Δάφνη Βαγιανού για μας θα είσαι πάντα εδώ

https://athens.indymedia.org/post/1618699/

 

από Νίκος Μαζιώτης-Πόλα Ρούπα

20/05/2022 3:24 μμ.

 

Δάφνη Βαγιανού για μας θα είσαι πάντα εδώ

 

Η Δάφνη Βαγιανού σε όλη της τη δικηγορική πορεία ήταν η αγωνίστρια των δικών του αγώνα. Από νεαρή ηλικία ήταν συνήγορος σημαντικών πολιτικών υποθέσεων. Με βαθιά πολιτική κουλτούρα, με πολιτικό ανάστημα και αγωνιστική ψυχή ‘‘σήκωνε’’ βαριές πολιτικές υποθέσεις, διώξεις και δίκες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ήταν η δικηγόρος του αγώνα. Υπερασπίστηκε πολλούς αναρχικούς σε πλήθος υποθέσεων και πολιτικών διώξεων. Χωρίς ίχνος συντηρητισμού, χωρίς να κάνει πολιτικές εκπτώσεις, δεν αλλοίωνε τα πολιτικά νοήματα των αγωνιστών που υπερασπιζόταν, δεν λείαινε τις πολιτικές αιχμές στο όνομα της όποιας πολιτικής αποτελεσματικότητας. Και όμως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τις πολιτικές διαστάσεις των δικών με την άρτια ποινική υπεράσπιση.

Στην πολιτική μας πορεία αναντικατάστατη συνοδοιπόρος μας υπήρξε η αγαπημένη μας δικηγόρος Δάφνη Βαγιανού. Πολλές δίκες, αναρίθμητες συνεδριάσεις, μεγάλες, ουσιαστικές και αξέχαστες συζητήσεις για νομικά και πολιτικά ζητήματα. Το γνώριζε και η ίδια, της το λέγαμε συνεχώς, ακόμα και αφού συνταξιοδοτήθηκε, μέχρι και λίγες ημέρες πριν από το θάνατό της, ότι είναι η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ μας.

Ήμασταν μαζί στη δίκη για το Πολυτεχνείο το ’95 όπου και γνωριστήκαμε. Ήμασταν μαζί στη δίκη και τη φυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη για την τοποθέτηση βόμβας στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 1998. Ήμασταν μαζί σε όλες (μεγάλες και ‘‘μικρές’’) δίκες και διώξεις μας. Ήμασταν μαζί στις φυλακίσεις και τις δίκες του Επαναστατικού Αγώνα, ήταν δίπλα μας στα νοσοκομεία και στο μαιευτήριο που γεννήθηκε ο γιος μας.

Στις δίκες του Επαναστατικού Αγώνα υπήρξε πολύτιμη συνήγορος. Έκανε να φαίνεται εύκολη –χωρίς να είναι, πραγματικά– η ανάδειξη όλων των ποινικών διαστάσεων στις δίκες μας (που δεν ήταν λίγες), μαζί με τα πολιτικά διακυβεύματα, χωρίς να επιτρέπει την αλλοίωση των πολιτικών στοιχείων από το ποινικό πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να το εντάξει. Διεξήγαγε με τον μοναδικό, δικό της τρόπο νομική και πολιτική υπεράσπιση. Η βαθιά πολιτική της παιδεία και κουλτούρα δεν πιστεύουμε πως ερμηνεύουν απόλυτα τη μοναδική –κατά την ταπεινή μας άποψη– νομικό και δικηγόρο Δάφνη Βαγιανού. Ήταν η αγωνιστική της ψυχή, η πολιτική της ευαισθησία και η βαθιά πολιτική ενσυναίσθηση του χαρακτήρα της που την έκανε να βιώνει τον αγώνα που δίναμε.

Για όλα αυτά τα χρόνια που μοιραστήκαμε μαζί, για την πολύτιμη παρουσία της, για το γεγονός ότι ήταν πάντα εκεί την ευχαριστούμε. ΔΑΦΝΗ για μας θα είσαι πάντα εδώ.

 

Πόλα Ρούπα, Γ΄πτέρυγα φυλακών Ελαιώνα Θήβας

Νίκος Μαζιώτης, Δ΄πτέρυγα φυλακών Δομοκού

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *