας, έμαθα από μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική παρουσίση ότι τα 5 στη σειρά θετικά αμινοξέα στην πρωτείνη ακίδα του ιού θα μπορούσαν να προκύψουν φυσικά και με αρκετά μεγάλη πιθανότητα λόγω της intertypic recombination δηλ λόγω της μεγάλης πιθανότητας ανασυνδυασμού κοντινών συγγενικών ιών στην περιοχή αυτή καθώς είναι hot spot ανασυνδυασμού, με μια ακόλουθη σημειακή μετάλλαξη.
  ΟΚ λοιπόν, δεν υπάρχουν τα δεδομένα ή καλύτερα τα δεδομένα στα οποία μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε πρόσβαση ως κοινοί θνητοί δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του ιού. Αυτό το ¨μέχρι αυτή τη στιγμή¨ είναι πολύ σημαντικό γιατί θεωρώ ότι και ο χρόνος που μαθαίνουμε τα στοιχεία για τα γεγονότα που ζούμε είναι τρομερά σημαντικός.
  Από την άλλη όμως δεν αλλάζει ό,τι στην κεντρική στρατηγική επιβολής του υγειονομικού θέματος που εξελίσσεται, και κατά συνέπεια οι όποιοι αγώνες θα δοθούν.

  Σύντροφε γενικά συμφωνώ με την τοποθέτησή σου στα θέματα που θίγεις με ασήμαντες διαφοροποιήσεις που δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω. Άλλωστε θα χρειαστεί να ξανακούσω τα video.
  Ναι τα σώματα είναι αυτοοργανωμένα, έχουν διαδικασίες, έχουν ενσυνείδητη δράση. Δεν είναι μηχανές.
  Να αναφέρω ότι οι όροι εξατομικευμένη ιατρική ή ιατρική ακριβείας δεν είναι τυχαίοι.
  Αλλά ούτε και το τύχη και αναγκαιότητα του Jacques Monod
  Δέχθηκα απαξίωση από πολλές συντρόφισσες και συντρόφους, όταν προσπάθησα να εκφράσω τη γνώμη μου, και για τον εμβολιασμό αν και έχω αρκετά σχετικά γνωστικά εργαλεία. Ένοιωσα κάποια ανακούφιση τους τελευταίους μήνες που άρχισαν να βγαίνουν επιτέλους κάποιες μπροσούρες …..
  Και κάτι τελευταίο: κατά την άποψή φιλόσοφοι και αστρολόγοι εκτός από τους ιερείς ήταν ενάντια στον Γαλλιλαίο για διάφορους λόγους: κάποιοι γιατί δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι ανακαλύψεις του οδηγούν σε προβλήματα ως προς τις ερμηνευτικές δυνατότητες του Αριστοτελικού-Πτολεμαικού γεωκεντρικού συστήματος και κάποιοι άλλοι γιατί κατείχε την πιο προστατευμένη θέση που θα μπορούσε να έχει κάποιος ακαδημαικός την εποχή εκείνη δηλ. να είναι φιλόσοφος και μαθηματικός στην αυλή των Μεδίκων, κοινώς επειδή ζήλευαν (άνθρωποι γαρ).

  Καλή δύναμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *