Κατηγορίες
Αλληλέγγυοι/ες στον Ε.Α Νίκος Μαζιώτης Πόλα Ρούπα

Αλληλεγγύη στους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενους, μέλη του Ε.Α., Πόλα Ρούπα και Νίκο Μαζιώτη από Συνέλευση αλληλεγγύης στους φυ

https://athens.indymedia.org/post/1625900/

λακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

29/06/2023 9:38 πμ.

Η Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης, μέλη της ένοπλης αναρχικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, βρίσκονται σε καθεστώς εγκλεισμού ως πολιτικοί κρατούμενοι έχοντας αναλάβει, από τις πρώτες τους συλλήψεις το 2010, την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση και για τις ενέργειές της ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Ύστερα από 4 δίκες σε πρώτο βαθμό και 4 εφετεία, καταδικάστηκαν σε δεκάδες χρόνια φυλάκισης, τα οποία συγχωνεύονται σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Εδώ και 1,5 χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022, μετά από 9 χρόνια φυλάκισης και 3 χρόνια εργασίας (12 χρόνια μικτά), ο Νίκος Μαζιώτης πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του. Από τότε, και παρά την θετική εισαγγελική εισήγηση, το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έχει απορρίψει και τις 3 αιτήσεις του για υφ’ όρον αποφυλάκιση. Το σκεπτικό των αρνητικών αποφάσεων στηρίζεται στο ότι ο σύντροφος παρουσιάζει “σταθερή ροπή προς την τέλεση αξιόποινων πράξεων και συνεπώς μη επαρκή σωφρονισμό και έλλειψη ηθικής βελτίωσης”. Το παραπάνω, αιτιολογείται προσχηματικά παραθέτοντας “πειθαρχικά παραπτώματά” του προ 6ετίας, των οποίων έχει λήξει η ισχύς βάσει του σωφρονιστικού κώδικα, ο οποίος ορίζει ότι πειθαρχικά προ διετίας δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικών αδειών και υφ’ όρον απόλυσης. Όλα αυτά τα “πειθαρχικά”, βέβαια, αφορούν σε πράξεις αντίστασης απέναντι στις αυθαιρεσίες του κράτους και της φυλακής μέσα στα χρόνια, για τα οποία και δεν απολογείται στις ακροάσεις των δικαστικών συμβουλίων, διατηρώντας τη συνεπή πολιτική του στάση μέχρι και σήμερα. Να σημειωθεί ότι με το ίδιο σκεπτικό του απέρριπταν για 1 χρόνο και τη χορήγηση τακτικών αδειών, τις οποίες δικαιούταν από τον Μάρτιο του 2021. Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και σήμερα έχει λάβει 8 τακτικές άδειες.

Αντίστοιχα, η Πόλα Ρούπα, έχοντας εκτίσει πάνω από 8 χρόνια φυλάκισης, σε λίγες ημέρες, τον Ιούλιο του 2023, συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να αιτηθεί την υφ’ όρον απόλυσή της. Από το καλοκαίρι του 2022 έχει λάβει 5 τακτικές άδειες κατά τις οποίες επισκέπτεται τον γιο τους στην Καλαμάτα όπου ζει με την γιαγιά του, η οποία έχει και τη γονική του μέριμνα ύστερα από τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα το 2017. Σε κείμενό της σχετικά με έκτακτη 48ωρη άδεια που έλαβε πρόσφατα λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της μητέρας της καταδεικνύει τη μεταγωγή παρωδία που σκηνοθετήθηκε, ως μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και πολιτικής επιρροής ενόψει της επικείμενης υφ’ όρον απόλυσης, την οποία δικαιούται να αιτηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτή δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που το κράτος στέκεται εκδικητικά απέναντι στους δύο επαναστάτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς δίκης, αλλά και της φυλάκισής τους, τα αιχμάλωτα μέλη του Ε.Α, Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης, έχουν σταθεί αμετανόητοι υπερασπιστές της ένοπλης επαναστατικής δράσης και του αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, τον οποίο συνεχίζουν και μέσα από τις φυλακές. Γι’ αυτό και το κράτος είχε εξαρχής ως στόχο την ηθική, ψυχολογική και οικονομική εξόντωση τόσο των ίδιων όσο και της οικογένειάς τους. Η εισβολή τα χαράματα ενώ παρακολουθούνταν για καιρό, η απαγωγή του τότε 6,5 ετών γιού τους και η μεταφορά του σε ψυχιατρική πτέρυγα ιδρύματος μην αφήνοντας να τον δουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι συγγενείς τους για ημέρες, όταν συνελήφθη η Πόλα Ρούπα το 2017 – ενώ τελικά τον παρέδωσαν στην μητέρα της Π.Ρ ύστερα από απεργία πείνας και δίψας των 2 αγωνιστών και δυναμικές κινητοποιήσεις πολλών αλληλέγγυων-, η αφαίρεση της επιμέλειας του παιδιού από τους ίδιους λόγω “ακαταλληλότητας”, η μεταφορά του Νίκου Μαζιώτη ως τον πρώτο κρατούμενο στις τότε φυλακές τύπου Γ’ στη Δομοκό, η άρνηση να του χορηγήσουν έκτακτη άδεια πριν από κάποιο καιρό λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα της Πόλας Ρούπα, καθώς και το υπέρογκο ποσό των 70.000Ε που τους ζητάει το κράτος για “δικαστικά έξοδα” και χρηματικές ποινές- σχετικά με τις δίκες τους ως μέλη του Ε.Α. και με στρατοδικεία του Ν.Μαζιώτη λόγω άρνησης στράτευσης από 18 ετών- είναι κάποια απ’ τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της προσπάθειας εξόντωσής τους σε όλα τα επίπεδα. Με την καθυστέρηση μάλιστα της αποφυλάκισης του Ν. Μαζιώτη, τη στιγμή που τη μέριμνα του γιου τους έχει η πλέον βαριά άρρωστη μητέρα της Πόλας Ρούπα, το κράτος δε διστάζει να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά την οικογένεια και το παιδί τους ως μέσο εξόντωσης, εκδηλώνοντας τα όρια της αισχρότητας της εκδικητικότητάς του.

Είναι φανερό, εξάλλου, πως το κράτος, με συνεχείς νομοθετικές μεταρρυθμίσεις του ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα τα τελευταία χρόνια, θωρακίζεται ολοένα και περισσότερο απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, τις απείθαρχες/ους. Οι συχνές και βαριές ποινικές διώξεις αγωνιστ(ρι)ών, καθως και η καθυστέρηση ή άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών ή/και τακτικών αδειών και αποφυλακίσεων σε πολιτικούς κρατούμενους που δεν προχωρούν σε δηλώσεις μετάνοιας ενισχύουν το καθεστώς εξαίρεσης που τους επιβάλλεται διαχρονικά. Με αυτον τον τρόπο, στοχεύει στον εκφοβισμό, την απομόνωση, την ηθική και υλική εξόντωση όσων σταθερά αγωνίζονται ή θα αγωνιστούν -εντός και εκτός των τειχών- για την καταστροφή του.

Εμείς απ’ τη μεριά μας, στεκόμαστε δίπλα στους αναρχικους πολιτικούς κρατούμενους, Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα, και καλούμε τον κόσμο του αγώνα να στήσουμε αναχώματα στην προσπάθεια του κράτους να εξοντώσει τους ίδιους και την οικογένειά τους, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.

Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης: https://www.firefund.net/eamaziotisroupa

κείμενο Πόλας Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη (29/5): https://athens.indymedia.org/post/1625431/

κείμενο Πόλας Ρούπα (1/6): https://athens.indymedia.org/post/1625478/

κείμενο Νίκου Μαζιώτη (22/6): https://athens.indymedia.org/post/1625818/

 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ε.Α., ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Συνέλευση αλληλεγγύης στους φυλακισμένους,
φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

 

Από τον/την kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος.

Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *