Κατηγορίες
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Για την παρέμβαση στο σπίτι της βασανίστριας κρατουμένων Μαρίας Στέφη

https://athens.indymedia.org/post/1631420/

 

από Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές και αγωνίστριες

02/08/2024 5:36 μμ.

Η Μαρία Στέφη είναι από τον Μάρτιο του 2012 (με κάποια χρονικά κενά) διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού. Παίρνοντας την σκυτάλη από τον πατέρα της, Γιώργο Στέφη, σε μια νευραλγική θέση του μηχανισμού κρατικής καταστολής, κλήθηκε στην τωρινή της θητεία να διαχειριστεί το συγκεκριμένο πόστο σε πολύ απαιτητικές συνθήκες: πανδημία Covid 19, αλλαγή χαρακτήρα των φυλακών σε φυλακές για υπόδικους και δημιουργία νέων στον Ασπρόπυργο, νέος Σωφρονιστικός και Ποινικός κώδικας και κινητοποιήσεις κρατουμένων σε σχέση με αυτά. Και οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι επιτέλεσε τον ρόλο της επάξια.

Είναι αυτή που υποδεχόταν τον περιφερόμενο θίασο της δολοφόνου κρατουμένων Σοφίας Νικολάου και τις κούφιες υποσχέσεις της για καθαριστικά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ώρα που οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες καλούνταν να κοιμούνται ο ένας με τα πόδια στο κεφάλι του άλλου για να μην κολλήσουν Covid. Είναι η ίδια που διατάζει τα ΕΚΑΜ να κάνουν μπούκες σε κελιά κρατουμένων για να επιβάλλεται η τάξις και η ασφάλεια εντός του Κορυδαλλού. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην δημιουργική χρήση της στο μέτρο των μεταγωγών, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το βασικό εργαλείο της για το σπάσιμο κάθε αντίστασης και διεκδίκησης εντός των φυλακών, καθώς και για απλή εκδικητικότητα προς κρατούμενους/ες που αγωνίζονται. Ο έγκλειστος αναρχικός Κώστας Σακκάς, παρότι η ΚΕΜ θα εγκρίνει το αίτημά του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού για λόγους σπουδών τον Νοέμβρη του 2020, θα απαχθεί με εντολή της Στέφη και θα καταλήξει στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Λόγω των πρώτων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Κορυδαλλό τον Οκτώβρη του 2022 για τον νέο – τότε – Σωφρονιστικό Κώδικα, το αιχμάλωτο μέλος της ΟΑΔ, Θάνος Χατζηαγγέλλου θα μεταχθεί επίσης στις Σέρρες, ξεκινώντας απεργία πείνας και δίψας για να αντισταθεί στην εκδικητική αυτή μεταγωγή, ενώ το καλοκαίρι του 2023 θα ακολουθήσει ο αναρχικός σύντροφος Κώστας Δημαλέξης που θα απαχθεί και μεταχθεί στις φυλακές Τρικάλων. Την ίδια τύχη είχαν και οι έξι αγωνιστές κρατούμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον Σωφρονιστικό Κώδικα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2023. Το “παράπτωμά” τους ήταν ένα πανό που έγραφε “ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙ ΓΑΜΩΖΩΕΣ” και αποδείχθηκε αρκετό ώστε η Στέφη να τους διασκορπίσει σε έξι διαφορετικές φυλακές της χώρας.

Ένας εκ των κρατουμένων που συμμετείχαν στο παραπάνω πανό, ήταν και ο αγωνιστής Θανάσης Πικάσης. Η Μαρία Στέφη δείχνοντας την γνωστή της αναλγησία που χαρακτηρίζει την θητεία της ως διευθύντρια του κολαστηρίου του Κορυδαλλού, θα μετατρέψει τις σπουδές του Θ. Πικάση στο ΙΕΚ Κορυδαλλού και στο ΠΑΔΑ ως ευκαιρία για ρεβανσισμό, απάγοντάς τον και στέλνοντάς των στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, την ίδια μέρα κιόλας που εξεταζόταν σε μάθημα. Ο ίδιος ο Πικάσης θα απαντήσει με απεργία πείνας, η οποία διαρκεί ήδη σχεδόν ένα μήνα.

Από την πλευρά μας, ως μία προσπάθεια στήριξης των αγώνων που δίνονται εντός των φυλακών και υπεράσπισης των υποκειμένων που βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω αυτών, όπως είναι ο απεργός πείνας Θανάσης Πικάσης, θελήσαμε να στοχοποιήσουμε την Στέφη ως κατεξοχήν βασανίστρια των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Έτσι, την Παρασκευή 26/7 την επισκεφτήκαμε στο σπίτι της στην Δάφνη, βάφοντας με σπρέι τον εξωτερικό τοίχο και ρίχνοντας τρικάκια που ενημερώνουν την γειτονιά για τα πεπραγμένα της.

Οι αντιστάσεις των κρατούμενων ενάντια στην εξαθλίωση που ζουν εντός των φυλακών είναι αγώνες για την ζωή και την αξιοπρέπεια. Είτε αφορούν συνολικά ζητήματα όλων των κρατουμένων, είτε πιο ατομικά αιτήματα, βάζουν αναχώματα τόσο στον κρατικό μηχανισμό που δουλεύει καθημερινά ώστε οι φυλακές να είναι ένας τόπος σιωπής και απόλυτα κυριαρχούμενων ζωών, όσο και σε επίδοξους βασανιστές και βασανίστριες όπως η Στέφη, που εντείνουν καθημερινά την μιζέρια και την εξαθλίωση των αποκλεισμένων. Αποτελούν ταυτόχρονα ένα κάλεσμα σε όσους και όσες αγωνιζόμαστε εκτός των τειχών, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ορατοποιήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και να στηρίξουμε τους αγώνες εντός των κρατικών κολαστηρίων. Όχι γιατί οι φυλακές μπορούν να “εξανθρωπιστούν”, αλλά γιατί στον αγώνα για την ολική καταστροφή τους κανείς και καμία δεν περισσεύει.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΙΚΑΣΗ
ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους
και διωκόμενους αγωνιστές και αγωνίστριες

 

 

Από τον/την kraygesaptakelia

Αυτό το site δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τους εντός και εκτός των τειχών. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τις φωνές των κρατούμενων από τα κάτεργα της δημοκρατίας, στον αγωνιζόμενο και ευαισθητοποιημένο κόσμο και να ταρακουνήσει τα δεσμά της «νομιμοφροσύνης και δικαιοσύνης» των κυρίαρχων του συστήματος.

Το site και ότι σχετίζεται με αυτό, αντιπαρατίθεται στην επιλεκτική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους γιατί θεωρεί ότι η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι άμεσα συνυφασμένη ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών – κανονικών και υψίστης ασφαλείας και γιατί αναγνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική σε αγωνιστές που το κράτος και το κεφάλαιο εκδικείται !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *