Ανακοίνωση ανοικοδόμησης του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου ΕΜΠ

https://athens.indymedia.org/post/1631268/

 

από Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου & Συντρόφια

18/07/2024 2:06 μμ.

 

Οι καταλήψεις, οι χώροι εδαφικοποιήσης των αγώνων με αδιαμεσολάβητα, αντιεξουσιαστικά και αντιιεραρχικά χαρακτηριστικά βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο της εξουσίας και των λακέδων της. Τον τελευταίο χρόνο συντελείται ένα ακόμη κύμα κατασταλτικών κινήσεων για την εκκένωση των σπιτιών του αγώνα. Σε απάντηση στην διαρκή αυτή επίθεση του κράτους, του κεφαλαίου και των εντολοδόχων τους στα αγωνιζόμενα, μη υποταγμένα κομμάτια της κοινωνίας επιλέξαμε την ανοικοδόμηση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου στο ΕΜΠ.

Ανακοίνωση ανοικοδόμησης του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου ΕΜΠ

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ – ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ

Οι καταλήψεις, οι χώροι εδαφικοποιήσης των αγώνων με αδιαμεσολάβητα, αντιεξουσιαστικά και αντιιεραρχικά χαρακτηριστικά βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο της εξουσίας και των λακέδων της. Τον τελευταίο χρόνο συντελείται ένα ακόμη κύμα κατασταλτικών κινήσεων για την εκκένωση των σπιτιών του αγώνα. Σε απάντηση στην διαρκή αυτή επίθεση του κράτους, του κεφαλαίου και των εντολοδόχων τους στα αγωνιζόμενα, μη υποταγμένα κομμάτια της κοινωνίας επιλέξαμε την ανοικοδόμηση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου στο ΕΜΠ.

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια

Την τελευταία τουλάχιστον 5ετία αναπόσπαστο κομμάτι της ατζέντας των εγχώριων εξουσιαστών αποτελούν οι πανεπιστημιακοί χώροι και η πλήρης μεταβολή του χαρακτήρα τους, ως πεδία πολιτικοποιήσης, οργάνωσης και δράσης, χώρους που βρίσκονται στέκια και καταλήψεις, πραγματοποιούνται συνελεύσεις και εκδηλώσεις, όπου βρίσκουν χώρο τα κατατρεγμένα και μη υποταγμένα υποκείμενα. Νόμοι, εισβολές μπάτσων, εκκενώσεις και κατεδαφίσεις καταλήψεων και πολιτικών χώρων σπείρουν το έδαφος για την πλήρη αποστείρωση και εξευγενισμό των πανεπιστημίων στα “ευρωπαϊκά πρότυπα”. Ένα πανεπιστήμιο όπου δε χωρούν ο πολιτικός λόγος και δράση, οι αγώνες, πόσο δε μάλλον αυτοί με αναφορές στον αναρχικό χώρο με αντιθεσμικά, αντιεξουσιαστικά, μη κομματικά και μη παραταξιακά χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή, σε αγαστή συνεργία με τους εκτελεστές της εξουσίας, συντάσσονται οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. Στο ΕΜΠ συγκεκριμένα, τόσο η προηγούμενη πρυτανική αρχή υπό τον Α. Μπουντουβή όσο και η τωρινή με πρύτανη τον Ι. Χατζηγεωργίου ακολουθούν πιστά και πρόθυμα τις κρατικές στοχεύσεις για ένα πανεπιστήμιο “καθαρό” από αγώνες και κινήματα ώστε να παρελαύνουν ανεμπόδιστα μάνατζερς, καραβανάδες, εταιρίες και ο κάθε διαχειριστής του κεφαλαιού. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει σε 5 εκκενώσεις και το γκρέμισμα του στεκιού, στην πρόσφτατη εκκένωση κατειλλημένων χώρων στο Κάτω Πολυτεχνείο (Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αρχιτεκτονικής, Carthago και Μηχανουργείο), σε πολλαπλά lockout αυτού του ιστορικού για τα κινήματα χώρου, σε ποινικές διώξεις, αγωγές και αμέτρητες άλλες κατασταλτικές κινήσεις για την αποστείρωση και απονέκρωση του ιδρύματος. Κινήσεις οι οποίες δε μπορούν να εξεταστούν έξω από την προσπάθεια εξευγενισμού και αποστείρωσης της γειτονιάς των Εξαρχείων, όπου τα τελευταία χρόνια δίνονται αμέτρητοι αγώνες στη γειτονιά για το μπλοκάρισμα της επέλασης του ντόπιου και διεθνές κεφαλαίου. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι επιθέσεις σε αναρχικά φοιτητά και καταλήψεις στην Κρήτη, το ΑΠΘ και το ΔΠΘ.

Στην προσπάθεια αυτή – το εξουσιαστικό σύμπλεγμα επιστρατεύοντας κάθε πιστό του στρατιώτη- τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν τους τελευταίους μήνες προχωρήσει σε μία ανεύ προηγουμένου εμμονική στοχοποιήση των καταλήψεων και των πολιτικών χώρων στα πανεπιστήμια. Δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας και υστερίας για τις “εστίες ανομίας και την ανεξέλεγκτη κατάσταση” εντός των σχολών κάνοντας άμεσες και ευθύς αναφορές σε καταληψιακά εγχειρήματα, στέκια και αγωνιζόμενα φοιτητά. Εξαπολυούν και ζητούν απειλές, πειθαρχικά διαγραφές και πονικές διώξεις αγωνιζόμενων. Με μανία αναφέρονται σε “καθαρά” πλέον πανεπιστήμια δίχως του καταληψίες της Νομικής, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ. Εμείς απαντάμε ότι είμαστε ακόμη εδώ, θα παραμείνουμε εδώ και δεν σκοπεύουμε να πάμε πουθενά.

Η συνολική πολιτική συγκυρία

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο της συνολικής κατασταλτικής πολιτικής σε καταλήψεις, στέκια, πολιτικά γραφεία και αγωνιστές/ αγωνίστριες. Το κατειλλημένο κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια, ο κατειλλημένος Εξωστρεφής, η κοινότητα κατειλλημένων Προσφυγικών και η κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά είναι τα σπίτια του αγώνα που, τελευταία χρονικά, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Οι καταλήψεις είναι οι χώροι κοινωνικοποιήσης, πολιτικοποιήσης και ύπαρξης πέρα από τα στενά όρια που θέτει η εξουσία. Δομούμε σχέσεις αντιιεραρχικές, οριζόντιες, μακριά από το εμπόρευμα, την κατανάλωση, την ιδιοκτησία και την κουλτούρα τους. Οργανώνουμε τους αγώνες μας και χτίζουμε τις βάσεις για έναν κόσμο ανεξούσιο, δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση. Οι λόγοι αυτοί είναι που πάντοτε οι καταλήψεις βρίσκονται και θα βρίσκονται στον στόχο του κράτους, των μπάτσων και των φασιστών. Οι ίδιοι λόγοι είναι που κάνουν απαραίτητη την υπεράσπιση τους μαχητικά και πολιτικά. Η υπεράσπιση των καταλήψεων είναι η υπεράσπιση του ίδιου του αγώνα.

“Να σε ποιο σημείο βρίσκονται κι αυτοί αρχίζουν να μην υπολογίζουν τα στρατεύματα σας γιατί το κακό είναι ότι η δύναμη τους υπάρχει μέσα στη φαντασία τους και μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά ότι, εν αντιθέσει προς όλα τα άλλα είδη ισχύος, όταν φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν”

Καρδινάλιος του Ρετζ

Έτσι και εμείς με την συνδρομή και τη βοήθεια συντροφιών προχωρήσαμε στην ανοικοδόμηση της αίθουσας 11, κατειλλημένη τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια. Καμία δίωξη, καμία εκκένωση και κανένα γκρέμισμα των ντουβαριών μπορούν να μας σταθούν εμπόδιο. Πιάνοντας το νήμα από τις δεκάδες ανακαταλήψεις των τελευταίων μηνών σε Εξωστρεφή, Ζιζάνια, Άνω Κάτω, Ευαγγελισμό, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου Κρήτης, των κατειλλημένων κτιρίων στον Λόφο Καστέλι στα Χανιά, το UTOPIA AD και έχοντας το βλέμμα μας κλειδωμένο στη συνέχιση του αγώνα μας στο σήμερα και το αύριο προχωρήσαμε στην τοποθέτηση λαμαρίνων και τη θωράκιση του χώρου μας. Θεωρούμε την απάντηση αυτή ως την πλέον δέουσα στην χρονική αυτή στιγμή και συγκυρία, στήνοντας αναχώματα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου στα πανεπιστήμια αλλά και στο σύνολο των καταπιεσμένων στον κοινωνικό ιστό. Κάνουμε σαφές ότι ο αγώνας για έναν κόσμο χωρίς εξουσία, πατριαρχία, εκμετάλλευση και καταπίεση, για έναν κόσμο στη βάση της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ελευθερίας και της ισότητας δεν πρόκειται να σταματήσει. Μέχρι να καταλλάβουμε και να ξαναχτίσουμε κάθε σπιθαμή του υπάρχοντους κόσμου.

ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου & Συντρόφια

 

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Από τον kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος. Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *