https://athens.indymedia.org/post/1567134/
από @.. 21/12/2016 12:18 μμ.
Με την εξέταση 2 μαρτύρων κατηγορίας, της αδερφής του θύματος της ληστείας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012 και του στελέχους της Αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιά, συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου. Και οι 2 μάρτυρες κατέστησαν εμφανέστατη την επιδίωξή τους να συμβάλουν στην πάση θυσία καταδίκη του, και μένει να αποδειχτεί και από την υπόλοιπη διαδικασία κατά πόσο το γεγονός αυτό απηχεί μια γενικότερη πολιτική «γραμμή», ή περιορίζεται στους συγκεκριμένους μάρτυρες.
Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την υποβολή αιτήματος από την πλευρά της υπεράσπισης για τη φωνοληψία των πρακτικών τόσο για λόγους δημοσιότητας, όσο και ασφάλειας του κατηγορούμενου σε σχέση με ό,τι επακριβώς διαμείβεται στο πλαίσιο της διαδικασίας. Η έδρα, κατά τη συνήθη πρακτική όταν εκδικάζονται υποθέσεις με πολιτικό υπόβαθρο, απέρριψε το αίτημα επικαλούμενη την έλλειψη της απαιτούμενης τεχνικής υποδομής στο κτίριο του Εφετείου.
Απορρίφθηκε, επίσης, το αίτημα για αλλαγή στη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, προκειμένου να προταχθούν οι αυτόπτες, τόσο για διευκόλυνση των ίδιων, μιας και είναι κάτοικοι Πάρου, όσο και γιατί η πρόταξη των αστυνομικών δημιουργεί κλίμα εναντίον του κατηγορούμενου βασιζόμενο σε «ιστορίες», όπως δηκτικά σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης, και όχι στα πραγματικά περιστατικά, τα οποία είναι σοβαρά.
Απορρίφθηκε, τέλος, το αίτημα να μην εξεταστεί το στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιάς, αφ’ ενός γιατί προΐστατο της ανακριτικής διαδικασίας, αφ’ ετέρου γιατί το αφήγημά του, σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης Άννυ Παπαρρούσου, οδηγεί «στην εδραίωση της υπόδειξης του κατηγορούμενου ως ενόχου, είναι προκατειλημμένος και στηρίζει το έργο του».
Έπειτα από τη δήλωση του Τάσου Θεοφίλου ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες, άρχισε η κατάθεση της αδερφής του θύματος Μαρίας Μίχα-Μπεκιάρη. «Για τη δολοφονία του αδερφού μου έμαθα σε ένα εμπορικό καταστημα, όπου είχα πάει για να ψωνίσω», ανέφερε.
Στη συνέχεια, και για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια, επικαλέστηκε μαρτυρία συντοπίτισσάς της, μητέρας μάρτυρος κατηγορίας, την οποία εντέλει κατονόμασε, που, σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε αυτόπτρια του αιματηρού περιστατικού. Η εν λόγω, κατά την κατάθεση της μάρτυρος, ισχυρίστηκε πως: «Βλέπω τον Δημήτρη να παλεύει με έναν με καουμπόικο καπέλο. Αυτός που το φορούσε, φορούσε και ένα μαντίλι με λαχούρια. Και πόνεσε, και κατάλαβε ότι πεθαίνει».
Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Μολονότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε υποστηρίξει κάτι ανάλογο, η αδερφή του θύματος ισχυρίστηκε πως είχε δει το βίντεο της τράπεζας, όπου είχε καταγραφεί η ληστεία πριν αυτό προβληθεί στην πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία, και μάλιστα είχε αναγνωρίσει τον Τάσο Θεοφίλου ως τον κάτοχό του, με μεγάλη, μάλιστα, βεβαιότητα! «Είδα μεγάλη βεβαιότητα, μοιάζει πάρα πολύ. Τόση ομοιότητα δεν μπορεί να την έχει κάποιος άλλος», δήλωσε.
Στην εύλογη απορία του συνηγόρου υπεράσπισης Κώστα Παπαδάκη γιατί δεν το είπε την προηγούμενη φορά, απάντησε ότι δεν είχε ερωτηθεί.
«Γνωρίζετε το όνομα μάρτυρα που δεν προτείνετε στην ανάκριση. Για μένα αυτό είναι ακατανόητο. Μου προξενεί ερωτηματικά. Αυτή η εμπειρία δεν έχει εισφερθεί πουθενά, ούτε έχει καταγραφεί ως απόλυτη πεποίθηση πως ο δολοφόνος ταυτίζεται με τον κατηγορούμενο. Τώρα η γραμμή είναι “τελειώστε τον”», σχολίασε η Άννυ Παπαρρούσου.
«Έχει έρθει στο δικαστήριο με σκοπιμότητα. Δε λέει την αλήθεια και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Το βίντεο εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου μεσούσης της διαδικασίας. Στις 4 Δεκεμβρίου κατέθεσε η μάρτυρας πρωτοδίκως, στις 6 επιδείχθηκε το βίντεο», επισήμανε ο Κώστας Παπαδάκης.
«Ο πρόεδρος, που μειοψήφησε, αυτός παρεμπόδισε μάρτυρες να καταθέσουν κατά του κατηγορούμενου;», αναρωτήθηκε εύστοχα ο Σπύρος Φυτράκης εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.
Ακολούθησε η κατάθεση του στελέχους της Αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιά, ο οποίος προσπάθησε, διαπλέκοντας γεγονότα, εκτιμήσεις και υποθέσεις συχνά ασυνάρτητες, να στηρίξει το σενάριο της υπηρεσίας του περί ένταξης του Τάσου Θεοφίλου στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μιας κατηγορίας για την οποία πρωτοδίκως έχει απαλλαγεί κατα πλειοψηφία, μειοψηφήσαντος του προέδρου, αλλά και της συμμετοχής του στην αιματηρή ληστεία της Πάρου, βάσει της υποτιθέμενης ανεύρεσης «καθαρού» γενετικού υλικού στο διαβόητο καουμπόικο καπέλο.
Στο πλαίσιο της κατάθεσής του, έκανε για μια ακόμα φορά λόγο για την παρακολούθηση του Τάσου Θεοφίλου, όπου είχε συμμετάσχει προσωπικά, στις 28 Νοεμβρίου του 2011. «Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε για πρώτη φορά περί τα τέλη του Νοεμβρίου του 2011 σε μια συνάντησή του με τον Κώστα Σακκά σε ένα σουβλατζίδικο κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ της Καλλιθέας. Μετά πήγαν σπίτι του. Έπειτα από 5-6 ώρες έφυγε με ταξί και πήγε στα Εξάρχεια. Με τον Χρήστο Πολίτη κατευθύνθηκαν σε ένα αυτόνομο στέκι με την επωνυμία “Μαύρος Γάτος”», ανέφερε.
Η δεύτερη «συνάντηση» της Αντιτρομοκρατικής με τον Τάσο Θεοφίλου, όχι παρόντος του Χαρδαλιά αυτή τη φορά, συνέβη, σύμφωνα με τον μάρτυρα, 2 μέρες αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, στο πλαίσιο παρακολούθησης του Καραγιαννίδη. «Στο Αγρίνιο κατέβηκε από το λεωφορείο στο σταθμό των ΚΤΕΛ πρώτος. Φαινόταν ότι τον επιτηρούσε (σημ.: τον Καραγιαννίδη), όπως και το χώρο. Ο Καραγιαννίδης μετέφερε στρατιωτικό σάκο και τροχήλατη βαλίτσα, ενώ ο Θεοφίλου φορούσε τσαντάκι μέσης», αφηγήθηκε. Ο Χαρδαλιάς υπονόησε ότι οι αποσκευές περιείχαν όπλα, γεγονός που δεν προκύπτει από πουθενά. Το ίδιο υπονόησε και για το τσαντάκι μέσης του Θεοφίλου: «Ένα πιστόλι ή μια χειροβομβίδα, χωράει», ισχυρίστηκε.
Η υπεράσπιση αμφισβήτησε, και εύλογα, την ακλόνητη βεβαιότητα Χαραδαλιά πως ο Θεοφίλου ήταν το δεύτερο άτομο στα ΚΤΕΛ του Αγρινίου, δεδομένου ότι δεν ήταν «φακελωμένος». «Δεν κρατάμε προφίλ ανθρώπων, τα πιο σημαντικά στοιχεία καταγράφονται σε εκθέσεις. Έχουμε την εμπειρία μεταξύ μας και συγκρατούμε χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η δουλειά μας», διευκρίνισε ο Χαραδαλιάς, σκορπώντας γέλια στο ακροατήριο.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων, έκανε λόγο και για την ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου, «καθαρού» από αποτυπώματα, στη Νέα Σμύρνη, ενόσω ο Τάσος Θεοφίλου ήταν κρατούμενος, με τα στοιχεία ατόμου, τα οποία φέρεται να ήταν αποθηκευμένα σε κατασχεθέντα υπολογιστή του κατηγορούμενου. «Δε φαίνεται να συνδέεται με την υπόθεση», παρατήρησε η εισαγγελέας. «Δεν ξέρω αν το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε κάπου», άφησε μια αμφιβολία να πλανάται ο Χαρδαλιάς.
Σε σχέση με την υπόθεση της Πάρου, αυτοναγόρευτηκε και σε αυθεντία περί την αξιοπιστία της λήψης γενετικού υλικού. «Αν δεν ήταν “καθαρό” (σημ.: το δείγμα γενετικού υλικού), μπορεί να μην ήταν ο Θεοφίλου. Ο γενετικός του τύπος ήταν “καθαρός”», ισχυρίστηκε. Στη συνέχεια αναγκάστηκε, βέβαια, να παραδεχτεί πως δεν εξετάζουν την αξιοπιστία των εκθέσεων λήψης γενετικού υλικού, ενώ, όπως επισήμανε και η Άννυ Παπαρρούσου, «δεν αναφέρεται στην έκθεση από τι υλικό προέκυψε η ανάλυση», ούτε και για ποιο λόγο έγινε η λήψη του.
Τελικά, ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη στις 18 Αυγούστου του 2012 κατόπιν «ανώνυμου» τηλεφωνήματος, το οποίο τον κατονόμαζε ως εμπλεκόμενο στη ληστεία της Πάρου και στη Συνωμοσία Πηρήνων της Φωτιάς (η γνωστή βολική πρακτική). Μια πρακτική, την οποία, ακόμα και ο γνωστός για τις διασυνδέσεις του με τις αστυνομικές αρχές δημοσιογράφος του Βήματος Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχε σαρκάσει σε άρθρο του της 11ης Φεβρουαρίου του 2013. Η ανάγνωση αποσπάσματός του από τον Κώστα Παπαδάκη προκάλεσε την αντίδραση του Χαρδαλιά, ο οποίος το απέδωσε σε «ταύτιση απόψεων» με τον συνήγορο του Τάσου Θεοφίλου!
Παρότι, λοιπόν, δεν προκύπτει από οποιοδήποτε απτό στοιχείο η εμπλοκή του διωκόμενου αναρχικού κομμουνιστή σε κάποια έκνομη πράξη σχετιζόμενη με συμμετοχή στην προαναφερθείσα οργάνωση, και μόνο η πιθανότητα διατήρησης κοινωνικών, φιλικών ή συντροφικών σχέσεων με άτομα, που ενδέχεται να συνδέονται μ’ αυτή, αποτελεί τεκμήριο ενοχής για τον Τάσο Θεοφίλου, κατά τον κ. Χαρδαλιά. Άλλωστε, «αν δε συμμετείχε (σημ.: στη ΣΠΦ), δε θα έμπαινε σε σπίτι, όπου υπάρχουν όπλα», όπως δήλωσε το εν λόγω στέλεχος.
Η δίκη του Τάσου Θεοφίλου συνεχίζεται στις 10 Ιανουαρίου του 2017 στο Εφετείο Αθηνών, αίθουσα Δ120Γ, 6ος όροφος, στις 9 το πρωί.