ενημέρωση από δικαστήρια εκκένωσης Ματρόζου 45

https://athens.indymedia.org/post/1631231/

 

 

από Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

16/07/2024 1:22 μμ.

Στις 11 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσης της πρώτης εκκένωσης της κατάληψης Ματρόζου 45 (2018). Από τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τα 10 άτομα που συνελήφθησαν εντός του κτιρίου, το κατηγορητήριο είχε ως εξής: διατάραξη οικιακής ειρήνης, βία κατά υπαλλήλων, διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος (για τις στολές των μπάτσων), οπλοχρησία, οπλοφορία, οπλοκατοχή, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Δεδομένου ότι το σώμα των συλληφθεισών/έντων ήταν ετερόκλητο ως προς τη συμμετοχή στην κατάληψη, και ανάλογα διαμορφώθηκαν οι απολογίες, οι ποινές επιβλήθηκαν ως εξής: Για τα 5 συλληφθέντα, 26 μήνες με 3ετή αναστολή, για 6 απ’ τις κατηγορίες, με επιβολή της απόπειρας σωματικής βλάβης μόνο για τους 2 μπάτσους της ΟΠΚΕ που παρευρέθηκαν στο δικαστήριο, και αθώωση για τη φθορά -που μετατράπηκε σε απλή φθορά ξένης περιουσίας- λόγω έλλειψης έγκλησης. Για 4 συλληφθέντα, 9 μήνες (ελάχιστη εφέσιμη με βάση τον νέο ποινικό κώδικα είναι οι 8 μήνες) με 3ετή αναστολή και για έναν συλληφθέντα 6 μήνες με 3ετή αναστολή, για την κατηγορία της διατάραξης. Στα δύο συντρόφια που ήρθαν τη στιγμή της εκκένωσης για αλληλεγγύη και συνελήφθησαν εκτός του κτιρίου, επιβλήθηκαν όλες οι κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί [βία κατά υπαλλήλων, οπλοφορία, οπλοχρησία, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης] και ποινή 19 μηνών με 3ετή αναστολή. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς μία εκ των τριών δικαστών πρότεινε απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων από όλες τις κατηγορίες, πλην της διατάραξης.

Ακόμη, στα πλαίσια του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας, επιβλήθηκε σε καθένα από τα 12 καταδικασθέντα 600 ευρώ “πρόστιμο” για τα δικαστικά έξοδα, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που όριζε η προηγούμενη νομοθεσία, το οποίο αναστέλλεται ως το εφετείο. Προφανώς πρόκειται τόσο για ένα μέσο κερδοφορίας για το κράτος, όσο και για ένα μέσο οικονομικής εξόντωσης για κάθε διωκόμενο, εναρμονισμένο με το γενικό πλαίσιο του νέου ποινικού κώδικα, που διαμορφώνει καθεστώς εκφοβισμού και τιμωρίας για κάθε κοινωνικό αγώνα, προσβλέποντας στην ενίσχυση μιας κοινωνίας συνενοχής και ατομικισμού.

Είναι ανεκτίμητη για εμάς η στήριξη των δικηγόρων και των μαρτύρων που μας υπερασπίστηκαν, και των αλληλέγγυων συντρόφων/ισσών που μας στάθηκαν μέσα στα χρόνια υλικά, ηθικά, αγωνιστικά, και την ημέρα της δίκης, παρά τις ατελείωτες ώρες που κράτησε η διαδικασία. Δίπλα μας και στην καρδιά μας ήταν, και στην προετοιμασία και στην δίκη, και θα είναι για πάντα, σε όλους τους δικαστικούς αγώνες και στο δρόμο, ο σύντροφος, φίλος και δικηγόρος μας, Λάρι Αρμάος, που χάσαμε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Υπερασπιζόμαστε την κατάληψη ως μέσο αγώνα και την επιλογή της υπεράσπισης των χώρων και των συντρόφων μας από τις κατασταλτικές πρακτικές του κράτους. Ο αγώνας συνεχίζεται, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και στο δρόμο.

Καλούμε στα επόμενα δικαστήρια της Κοινότητας Καταλήψεων Κουκακίου:

24/9/2024 για την ανακατάληψη της Παναιτωλίου 21 (2020)

15/10/2024 για την ανακατάληψη της Ματρόζου 45 (2020)

***Εκκρεμούν οι δίκες των συλληφθέντων από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη Ματρόζου 45 τη μέρα της ανακατάληψης (2020) & της (τότε) ανήλικης συντρόφισσας από την εκκένωση της ανακατάληψης της Ματρόζου (2020), για τις οποίες θα βγει νεότερη ανακοίνωση.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

 

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Από τον kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος. Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *